Home  |  Parti   |  AKEL KONGRESİNİN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

AKEL KONGRESİNİN TOPLANTIYA ÇAĞRILMASI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

1.      KONGRE ÇAĞRISI ve  KONGRENİN YAPILIŞI

AKEL Kongresi’nin toplantıya çağrılması ve Kongre’nin yapılışını düzenleyen hususlar parti tüzüğünün 12. maddesinde belirlenmiştir.

2.      KONGRE ÖNCESİ İŞLEMLER

a)       Olağan Kongre için gündem Kongrenin gerçekleştirilmesi için belirlenen tarihten en az iki ay önce duyurulur. Gündeme ilişkin öneriler, Kongre’den bir ay önce Parti Taban Örgütleri (P.T.Ö.) aracılığıyla yapılabilir. Önerinin gündeme dahil edilmesi ya da öneride her hangi bir değişiklik yapılması konusunda Merkez Komitesi (M.K.) karar verir.

b)       Olağanüstü Kongre yapılması durumunda Kongre’nin yapılması hakkındaki karar derhal duyurulur. Olağan Kongre için gündem, duruma göre Kongrenin gerçekleştirilmesi için belirlenen tarihten mümkün olduğunca önce duyurulur.

c)       Kongre öncesi tartışma Parti Taban Örgütlerinde ya da Bileşik Komitelerde gerçekleştirilir.

3.   DELEGELERİN SEÇİMİ

a)       Kongre delegeleri

              15 üyeye kadar –  1 Delege
16-25 üye –   2 Delege
              26-35 üye –   3 Delege
              36-45 üye –   4 Delege  v.b.

şeklindeki oranla seçilirler. Olağanüstü durumlarda, temsil edilme hakkında M.K. duruma göre karar verir ve sebepleri P.T. Ö. aracılığıyla duyurur.

b)     Kongre delegeleri P.T.Ö’lerde gizli oylama usulüyle seçilirler. En fazla oy alanlar seçilmiş sayılır. Bütün parti üyelerinin öneri sunma hakkı vardır.

c)       Kongre delegelerinin en az üç yıl sürekli olarak parti faaliyetlerinde yer almış olmaları gerekir.

d)       Yeni kurulmuş olan P.T.Ö’lerden gelen delegelerde yukarıdaki 3 yıllık şart aranmaz.

e)       M.K. ve Merkez Denetim Kurulu (M.D.K) üyeleri Kongre’ye delege olarak katılırlar ve delege seçilmeleri şartı aranmaz.

f)     Delegeler Kongre çalışmalarının tümüne katılırlar ve hiç bir şekilde yerlerini başkası alamaz, delege kartı başkasına devredilemez.

g)   Seçilmiş delegenin Kongreye katılmakta sorunu varsa, Kongre başlamadan önce P.T.Ö. yerine başkasının Kongre’ye katılmasına karar verebilir.

4.   KONGRE İÇİN BASILACAKLAR

Parti bütünü tarafından inceleme ve tartışmaları kolaylaştırmak için,  M.K. Kongre için gerekli malzemeleri hazırlar ve bastırır ve bunlar Kongre’den en az iki ay önce verilir. Karar taslakları delegelere en geç Kongre’nin birinci gününde verilir.

5.   KONGRE KOMİTELERİ

a)       M.K. , Kongre’nin düzgün bir biçimde yapılması için gerekli olan komitelerin oluşturulmasını önerir. Bu komiteler şunlardır: Gözetim Komitesi, Seçim Komitesi, Kararlar Komitesi, Adaylıklar Komitesi ve kararlaştırılması olası diğer komiteler.

b)       Bütün komiteler, Kongre’ye delege olarak katılanlar arasından İ.K. tarafından yapılan öneriler temelinde M.K. tarafından önerilen kişilerden müteşekkildir. Komitelerin nihai sentezi hakkında karar Kongre tarafından açık oylama ile alınır.

6.      M.K. VE M.D.K. İÇİN ADAY LİSTELERİNİN OLUŞTURULMASI

a)       M.K. ve M.D.K. üyeliği için aday olacak olanlar Parti Taban Örgütleri tarafından gizli oylama usulüyle seçilirler. P.T.Ö. toplantısı sırasında bütün üyeler öneride bulunma hakkına sahiptir.

b)       Toplantıda yer alan üyelerin yarıdan fazlasının oyunu alanlar aday olurlar.

c)       M.K. ve M.D.K. üyeliğine aday olanların en az yedi yıl sürekli olarak parti faaliyetlerinde yer almış olmaları gerekir. M.K. ve M.D.K. üyeleri içerisinde yer aldıkları P.T.Ö tarafından seçildikleri takdirde aday olurlar.

d)       İlçe Komiteleri bütün ilçenin adaylıklarını bir araya getirerek liste oluştururlar ve bunu olası yorum ve gözlemleriyle birlikte M.K’ya sunarlar. M.D.K. üyeliğine aday olanların listesi, İ.K’lerin önerileri temelinde M.K. üyeliğine ilçelerden aday olanların listesinden oluşturulur.

e)       Kongre’ye sunulacak adaylar listesinin hazırlanması 18 üyeli ADAYLIKLAR KOMİTESİ tarafından gerçekleştirilir. Bu Komite 3 P.B ya da M.K. üyesi ve her bir İ.K.’den 3 kişi olmak üzere 15 kadro tarafından oluşturulur. Bu Komite’nin üyeleri M.K. ve M.D.K. üyeliğine aday değildir. Bu Komite’nin sentezi Kongre’nin onayına sunulur.

f)        Komite adayların tam listesini, M.K. ve İ.K’lerin yorumlarını, her aday hakkındaki bilgileri ve aşağıdaki kriterleri göz önüne alır:

1.       Parti ilkelerine inanç, istikrar ve uyum

2.       Siyasi birikim, yetenek ve verimlilik

3.       Parti ve Halk Hareketinde sorumluluklar

4.       Kamu makamlarında görev yapmış olma

5.       Eğitim ve meslek

6.       Adayın yaşı. Parti içerisinde faaliyet süresi.

7.       Partinin yönlendirici organlarının sürekli olarak yenilenmesi arzusu.

Bu verilerin temelinde listeyi hazırlar ve Kongre’nin özel kapalı oturumunda bunu sunar.  Adaylıklar Komitesi’nin önerisi Kongre delegeleri için bağlayıcı değildir. Adaylar hakkında, adayın adı-soyadı, hangi parti örgütünde yer aldığı, yaşı, partideki faaliyet süresi, mesleği, eğitim düzeyi, parti-halk hareketi ve kamu yaşamında yer aldığı yer gibi bilgiler her bir aday için ayrı bir şekilde sunulur.

7.      M.K. VE M.D.K. SEÇİMİ

a)       M.K. seçimi birleşik adaylar listesinden gizli oylama usulü ile yapılır. M.K. üyelerinin sayısı konusunda karar Kongre tarafından alınır. Oylama sonucunda aldıkları oy oranında öncelik sırasıyla en yüksek oyu alanlar seçilmiş sayılır. Eşit oy durumunda kura yöntemine başvurulur. M.K. üyelerinin toplan sayısının %80-%100’ünün seçilmiş olduğu oy pusulaları geçerli sayılır.

b)       Seçim işleminin başlamasından önce, Kongre Seçim Komitesi’ni seçer. Bu Komitede delegelerden aday olmayanlar yer alır ve bütün parti ilçe örgütleri temsil edilir. Seçim Komitesi, üzerinde partinin damgası olan oy pusulalarını dağıtmakla sorumludur. Her temsilci-delege oy pusulasında tercihlerini işaretledikten sonra, oy pusulasını sandığa atar. Oyların sayımı Seçim Komitesi tarafından yapılır ve Seçim Komitesi aldıkları oy sıralamasına göre sonuçları Kongreye ilan eder.

c)       M.D.K. üyelerinin seçimi, M.K. üyelerinin seçiminden önce, ayrı olarak yapılır ve aynı işlem izlenilir. M.D.K. üyeliğine seçilmemiş adaylar M.K. üyeliği için aday olmaya devam ederler. Parti Temel Örgütleri, Kongre tarafından seçilen M.K. ve M.D.K. hakkında bilgilendirilirler.

8.      KONGRE ÇALIŞMALARI

a)       Kongre çalışmalarının başlangıcı, Kongre öncesi Polit Bürosu’nun bir üyesi tarafından ilan edilir. Kongreye Başkanlık Divanı önerilir ve açık oylama usulüyle Başkanlık Divanı seçilir.

b)       Başkanlık Divanı her oturumda hangi üyesinin başkanlık edeceğini kararlaştırır.

c)       Görevini üstlenmesinin ardından Başkan gündemi ve Kongre Komitelerini onaya sunar.

d)       Kongre çalışmaları M.K. tarafından önerilip Kongre tarafından karara bağlanan takvim temelinde gerçekleştirilir. Delegelerin konuşma süreleri M.K. tarafından kararlaştırılır ve zamanında delegelere duyurulduktan sonra Kongre tarafından karara bağlanır.

e)       Delegeler görüşlerini ifade ederler ve bütün Kongre belgeleri üzerine ve oylamaya sunulan konular hakkında görüş beyan ederler.

f)        Kongrenin bütün akaraları çoğunlukla alınır. İkiden fazla öneri olduğunda en çok oyu alan öneri onaylanır. Kongre farklı karar almadığı takdirde, oylama açık olarak yapılır.

g)       Kongre öncesi M.K. Genel Sekreteri Kongre öncesi M.K.’nın raporunu sunar ve tartışmada yanıt verir. Yeni seçilen M.K. Genel Sekreteri Kongre çalışmalarının kapanış konuşmasını yapar.

h)      Merkezi Mali Büro Sorumlusu Mali raporu sunar.

i)        M.D.K. Başkanı M.D.K.’nın faaliyetlerine ilişkin raporu sunar.

9.      GÖZETİM RAPORU

Gözetim Komitesi Kongre tarafından seçilir. Bu komitede partinin bütün ilçe örgütleri temsil edilir. Bu komite, Kongre’nin sentezini içeren Gözetim Raporu’nu hazırlar ve Kongre’ye sunar. Bu rapor, parti M.K. Polit Bürosu tarafından belirlendiği şekilde delege kartında var olan bilgiler temelinde hazırlanır.

PREV

PARTİNİN SEMBOLLERİ VE MARŞI

NEXT

PARTİ ORGAN VE YETKİLİLERİNİN SEÇİM KURALLARI