Home  |  Parti   |  PARTİ ORGAN VE YETKİLİLERİNİN SEÇİM KURALLARI

PARTİ ORGAN VE YETKİLİLERİNİN SEÇİM KURALLARI

1. Parti M.K. Genel Sekreteri’nin seçilmesi / Tüzüğün 13. Maddesi /

Parti M.K. Genel Sekreteri, Kongre süresinde toplanan Merkez Komitesi tarafından seçilir. Her bir M.K. üyesi Genel Sekreter adayı olma hakkına sahiptir. Adaylık başvuruları M.K.’nın toplantısı öncesinde ya da toplantısı sırasında yapılır. Seçim gizli oylama usulüyle gerçekleştirilir. Oyların %50+1’i sağlanmadığı takdirde, en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılır.

2. M.K. Polit Bürosu üyelerinin seçilmesi / Tüzüğün 14. Maddesi /

a)       Polit Büro üyeleri M.K. üyeleri arasından M.K. tarafından seçilir. Her bir M.K. üyesi Polit Büro üyeliği için öneride bulunma ve aday olma hakkına sahiptir.

b)       Adaylık başvuruları, M.K. tarafından belirlenen zamanda, seçimin yapılacağı M.K. toplantısı öncesinde ya da toplantısı sırasında yapılır.

c)       Oy pusulası adayların soyadlarının alfabetik sırası ile hazırlanır.

d)       Kararlaştırılmış P.B. üye sayısının %80-%100’ünü işaretlemiş olan oylar geçerli sayılır.

e)       Seçim birleşik listeden gizli oylama usulü ile yapılır. Adaylar başarı sıralarına göre seçilir. Son sırada eşit sayıda oy alan adaylar olursa bu durumda bu adaylar arasında seçim tekrarlanır.

3. M.K. Sekreteryası üyelerinin seçilmesi / Tüzüğün 15. Maddesi / P.B üyelerinin seçilmesindeki hususlar geçerlidir.

4. İ.K. Sekreteri’nin, İ.K. Sekreteryası ve Örgüt Sekreteri’nin seçilmesi / Tüzüğün 18. Maddesi /

a)       İ.K. Sekreteri ve Örgüt Sekreteri İ.K. tarafından seçilir. Genel Sekreter seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır.

b)       İ.K. Sekreterya üyeleri İ.K. tarafından seçilir. M.K. Sekreterya üyelerinin seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır.

5. Kent Komitesi Sekreteri’nin ve Sekreteryası’nın seçilmesi / Tüzüğün 19. Maddesi /

a)       Kent Komitesi Sekreteri Kent Komitesi(K.K.) tarafından seçilir. İlçe Sekreteri’nin seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır.

b)       K.K. Sekreterya üyeleri K.K. tarafından seçilir. İ.K. Sekreterya üyelerinin seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır.

6. Kırsal Alan Komitesi Sekreteri’nin ve Sekreteryası’nın seçilmesi / Tüzüğün 20. Maddesi /

a)       Kırsal Alan Komitesi Sekreteri Kırsal Alan Komitesi (K.A.K.) tarafından seçilir. İlçe Sekreteri’nin seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır.

b)       K.A.K. Sekreterya üyeleri K.A.K. tarafından seçilir. İ.K. Sekreterya üyelerinin seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır.

7.   Bölge Komitesi Sekreteri’nin seçilmesi / Tüzüğün 21. Maddesi /

Bölge Komitesi Sekreteri Bölge Komitesi (B.K.) tarafından seçilir. Kırsal Alan Komitesi Sekreteri’nin seçiminde geçerli olan işlemlerin aynısı uygulanır. Eğer bir B.K. Bölge Komitesi Sekreteryası’nın seçilmesine karar verirse, gerekli olan yapılır. Böylesi bir durumda, B.K. Sekreterya üyelerinin seçilmesi için, K.A.K. Sekreterya üyelerinin seçiminde geçerli olan işlemler uygulanır.

8.   Bileşik Komite Sekreteri’nin seçilmesi / Tüzüğün 22. Maddesi /

a)       Bileşik Komite üyeleri bir semtin, bir köyün, ya da aynı meslek gurubunun bileşik örgütü üyelerinin Plenumu tarafından seçilirler. Bileşik Komite üyelerinin sayısı B.K. Plenumu tarafından belirlenir. Toplantı sırasında her parti üyesinin öneride bulunma hakkı vardır. Bileşik Komite üyeliğine aday olacak olan parti üyelerinin en az 2 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. Öneriler temelinde adayların soyadlarının alfabetik sırasına göre aday listesi hazırlanır. Seçim gizli oylama usulüyle olur. En fazla oy alan adaylar seçilir. Eşit oy alan adaylar için kura yöntemine başvurulur. Seçilecek üye sayısı kadar aday olduğu takdirde, oy birliği ile karar verilirse oylama yapılmadan seçim tamamlanmış olur.

b)       Bileşik Komite Sekreteri B.K. Plenumu tarafından gizli oylama usulüyle seçilir. Toplantı sırasında her üyenin öneride bulunma hakkı vardır. Bileşik Komite üyeliğine aday olacak olan parti üyelerinin en az 2 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. Parti üyeleri Plenum’a katılanların oylarının %50+1’ini alan aday Bileşik Komite Sekreteri seçilir. Oyların %50+1’i sağlanmadığı takdirde, en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılır. Eğer Bileşik Komite, Sekreterya seçilmesine karar verirse, Kent Komitesi Sekreterya üyelerinin seçiminde geçerli olan işlemler uygulanır.

9.   Parti Temel Örgütü Sekreteri’nin ve Bürosu’nun seçilmesi / Tüzüğün 23. Maddesi /

a)       Parti Temel Örgütü Sekreteri, Parti Temel Örgütü (P.T.Ö.) üyelerinin Plenumu tarafından seçilir. Toplantı sırasında her üyenin Sekreterlik yeri için öneride bulunma hakkı vardır. P.T.Ö. Sekreteri seçilmek için aday olacak olan üyelerin en az 1 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. Seçim gizli oylama usulüyle olur ve Plenumu’a katılanların oylarının %50+1’ini alan aday Parti Temel Örgütü Sekreteri seçilir. Aksi takdirde en çok oyu alan iki aday arasında seçim yapılır.

b)       P.T.Ö. Bürosu Parti Temel Örgütü (P.T.Ö.) üyelerinin Plenumu tarafından seçilir. Toplantı sırasında her parti üyesinin öneride bulunma hakkı vardır. P.T.Ö. Bürosu’na seçilmek için aday olacak olan üyelerin en az 1 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. P.T.Ö. Bürosu üyelerinin sayısı P.T.Ö. tarafından kararlaştırılır. Seçim gizli oylama usulüyle olur ve en fazla oy alanlar seçilir. Eşit oy alan adayların seçimi için kura yöntemi uygulanır. Yeni kurulmuş olan P.T.Ö.’lerde belirli bir süre parti faaliyetlerinde sürekli olarak yer almış olma şartı aranmaz.  Seçilecek üye sayısı kadar aday olduğu takdirde, oy birliği ile karar verilirse oylama yapılmadan seçim tamamlanmış olur.

10.   Boşalan yerin doldurulması

a)       Boşalan M.K., İ.K., K.K. ve K.A.K. üyeliği yeri, almış oldukları oylara göre oluşturulmuş olan Yedekler Listesi’nden doldurulur.

b)        (Polit Büro, Merkez Komitesi Sekreteryası, İlçe Komitesi Sekreteryası, Kent Komitesi Sekreteryası, Kırsal Alan Komitesi Sekreteryası, Bölge Komitesi Sekreteryası, Bileşik Komite Sekretaryası’nda) boşalan üyelikler, söz konusu birimde yapılan ara seçimlerle doldurulur.

PREV

AKEL KONGRESİNİN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

NEXT

ÇEŞİTLİ KONFERANSLARIN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE YAPILMASINA DAİR KURALLAR