Home  |  Parti   |  II. ÜYE – HAKLARI VE SORUMLULUKLARI

II. ÜYE – HAKLARI VE SORUMLULUKLARI

MADDE 2:

Parti programını ve tüzüğünü kabul eden Kıbrıs’ın her yasal sakini ve yaşadığı ülkede AKEL örgütü bulunan her Kıbrıs vatandaşı AKEL’e üye olabilir.

MADDE 3:

PARTİYE GİRİŞ

Partiye giriş kişisel ve gönüllü olarak olur. Parti üyeleri sosyal faaliyetleri ile öne çıkan kadın, erkek her etnik kökenden işçilerden, memurlardan, kırsal kesim çalışanlarından, zanaatkarlardan, küçük sanayicilerden, bilim adamlarından, aydınlardan ve diğer çalışanlardan oluşur. Aday, partiye girebilmesi için kendisini iyi tanıyan iki üye tarafından desteklenmelidir. Kararı temel parti örgütü oy çokluğu ile alır, bir üst örgütü konuyla ilgili olarak bilgilendirir ve üye de parti kimlik kartını alır.

Parti temel örgütünün aday üyeyi ret etmesi durumunda, onu destekleyen üyeler başvurunun yeniden değerlendirilmesi için partinin bir üst organına baş vurabilirler.

  • Diğer siyasi partilerin sıradan üyeleri partiye ancak İlçe örgütünün onayı ile üye olabilir. Diğer örgütlerin veya partilerin yönetici konumundaki üyeleri ve diğer siyasi kişiler ancak Merkez Komitesinin kararı ile üye olabilir. İlgili karar hakkında ilgili organlar da bilgilendirilir.
  • AKEL üyesi bir kişi bir başka partiye veya siyasi oluşuma bağlanamaz.

MADDE 4:

ÜYENİN HAKLARI

AKEL’in tüm üyeleri aynı haklara sahiptir. Her üyenin şu hakları vardır:

  1. Partinin siyasi hattı ile taktiklerinin belirlenmesi ve kararların biçimlendirilmesi tartışmalarında özgürce yer alır.
  2. Parti örgütünde ve katıldığı diğer organlarda tartışılan her konuda görüşlerini özgürce ifade eder, aynı zamanda herhangi bir üyenin, kadronun veya partinin yönlendirici organının faaliyetleri ile ilgili özgür olarak eleştiri yapar.
  3. Yönlendirici organların seçimine katılır, bu organlara seçilir.
  4. Partiyle ilgili konularda veya diğer konularda, Merkez Komitesi ile Merkez Denetleme Komitesi dahil, tüm parti yetkili organlarına başvuruda bulunma ve iki ayı geçmeyen bir süre içerisinde yanıt alma hakkına sahiptir.
  5. Partinin kararları ve faaliyetleri hakkında temel parti örgütü aracılığı ile zamanında, yeterli ve objektif bir şekilde bilgilendirilir.
  6. Tartışmaya davet edildiği kararlar ve tartışmaların sonuçları ile ilgili olarak Parti Temel Örgütü aracılığı ile zamanında, yeterli ve objektif bir şekilde bilgilendirilir.
  7. Parti organlarının veya partinin faaliyetleri ve tavırları ile ilgili kararların alındığı organların toplantılarına katılma hakkına sahiptir.
  8. Özgür bir şekilde partiden ayrılma hakkına sahiptir.

MADDE 5:

ÜYENİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

AKEL’in tüm üyelerinin aynı yükümlükleri vardır. Üyelerin yükümlükleri şunlardır :

  1. Parti tüzük ve işleyiş kurallarına uyar ve parti programının yaşama geçirilmesi için çalışır.
  2. Bir Temel Parti Örgütü’ne (TPÖ) bağlıdır ve orada çalışır. Aidatını öder.
  3. Partinin kararlarına saygı gösterir, disipline bilinçli bir şekilde uyar, parti faaliyetlerine katılır ve partinin politikası ve taktiğini pratikte uygular.
  4. Partinin birliğini korur ve güçlendirir, her koşul altında partiyi savunur ve korur.
  5. Partinin saygınlığını ve etkisini güçlendirecek şekilde davranır.
  6. Kendi çevresinde işçiler ve çalışanlarla güçlü bağlar kurar. Onların yaşamları ve faaliyetleri ile ilgili günlük konularda öncü rol oynar.
  7. Meslek örgütüne üye olur. Meslek örgütlerine ve diğer kitlesel örgütlere üye olmaları için çalışanları aydınlatmaya çalışır. Bu örgütlerin özerkliğine, bağımsızlığına, programlarına ve niteliklerine saygı gösterir.
  8. İdeolojik düzeyini yükseltir, siyasi yeteneklerini geliştirir, eleştirilere saygı gösterir, olası yanlışları veya eksiklikleri için öz eleştiri yapar.
  9. Moral değerleri, adaleti, layık olma ve hak etme ilkelerini savunur ve bunlara uyar
  10.  İkamet veya çalışma alanını değiştirdiğinde bağlı olduğu Temel Parti Örgütü’nü bilgilendirir. Bir TPÖ’den bir diğerine nakli, bağlı olduğu parti örgütü ve üyeleri ile anlaşarak gerçekleştirilir.
PREV

I. PARTİNİN KARAKTERİ VE HEDEFLERİ

NEXT

III. ÖRGÜTSEL İLKELER