Home  |  Parti   |  IX. PARTİ DİSİPLİNİNE UYMA

IX. PARTİ DİSİPLİNİNE UYMA

 

MADDE 24:

  1. Partinin birlik ve bütünlüğünün korunması ve güçlendirilmesi AKEL örgütleri ve üyelerinin temel yükümlülüğüdür. Partinin birliğini ve disiplinini bozma, parti içerisinde guruplar ve fraksiyonlar yaratma, parti tüzüğünün ve parti kurallarının her hangi bir maddesini bilinçli olarak ihlali durumunda disiplin yaptırımlarına tabi olurlar.
  2. Partinin kararlarına karşı koyan, parti disiplinini ve parti etiğini ihlal eden, parti örgütü ya da kadrolarının saygınlığına zarar veren ya da partiye zarar veren faaliyetlerde bulunan parti üyesi yaptığı hataya göre aşağıdaki yaptırımlara tabi olur:

a)     Dikkat çekme ya da ön uyarı ile ikaz

b)     yetkilerinin alınması

c)     geçici ya da süresiz olarak uzaklaştırma

d)    kaydının silinmesi.

  1. Bütün parti organizasyonlarının yaptırım uygulama hakkı vardır. PTÖ tarafından dikkat çekme ya da ön uyarı ile ikaz başka onay olmaksızın uygulanabilir. Parti üyesinin yetkilerinin alınması kararı, üyenin yer aldığı birim tarafından alınır ve bir üst birim tarafından onaylanır. Geçici ya da süresiz olarak uzaklaştırma ve kaydının silinmesi kararı K.K., T.K. ya da B.K. tarafından, bunların olmadığı yerde İ.K. tarafından onaylanır. Söz konusu kişinin İ.K., M.K. ya da M.D.K. üyesi olması durumunda, duruma denk düşen komitenin, İ.K. ya da M.K.’nın onayı gerekir.

Disiplin yaptırımı ve bu yaptırımın uygulanma nedenleri hakkında, söz konusu üyenin içinde yer aldığı PTÖ üyeleri bilgilendirilir.

  1. Kaydının silinmesi ya da partiden ayrılma durumunda üye kimliği geri verilir.

Partiden uzaklaştırılan üyeler, uzaklaştırma süresi boyunca da partinin kararlarına uymalıdırlar, aidatlarını ödemelidirler.

  1. Parti üyeliği kimliği ile uyuşmayan hareket ve davranışları olan kişilerin, partisel ya da kişisel tavırları parti etiğinin ilkeleriyle ve gerekleriyle uyuşmayan kişilerin kaydı silinir. Her cezalandırmadaki hedef partinin ve üyesinin devrimci ahlakının, birlik ve disiplinin güçlendirilmesidir. Her hangi bir ceza için, büyük dikkat ve yoldaşlık anlayışı ile karar alınır.

Tüzüğün 4. Maddesinde (2. Paragraf) öngörüldüğü gibi, parti örgütü, birimleri içerisinde ya da kamu oyu önündeki diyalogda dile getirdiği kişisel görüşlerinden dolayı üye cezalandırılmaz.

  1. Parti birimleri için aşağıdaki yaptırımlar uygulanabilir:

a)     parti içerisinde eleştir

b)     kamuoyu önünde eleştiri

c)     birim sorumlularının ya da bütün birimin yetkilerinin alınması ve geçici olarak yerlerine başkalarının geçmesi.

  1. Söz konusu hata/suç eğer bütün parti birimi tarafından yapıldıysa, bu durumda ceza bu birimin dağıtılıp yeniden örgütlenmesine kadar varabilir.

M.K. bir İlçe Örgütü’nün dağıtılması ya da dağıtılıp yeniden örgütlenmesi hakkına sahiptir. Bir bölge örgütünün, bir kent örgütünün ya da bir taşra örgütünün dağıtılması  ya da dağıtılıp yeniden örgütlenmesi hakkına İlçe Komiteleri sahiptir. Bir bileşik örgütün dağıtılması  ya da dağıtılıp yeniden örgütlenmesi hakkına, İlçe Komitesi’nin onayıyla Kent Komiteleri, Taşra Komiteleri ve Bölge Komiteleri sahiptir. Bir PTÖ’nın dağıtılması  ya da dağıtılıp yeniden örgütlenmesi hakkına bir üst parti birimi sahiptir. İ.K.’nın onayı gereklidir.

Disiplin yaptırımlarını parti bütününe ya da kamuoyuna duyrma hakkına sadece M.K. ve İlçe Komiteleri sahiptir.

  1. Aleyhlerine ifade edilen suçlamalar hakkında bilgilendirilmeden hiç bir parti birimi ya da üyesine ceza konulmaz. Söz konusu birim ya da üye, denk düşen yetkili birimde meselesini konuşma ve sunma hakkına sahiptir.
  2. Eski parti üyesinin yeniden kaydolmak için yaptığı başvuru PTÖ tarafından değerlendirilerek karar alınır. Hemen bir üst organın onayı gereklidir. Disiplin yaptırımlarının yeniden gözden geçirilmesi, bu yaptırımlar hakkında karar almış olan birimler ya da daha üst birimler tarafından bu yaptırımların konulmasından bir yıl sonra gerçekleştirilir.
  3. 10.  Birim ya da üyeye konulan her disiplin cezasına –bir ay içerisinde– karşı çıkıp üst organlara, M.K. ve M.D.K’ya kadar başvuru yapılabilir. Bu itirazı ele alacak olan parti üst organını 2 ayı geçmeyen bir süre içerisinde bunu incelemelidir.

Yetkilerinin alınması, uzaklaştırma ya da kaydının silinmesi ile cezalandırılan M.K. ve M.D.K. üyeleri, başka siyasal yapı ya da partiye girmedikleri takdirde, partinin Kongresinde itiraz başvurularını yapma hakkına sahiptir.

PREV

VIII. PARTİ TABAN ÖRGÜTÜ

NEXT

X. MALİ DURUM