Home  |  Parti   |  Bizim Sosyalizm Anlayışımız

Bizim Sosyalizm Anlayışımız

ÖNSÖZ

İnsanlık, zor ve çelişkilerle dolu bir yol içerisinden 21. yüzyıla doğru ilerliyor.

2000 yılına doğru giderken bütün dünyada, yaşamın her alanında gerçekleşen kökten değişikliklere tanık olmaktayız. Ekonomik, siyasal ve genel olarak sosyal alanda değişikliklere. Üretim araçlarında, doğal ortamda ve insanların bilinçlerinde değişikliklere. Varolan sosyalizm olarak tarihe geçen dünya alanındaki değişiklikler özellikle çarpıcıdır.

Barışla Savaş arasındaki çelişkiden öte, iki toplumsal sistem arasındaki, sermaye ile emek arasındaki çelişkiden öte, bunlara insan ile onu çevreleyen dünya arasındaki çelişki gibi yeni çelişkiler de eklenmiştir. Gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki, gelişmiş ülkelerin nüfuslarının üçte biri ile üçte ikisi arasındaki çelişki ve diğerleri.

Bütün bu değişiklikler içerisinden kaçınılmaz olarak,  Sosyalizmin dünyadaki yeri ve gelecekteki sürecine ilişkin yakıcı sorular öne çıkmaktadır. Bu sorular, bizim nasıl bir sosyalizm anlayışımız olduğu ile yakından bağlantılıdır.

Her ülkenin ve halkın kendine özgü nitelikleri ve yaşamın çok biçimliliği nedeniyle, ayrıca bu sürecin karmaşıklığı nedeniyle, sosyalist gelişimin çok biçimlilik göstermesi anlaşılır ve kaçınılmazdır. Bu karmaşıklık milyonlarca insanın düşünce ve eylemlerinin ürünüdür.

Tüm bunları ve Kıbrıs gerçekliğinin kendine özgü özelliklerini göz önüne alarak, bir an için bile olsa siyasal sorunumuzun bugünkü aşamasını ve Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve yaşayabilecek bir çözümün sağlanması için başlıca gereksinimi gözden kaçırmadan, bizim sosyalizm anlayışımızı ortaya koyacağız.

Sosyalizm anlayışımızı oluştururken yaşadığımız dünyanın gerçekliklerini, sosyalizm ve kapitalizmin boşlukta olmadığı, birleşik bir dünyayı oluşturan iki farklı kısım oldukları gerçeğini unutamayız.

Buna ek olarak, bir yandan insanlığın bugüne kadar yarattığı en iyi şeyleri sosyalizmin benimsemesi ve geleceği yaratması, diğer yandan da yeni bir perspektifi, insana değer veren yeni bir yaşam kalitesini vermesi gerektiği gerçekliği gözümüzden kaçmamalıdır.

Sosyalizm anlayışımızı ortaya koymadan önce, bu öneride yer alan belirli temel ilkeler dışındaki noktaların, süreç içerisinde birikecek tecrübelerin ve bunların teorik işlemlerinin temelinde, zenginleştirilmeye ve değişikliklere açık olduğunu vurguluyoruz.

* * *

Kendi önerimizi ortaya koyarken sosyalist düşüncenin teorik ve tarihsel temelini değerlendirmemizin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu sosyalizmin ideolojik kökleri, pratikteki uygulamalarında görüldüğü gibi kapitalizmin ve sosyalizmin tarihsel yeri ve günümüzün dünyasındaki karşıtlık ve karmaşıklık hakkında değerlendirmelerimizi ortaya koyarak olabilir.

 

•             SOSYALİZMİN İDEOLOJİK KAYNAKLARI

•             ÇAĞDAŞ DÜNYA VE ÇELİŞKİLERİ

•             KIBRIS VERİLERİNDE BİZİM SOSYALİZM ANLAYIŞIMIZ

 

NEXT

Sosyalizmin İdeolojik Kaynakları