Home  |  Parti   |  ÇEŞİTLİ KONFERANSLARIN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE YAPILMASINA DAİR KURALLAR

ÇEŞİTLİ KONFERANSLARIN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE YAPILMASINA DAİR KURALLAR

ÇEŞİTLİ KONFERANSLARIN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE YAPILMASINA DAİR KURALLAR

Kongre’nin toplantıya çağrılması ve yapılmasına ilişkin hususlar bütün konferanslar için de geçerlidir.

1.  DELEGELERİN SEÇİMİ

a)     Konferans delegelerinin seçimi konusunda ölçüt, buna denk düşen organın kararı ve hemen bir üst organın onayıyla belirlenir.

b)    Delegelerin seçimi, Parti Temel Örgütleri’nin Plenumları tarafından gizli oylama usulüyle yapılır. Bileşik örgütlenme Plenumunun toplantıya çağrılması durumunda, seçim her bir P.T.Ö’de ayrı ayrı yapılır.

c)      Konferanslara göre katılacak delegelerin aşağıda belirtilen süre boyunca devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir:

  İlçe Konferansları ………………………. 3 yıl
  Kent Konferansları ………………………. 2 “
  Kırsal Alan Konferansları ………………………. 2 “
  Bölge Konferansları ………………………. 2 “

Yeni kurulmuş P.T.Ö.’lerde bu husus aranmaz.

d)       Üyelerin plenumlarında bulunanlardan en fazla oyu alanlar seçilmiş delege sayılırlar. Eşit oy durumunda seçim sonucunu belirlemek için kura yöntemi uygulanır.

e)       Bütün P.T.Ö. üyeleri toplantı sırasında delege önerilerini sunma hakkına sahiptir.

f)        İlçe Konferansı’nda, Konferansın gerçekleştirileceği İlçe Örgütünden olan M.K. , M.D.K. ve İ.K. üyeleri doğrudan delege sayılırlar, delege olmaları için seçilmeleri şartı aranmaz.

g)       Kent, Kırsal Alan, Bölge Konferanslarında, Konferans öncesinde Konferansını gerçekleştirecek birimin Kent Komitesi, Kırsal Alan Komitesi, Bölge Komitesi ve İlçe Komitesi üyeleri doğrudan delege sayılırlar ve delege olmaları için seçilmeleri şartı aranmaz. Konferansını gerçekleştirecek ilçe örgütünden olup Kent, Kırsal Alan, Bölge Konferansı için delege seçilmemiş olan M.K. ve M.D.K. üyeleri bu Kent, Kırsal Alan, Bölge Konferanslarının çalışmalarını izleme hakkına sahiptirler.

2. ÇEŞİTLİ İLÇE VE DİĞER ORGANLAR İÇİN ADAYLARIN SEÇİMİ

a)       Bir parti üyesi çeşitli parti organlarında aday olması için aşağıda belirtilen süre boyunca devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olması gerekir:

  İlçe Komitesi (İ.K.) için ……………………………… 5 yıl
  Kent Komitesi (K.K.) için ……………………………… 3 “
  Kırsal Alan Komitesi (K.A.K.) için ……………………………… 3 “
  Bölge Komitesi (B.K.) için ……………………………… 3 “
  Bileşik Komite için ……………………………… 2 “
  P.T.Ö. Sekreterliği ya da Büro üyeliği için ……………………………… 1 “

(Yeni kurulmuş P.T.Ö.’ler dışında)

b)       Adayların seçimi P.T.Ö. Plenumlarında gizli oy usulü ile yapılır. Bütün parti üyeleri öneri sunma hakkına sahiptir.

c)      Plenumda bulunanların oylarının %50’den fazlasını alanlar aday olurlar. Görev süresi tamamlanan üyeler, içinde yer aldıkları P.T.Ö.’ler tarafından seçildikleri takdirde aday olurlar.

3. OY PUSULASININ HAZIRLANMASI

a)       Oy pusulası P.T.Ö’nün önerileri temelinde hazırlanır. 6.Maddede belirtildiği gibi, her aday hakkında bilgiler ayrı bir belgede yer alır.

b)       Toplanan organdan seçilen ve aday olmayan yoldaşlardan oluşan 5 üyeli Adaylar Komitesi tarafından adayların listesi hazırlanır. Bu liste Konferansın onayına sunulur. M.K. seçiminde uygulandığı gibi kriterler temelinde, Adaylar Komitesi adaylar listesini hazırlayıp Konferansa sunmaktan  sorumludur. Adaylar Komitesi’nin önerisi delegeleri bağlamaz.

PREV

PARTİ ORGAN VE YETKİLİLERİNİN SEÇİM KURALLARI

NEXT

KARARLARIN ALINMASI VE ÖNE SÜRÜLMESİ