Derhal ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımın engellenmemesi yönünde BM Güvenlik Konseyi’nin ve AB’nin acil çağrılarını herkes desteklemelidir
AKEL Milletvekili Aristos Damianu İsviçre’nin Cenevre kentinde geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Parlamentolar Arası Birlik (IPU) 149. Asamblesi’ne katıldı. Asamble çerçevesinde yapılan Barış ve Uluslararası Güvenlik Daimi Komitesi’nin toplantısındaki konuşmasında Aristos Damianu Filistin’de 40.000’den fazla insanın hayatını kaybettiğini vurgulayarak, Orta Doğu’da şiddetin tırmandırılmasından duyduğu yoğun endişeyi dile getirdi ve halk iradesinin temsilcileri olarak parlamentoların barış ve istikrarın desteklenmesine her zamankinden daha fazla katkıları olması gerektiğinin altını çizdi.
Bunca acıların yaşandığı hassas Orta Doğu bölgesinde barışın ancak kapsamlı ve kalıcı bir çözümle sağlanabileceğini söyleyen AKEL Milletvekili Aristos Damianu BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına ve daha önce yapılan anlaşmalara göre, uluslararası kabul gören sınırlar içerisinde barış içinde bir arada yaşamayı sağlayacak bir çözüme duyulan ihtiyacın önemine işaret ederek, böyle bir çözüm için siyasi irade, güçlü kararlılık ve uluslararası toplumun sarsılmaz desteğinin gerektiğini ve bu bağlamda parlamentoların oynayacak önemli rolünün olduğunu belirtti.
Kıbrıs’ta Türkiye’nin istilasının ve devam eden işgalinin bu yıl 50. yılının dolduğunu ifade eden Damianu, çatışmaların bıraktığı açık yaraları ve çözüme kavuşturulmamış sorunları Kıbrıs halkının çok iyi anlayabildiğine dikkat çekti. Bu nedenle Kıbrıs’ın Filistin’de adil ve kalıcı bir çözümü teşvik etme çabalarını desteklediğini, çalkantılı Orta Doğu’da güvenlik ve istikrarın direği ve Avrupa ile bölge arasında diyalog ve işbirliği köprüsü olma yönünde üzerine düşenleri tam olarak yerine getirdiğini ekledi. Damianu ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile iki toplumun liderleri arasında New York’ta buluşmaya da değinerek, bunu çıkmazın sonlanması ve müzakerelerin yeniden başlatılması yönünde olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.
Diyaloğun öne çıkarılması ve insan haklarının savunulmasında parlamentoların rolüne ilişkin olarak da Aristos Damianu, parlamentoların müzakereler için gerekli siyasi alanın yaratılmasına önemli katkılar sunabileceğine işaret etti. Bu bağlamda, derhal ateşkes ilan edilmesi, geri kalan rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımın engellenmeden teslim edilmesi yönünde BM Güvenlik Konseyi’nin ve AB’nin acil çağrılarını herkesin desteklemesinin önemini vurguladı.
Parlamenter diplomasinin diyaloğu teşvik etmek ve değerini vurgulama yönünde günümüzdeki önemli bir araç olduğunu hatırlatan Damianu, derhal ateşkes sağlanmasının Gazze ve Lübnan’da gerilimi daha geniş bir şekilde düşürmenin ve diyaloğun yolunu açma çabalarını yeniden canlandıracağını söyledi.