Home  |  Parti   |  X. MALİ DURUM

X. MALİ DURUM

MADDE 25:

  1. Partinin mali kaynakları şunlardır:

a) üye aidatları

b) çeşitli katkılar, sübvansiyeler ve bağışlar

c) yayın v.s satımı

d) etkinlikler

e) kamu organlarına seçilen parti üyelerinin maaşları.

2. Her parti üyesi aidat öder. En düşük aidat miktarı M.K. tarafından belirlenir.

3. Partinin mali durumundan merkezi düzeyde Merkez Komitesi sorumludur. Mali durumu M.K. Sekreteryası yönetir ve Polit Büro ile Merkez Komitesi’ni bilgilendirir.

M.K. kontrol edilmiş mali durum bilançosunu kongreye sunar, delegelere kongre süresince incelemek için rapor verir.

4. İlçeler düzeyinde partinin mal durumundan İlçe Komiteleri sorumludur. İlçenin mali durumu yöneten İlçe Komitesi Sekreteryası İlçe Komitesini bilgilendirir.

İlçe komitesi kontrol edilmiş mali durum bilançosunu parti örgütünün İlçe Konferansı’na sunar, Konferans süresince incelemek üzere İlçe Konferansı delegelerine rapor verir.

5. M.K. ve İlçe Komiteleri partinin mali durumuyla ilgili olarak her yıl Parti Taban Gurupları’nı bilgilendirir.

MADDE 26:

KAMU GÖREVLERİNE SEÇİLMİŞ OLANLAR

  1. Partinin seçim listesi ile kamu görevlerine seçilen ya da partinin önerisiyle kamu yapılarında ve kurullarında yer alan parti üyeleri, emekçilerin ve genel olarak memleketin çıkarlarına hizmet etmek için, görevlerini yerine getirirken partinin politikası ve kararları temelinde insiyatifler geliştirirler.
  2. Parti üyeleri kamu görevlerini üstlenmeleriyle maddi bir kazanç sağlamazlar, maddi bir yük altına da girmezler.
  3. Bulundukları kamu yetkisi partinin emrine amadedir.
  4. Milletvekili seçilen parti üyeleri, parti politikasının Meclis’teki kurumu olan parti Meclis Gurubu’nu oluştururlar. Diğer kamu görevlerine seçilen parti üyeleri için de benzer taktik izlenir. (Belediyeler vb.)

MADDE 27:

Parti kadroları partinin ideallerine ve hedeflerine inanç ve uyum göstermeleriyle, yetenekleri, emekçilerin ve genel olarak memleketin iyiliği için yaptıkları çalışmalardaki aktiflikleriyle öne çıkarlar. Tavırlarıyla, kendi çıkarlarını düşünmemeleriyle, ahlaki özellikleriyle ve diğer erdemleriyle iyi örnekler olurlar.

Parti kadroları kişisel dostlukları yada aile bağları nedeniyle tercihlerini belirlemezler ve kariyerist eğilimlere karşı mücadele ederler. Değerlendirmelerinde dürüst ve objektif olmak zorundadırlar.

MADDE 28:

AKEL tüzüğü ya da işleyiş kurallarında kapsanmayan her hangi bir meselede, Merkez Komitesi partinin genel ilkeleri temelinde karar verir.

PREV

IX. PARTİ DİSİPLİNİNE UYMA

NEXT

PARTİNİN SEMBOLLERİ VE MARŞI