Çözüm ve Yeniden Birleşme Yürüyüşü’nde Avrupa Parlamentosu Sol Grubu-GUE/NGL Eş Başkanı Martin Schirdewan tarafından yapılan konuşma
Sevgili dostlar, sevgili yoldaşlar,
Bugün, sadece Kıbrıs’ta yaşayanlar için değil, barışçıl bir geleceğe inanan herkes için önemli bir gün. Kıbrıslırumların, Kıbrıslıtürklerin, Maronitlerin, Ermenilerin ve Latinlerin birlikte inşa edecekleri bir geleceğe, gelecek nesillerin barış ve refah içerisinde yaşayacakları bir Kıbrıs’a, tüm Kıbrıslılara ait olacak bir geleceğe inanan herkes için önemli bir gün.
Bugün benim için de önemli bir gün. Sizinle birlikte yürüdüm. Çözüm ve yeniden birleşme talep eden sesinizin net ve güçlü bir şekilde duyulması yönündeki isteğinizi ve kararlılığınızı hissettim. Bu sesi, sizin sesinizi Avrupa Parlamentosu’na ileteceğime söz veriyorum.
Avrupa Parlamentosu’ndaki Sol Grup olarak bizler, bütün bu yıllar boyunca Kıbrıs sorunundaki durumu izliyoruz. Endişe verici gelişmeler hakkında AKEL’ci yoldaşlarımız bizi bilgilendiriyor, uyarıyor. Çözüm ve yeniden birleşmeden yana birlikte hareket ediyoruz.
Kıbrıs’ın üzerinde bir tehdit olarak dolaşan kalıcı bölünme, Kıbrıs ve Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk, tüm Kıbrıs halkı için olduğu kadar, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun bu sorunlu bölgesinin halkları için de yıkıcı olacaktır. Böylesi bir durum, Avrupa Birliği açısından da kabul edilemezdir. Bu nedenle, Avrupa Birliği’nin diğer tüm üye devletler karşısında olduğu gibi, Kıbrıs Cumhuriyeti karşısında da -sadece dayanışmasını ifade etmesinin ötesinde- sorumluluklarının olduğuna kesinlikle inanıyorum.
Avrupa Birliği AB üyeliğine aday olan Türkiye’ye 21. yüzyılda Kıbrıs’ın -ya da başka bir ülkenin- işgalinin çağdışı olduğu ve sona ermesi gerektiği, Kıbrıs sorununun çözümünü ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini engellemeye son vermesi gerektiği mesajını çok net bir şekilde vermelidir.
BM Genel Sekreteri’nin de talep ettiği gibi, müzakerelerin Crans Montana’da kalınan yerden devam etmesi gerekiyor. Üzerinde anlaşmaya varılmış olan bir çerçeve var ve bu çerçeve BM kararlarında öngörüldüğü gibi siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli iki toplumlu federasyondur. Bugüne kadar yapılmış olan tüm çalışma, birikmiş olan müktesebat ve müzakerelerde bunca yıldır varılan yakınlaşmalar korunmalı ve bu, Kıbrıs sorununa bir an önce kapsamlı bir çözüm bulunması hedefine hizmet etmelidir. Bizim anlayışımıza göre, uluslararası hukuk üstün gelmeli, BM kararlarına saygı gösterilmeli ve uygulanmalıdır. Gerekli siyasi irade ve halkın güçlü isteği ile Kıbrıs sorunu halkın yararına çözülebilir.
Dün buradaydım ve 47 yılı aşkın işgalin meşhur Mağusa kentinde ve özellikle de kapalı Maraş bölgesinde nasıl derin izler bıraktığını gördüm. Maraş bölgesinde yapılan ihlal BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarının bariz bir şekilde bir ihlalidir ve Sol Grup bunu defalarca kınamıştır. Bu tür ihlaller ve tahrikler sona ermelidir. Maraş yasal sakinlerine iade edilmelidir.
Kıbrıs’ın geleceği taksim değildir, Kıbrıslırumlar için olduğu kadar Kıbrıslıtürkler için de gelecek barış ve refahtır ve bu gelecek bölgenin, Avrupa’nın ve tüm uluslararası toplumun da yararına olacaktır.
Bu benim Kıbrıs’a ilk gelişim ama sizi temin ederim ki çözüm ve yeniden birleşme için verdiğiniz mücadele, Doğu Akdeniz’in bu köşesinde barış talep eden güçlü mesajınız bende yankı uyandırıyor ve bunu Avrupa Parlamentosu’na ve olası tüm forumlara ileteceğim. Hepinize teşekkür ederim.
ÇÖZÜM VE ΥΕNİDEN BİRLEŞME!