Home  |  Parti   |  I. PARTİNİN KARAKTERİ VE HEDEFLERİ

I. PARTİNİN KARAKTERİ VE HEDEFLERİ

MADDE :1

1. Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs işçi sınıfının ve çalışanlarının öncü partisidir. 14 Nisan 1941 tarihinde kurulan AKEL, kuruluş kongresini 15 Ağustos 1926’da Limasol’da gerçekleştiren Kıbrıs Komünist Partisi’nin devamcısıdır.

2. AKEL, işçi sınıfının ve çalışanların en ileri örgüt biçimidir. İşçilerin, memurların, tarım alanında çalışanların, meslek sahiplerinin, küçük sanayicilerin, bilim adamlarının, aydınların ve diğer çalışanların, her etnik kökenden erkek ve kadınların, her tür sömürüye ve baskıya karşı halkın yaşamının daha da iyileştirilmesi ve Kıbrıs’ta demokratik ve insancıl sosyalist bir toplumun kurulması için mücadele edenlerin partisidir.

3. AKEL, işçi sınıfı ile çalışanların davasına bağlıdır ve halkımızın tarihini aydınlatan siyasal, kurtuluşçu ve sosyal mücadelelerin mirasını zenginleştirmeye devam etmektedir.

4. AKEL, faaliyetlerinde bilgi alanında sürekli ilerlemelerle, ekonomik ve politik gelişmelerle gelişen Marksist-Leninist teori tarafından yönlendirilir.

5. AKEL, gücünü ideolojik, siyasi ve örgütsel birliğinden, parti içi demokrasinin işleyişinden, kolektif olarak çalışmaktan, üyelerinin bilinçli katılımı ile eylemlerinden, çalışanlar ve halkla bağlarını sürekli olarak genişletip güçlendirmesinden alır.

6. AKEL’in ileri hedefi, barışa ve özgürlüğe, sosyal adalete ve insan haklarına saygı unsurlarına dayalı demokratik ve insancıl sosyalist toplumu kurmaktır. Kıbrıs’ta sosyalist toplumun inşası, Kıbrıs halkının istemini özgür ve demokratik bir biçimde ifadesinin sonucu olacaktır.

7. AKEL, partilerin serbest işleyişini, erkin demokratik yollardan kazanılmasını, uygulanmasını ve el değiştirmesini ve aynı zamanda halkın demokratik süreçlerle özgür olarak seçimi sonucu gündeme gelecek anayasal ve sosyal değişimleri, toplumun ve yönetim biçimlerinin gelişiminin bir ön koşulu olarak görür.

8. AKEL’in tüm faaliyetleri insancıl ve demokratik ideallerden esinlenir. Parti, ulusal görevleri ile uluslararası sorumluluklarını ve evrensel sorunların çözümü için mücadeleyi ayrılmaz bir bütün olarak görür.

İşbirliğinde eşitlik ve müdahale edilmemesi ilkeleri temelinde enternasyonal dayanışmaya inanan AKEL, yerel ve uluslararası düzeyde, anti-emperyalist, ilerlemeden, barıştan ve sosyalizmden yana güçlerin eylem birliğini aktif bir biçimde destekler.

AKEL her tür siyasi, sosyal ve ulusal baskıya, emperyalizme, yeni sömürgeciliğe ve ırk ayrımcılığına karşı mücadele eden tüm emekçiler ve halklarla enternasyonal dayanışma ruhu içerisinde üyelerini eğitir.

9.

a) Mücadelenin bugünkü anti – emperyalist, kurtuluşçu, işgal karşıtı aşamasında AKEL, bağımsız, egemen, federal, bağlantısız ve askersizleştirilmiş, yabancı askerlerden, yerleşiklerden (Türkiye’den taşınan nüfus) ve üslerden arındırılmış bir Kıbrıs için; Kıbrıslırum, Kıbrıslıtürk, Maronit, Ermeni, Latin, tüm ada sakinlerinin barış içinde yaşayacakları ve ortak vatanlarının mutlu geleceğini kardeşlik içerisinde inşa edecekleri bir Kıbrıs için mücadele eder.

AKEL dünya barışının savunulması ve güçlendirilmesi için, demokrasi için, halkların siyasal özgürlüklerinin ve insan haklarının korunması için; işçilerin, şehirlerde ve köylerde tüm çalışanların haklarının kazanılması, ekonomik, sosyal ve manevi baskıdan kurtulmaları için mücadele eder.

b) Kıbrıs’ın kurtuluş mücadelesinde Kıbrıs halkının baş düşmanı Türk işgali, onu destekleyen emperyalist güçler ve yerel araçları ve destekçileridir. Bu güçlere karşı uzlaşmaz ve sürekli bir mücadele verilmektedir. Bu mücadelenin hareketlendiricileri işçiler, memurlar, köy çalışanları, zanaatkarlar ve küçük sanayiciler, aydınlar, ulusal sermaye sınıfı ve Kıbrıs’ın düşmanları ile çıkarı bağdaşmayan ve onlarla özdeşleşmeyen Kıbrıslırum, Kıbrıslıtürk, Maronit, Ermeni ve Latinlerdir.

Anti – emperyalist, kurtuluşçu ve işgal karşıtı hedefe ulaşabilmek için, bu hareketlendirici güçlerin ortak bir cephede güçlerini birleştirmesi şarttır. Bu cephenin temeli, işçi sınıfının şehirlerde ve kırsal alanlarda çalışanlarla ittifakıdır. AKEL bu ortak cephenin oluşması için tutarlı olarak öncülük yapacaktır.

AKEL, Kıbrıslırumlar ile Kıbrıslıtürklerin yeniden yakınlaşmasını mücadele cephesinin ayrılmaz bir parçası olarak görür ve bunun oluşması ve gelişmesi için tutarlı bir şekilde mücadele eder.

c) AKEL daha ileri demokratik bir toplum için mücadele eder. Bu toplumun temel karakteristikleri :

  • Adil, demokratik, halk egemenliğine, insan haklarına, fırsat eşitliğine ve hak etmeye dayalı çağdaş ve sonuç alıcı bir devlet.
  • Bütün halklarla barış, dostluk ve işbirliği politikasına ve uluslararası hukuka dayalı bağlantısız politikası ile bağımsız ve egemen bir devlet.
  • Halkın ve ülkenin hizmetinde olan, doğaya saygı gösteren ve onu koruyan, kalkınma için çağdaş karma ekonomiye dayalı bir ekonomi politikası.
  • Halkın yaşam düzeyini, sağlık, eğitim ve atletizm konularının sürekli olarak geliştirilmesini güvence altına alacak sosyal bir politika.
  • Manevi ve sanatsal yaratıcılığı sağlayacak ve ülkenin ve halkın kültürel mirasına saygı gösterecek bir kültür politikası.

10. AKEL özgürlük ve demokrasi mücadelesine;  barışın korunması, sosyal ilerleme ve refah mücadelesine günlük faaliyetleri ile, yurtsever bir tutarlılıkla katılır.

Çalışanlar ve halkla çok yanlı bir şekilde günlük temaslar kurarak parti halkın deneyiminden ve bilgisinden öğrenme yeteneği kazanır ve kendisini öncü güç konumuna getirecek olan Kıbrıs halkının siyasi ve sosyal mücadelelerini başarı ile gerçekleştirir.

PREV

Halk Hareketi - Kitlesel Örgütler

NEXT

II. ÜYE – HAKLARI VE SORUMLULUKLARI