Home  |  Konuşmalar   |  “Unutulma Hakkı” için AKEL tarafından sunulan yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında AKEL Milletvekili Marina Nikolau’nun yaptığı konuşma

“Unutulma Hakkı” için AKEL tarafından sunulan yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında AKEL Milletvekili Marina Nikolau’nun yaptığı konuşma

Kanser geçiren kişilere karşı yapılan ayrımcılığa son verilmesi için AKEL’in ortaya koyduğu girişim sonuç verdi

 

AKEL’in sunduğu yasa önerisi Meclis’te kabul edildi ve “Unutulma Hakkı” güvence altına alındı

 

Kanser hastalığı geçiren kişilere karşı yapılan ayrımcılığa son verilmesi için AKEL tarafından başlatılan girişimle, “Unutulma Hakkı”nın güvence altına alınmasına yönelik yasa önerisini Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı. Bu yasayla, kanser deneyimi olan kişilerin sigorta dahil finansal hizmetlere adil erişiminin yolu açıldı.

 

AKEL Milletvekili Marina Nikolau “Unutulma Hakkı” için AKEL tarafından sunulan yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmasında, ülkemizde yılda 4000 kanser vakasının görüldüğüne işaret ederek, vakaların azaltılması ama aynı zamanda hastalara kapsamlı bakım ve hizmet sunulması amacıyla öncelikleri ve faaliyetleri belirlenecek Kanser Enstitüsü’nün oluşturulmasını da içerecek şekilde tüm ülkeyi kapsayan stratejinin güncellenmesine duyulan ihtiyacı vurguladı.

 

Her ne kadar bu durum hakkında 2019’dan itibaren çok söz edilmesine rağmen, bu yılın bütçesinde de Kanser Enstitüsü’nün kurulmasına yönelik tek bir kuruş bile ayrılmadığının altını çizen Marina Nikolau “maalesef daha önce de söylemiş olduğum gibi, bugün de yine söylüyorum: Kasım ayının pembe kurdelelerini kanser hastaları ne yapsın?” dedi.

 

Günümüzde herkesin sağlık hakkının güvence altına alınmasının zaruret olduğunu belirten Nikolau “AKEL bu doğrultuda Meclis içinde ve dışında yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kanser deneyimi olan kişilerin hakları da çabalarımızın önemli bir kısmını oluşturuyor ve bu konu Kıbrıs toplumunun önemli bir kesimini ilgilendiriyor. Bugün ‘Unutulma Hakkı’ için AKEL’in hazırladığı yasa teönerisi Meclis Genel Kurulu’na sunuluyor” diyerek konuşmasına devam etti.

 

Somut olarak, kanser deneyimi olan bir kişinin tedavisinin tamamlanmasının üzerinden 10 yıl geçmişse veya yirmi bir yaşından önce bir kişiye kanser teşhisi konulmasının üzerinden 5 yıl geçmişse sigorta şirketinin bu kişi tarafından yapılan başvuruyu reddetmemesinin bu yasayla sağlanacağını ifade eden Nikolau,

 

Kansere karşı savaşı kazanan insanların onlarca yıl sonra dahi tıbbi geçmişlerinin sigorta ve finansal hizmetlere erişimde önlerinde engel olmaya devam ettiğini ve bu nedenle “unutulma hakkı” için de mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyleyen

Marina Nikolau, Kıbrıs’ta kanser deneyimi olan veya nadir hastalıkları olan kişilerin sigorta için yaptıkları başvurularda karşılaştıkları sorunların daha 2021’de AKEL’in Brüksel’deki parti örgütü tarafından Avrupa Komisyonu’na götürülmüş olduğunu da hatırlattı.

 

“Unutulma hakkını korumaya yönelik tüm Avrupa’da geçerli olacak bir çerçevenin oluşturulması konusunda dillendirilen tüm niyet ve duyurulara rağmen, hayat, sağlık ve diğer sigortalara başvurularda kabul kriterlerinin hâlâ ulusal mevzuata göre düzenlendiğini gördük. Kanser konusunda toplumu duyarlı hale getirmek için ön saflarda çaba ortaya koyan örgütlü yapılar grup ve kuruluşlar tarafından bu konu yaklaşık bir yıl sonra Sağlık Komitesi’nde gündeme getirildi. Orada, Avrupa deneyimimizden de yararlanarak, daha fazla gecikmeden Ekim 2022’de yasa önerisi sunmaya karar verdik” diye konuşmasına devam eden Marina Nikolau “Bazı AB üye devletlerinin unutulma hakkını güvence altına alacak yasalar çıkarmış olmaları bizim çalışmalarımızı güçlendirdi. Bu aynı zamanda hakların tıbbi ilerlemeye ayak uydurabileceğini ve ayak uydurması gerektiğini de gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

“İşimiz kolay değildi. Toplumun tamamen adil bir talebine gerekli yanıtın elde edilebilmesi için bu çabada ilgili herkesin katılımına ihtiyacımız vardı.” Diyen Nikolau “Zorluklarla karşılaştık ama ısrarla ve çalışarak bugünlere geldik. Böylesine önemli ve derin bir toplumsal ve sınıfsal meselede ‘Unutulma Hakkı’nı mevzuatımıza dahil etmeyi başarırsak, bunun Kıbrıs’ı AB’nin öncü ülkeleri arasına yerleştireceğini söylemek abartı olmaz.” diye ekledi.

 

Kanser deneyimi olan kişilerin artık ayrımcılığa uğramadan, sigorta hizmetlerine eşit erişime sahip olarak hayatlarına devam edebilmelerinin önemli bir gelişme, bir dönüm noktası olacağının altını çizen AKEL Milletvekili Marina Nikolau “Ve en nihayet ülkemiz bu kez daha doğru sebeplerle anılabilecek! Şimdi gerekli olan az laf, çok iştir. Şimdi herkesin dediğini pratikte gösterme zamanıdır. Biz AKEL olarak halkın desteğini her istediğimizde, halkın haklarını her gün savunacağımıza ve halk için çalışacağımıza söz veriyoruz. İşte bugün de öyle bir gün, bugün de AKEL halkın gücü, halkın sesi!” diyerek konuşmasını tamamladı.

PREV

Yasa dışı devleti kınama etkinliğinde AKEL Merkez Komitesi Genel Sekreteri Stefanos Stefanu'nun yaptığı konuşma

NEXT

AKEL Tüzük Kongresi’nin kapanışında Genel Sekreter Stefanos Stefanu’nun yaptığı konuşma