Home  |  Ενημέρωση   |  Χαιρετισμός Μάρτιν Σιρντεβαν, Συμπροέδρου της Ομάδας της Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην “Πορεία για τη Λύση και την Επανένωση” που διοργανώνει το ΑΚΕΛ

Χαιρετισμός Μάρτιν Σιρντεβαν, Συμπροέδρου της Ομάδας της Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην “Πορεία για τη Λύση και την Επανένωση” που διοργανώνει το ΑΚΕΛ

Δερύνεια, 3 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους εκείνους στην Κύπρο και όχι μόνο, που πιστεύουν σε ένα μέλλον της ειρήνης, σε ένα μέλλον που θα ανήκει σε όλους τους Κύπριους, σε ένα μέλλον όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα χτίζουν μαζί τη χώρα στην οποία θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και να ευημερούν.

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα και για μένα.  Περπάτησα μαζί σας και ένοιωσα τη θέληση και την αποφασιστικότητά σας να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή σας απαιτώντας Λύση και Επανένωση. Σας υπόσχομαι ότι αυτή είναι η φωνή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εμείς στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια την κατάσταση στο Κυπριακό. Οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ μας ενημερώνουν και μας προειδοποιούν για τις ανησυχητικές εξελίξεις και μαζί ενεργούμε υπέρ της Λύσης και της Επανένωσης.

Η απειλή της μόνιμης διαίρεσης που πλανάται πάνω από την Κύπρο θα ήταν μια καταστροφική προοπτική για την Κύπρο και το λαό της – και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους – αλλά και για τους λαούς αυτής της ταραγμένης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.  Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απαράδεκτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος- αλλά όχι απλώς για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, που είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει. Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία – ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ – ότι πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τη λύση και την επανένωση της Κύπρου. Ότι η κατοχή της Κύπρου – αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας εν προκειμένω – στον 21ο αιώνα, αποτελεί αναχρονισμό και πρέπει να τερματιστεί.

Όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.  Υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο – αυτό της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τον ΟΗΕ. Όλη η συσσωρευμένη εργασία και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια των χρόνων στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προστατευθούν και να εξυπηρετήσουν τον στόχο επίτευξης το συντομότερο δυνατό μιας συνολικς λύσης του Κυπριακού.  Κατά τη δική μας αντίληψη, το διεθνές δίκαιο πρέπει να υπερισχύσει, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πρέπει να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν. Με την απαραίτητη πολιτική βούληση και την ισχυρή ώθηση από τον λαό, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί προς όφελος του λαού.

Χθες ήμουν εδώ και είδα πώς περισσότερα από 47 χρόνια κατοχής άφησαν βαθιά σημάδια στη φημισμένη πόλη της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού. Η παραβίαση του στάτους κβο στο Βαρώσι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ομάδα μας την έχει καταδικάσει επανειλημμένα. Αυτές οι ενέργειες και οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν.  Το Βαρώσι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους του.

Το μέλλον της Κύπρου δεν είναι η διχοτόμηση – το μέλλον είναι η ειρήνη και η ευημερία τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους – προς όφελος της περιοχής, της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας σας για Λύση και Επανένωση, το ισχυρό μήνυμά σας που απαιτεί ειρήνη σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκει απήχηση σε μένα και θα το μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα πιθανά βήματα.

ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

PREV

Πορευόμαστε για Λύση και Επανένωση

NEXT

Ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, στην Πορεία για λύση και επανένωση