Home  |  Açıklamalar   |  AKEL ayakta çalışanlara ilişkin yeni hukuki mevzuatın uygulanması konusunda Çalışma Bakanlığı’na çağrıda bulundu

AKEL ayakta çalışanlara ilişkin yeni hukuki mevzuatın uygulanması konusunda Çalışma Bakanlığı’na çağrıda bulundu

 

AKEL işyerlerinde emekçilerin uzun süre ayakta kalmaları sorununa çözüm olacak yeni hukuki mevzuatın işverenlerin çoğunluğu tarafından uygulanmadığına işaret ederek, hükümetten ve Çalışma Bakanlığı’ndan yeni yasada öngörülenlerin hayata geçirilmesini ve bunun için gerekli denetimlerin yapılmasını talep etti.

 

Bilindiği üzere, büyük mağazalar, süpermarketler, fırınlar, oteller, fabrikalar vb. gibi işyerlerinde çalışan binlerce emekçinin saatlerce ayakta çalışarak yaşadıkları duruma çözüm olması amacıyla AKEL’in hazırladığı yasa önerisi sendikalar tarafından da desteklendi ve ardından Kıbrıs Güvenlik ve Sağlık Konseyi ile Çalışma Danışma Kurulu’nda da ele alındıktan sonra AKEL’in girişimiyle geçtiğimiz Aralık ayında Temsilciler Meclisi’nde onaylandı.

 

Yeni yasal çerçeveye göre, işverenlerin çalışanlara uygun oturma yeri tedarik etmesi ve bunu kullanma olanağını sağlaması gerekiyor. İşin niteliğinin koltuk veya sandalye temin edilemeyecek durumda olması halinde, işverenler çalışanların ayakta durmalarını önlemek için çalışma süresinin düzenlenmesiyle ilgili diğer önlemleri (molalar, görev yerlerinde vardiyalar, mola alanlarında oturma) almakla yükümlü kılınıyor.

 

Ancak şu ana kadar işyerlerinde yapılan gözlemler ve çalışanlardan gelen şikayetler, Çalışma Bakanlığı’nın gerek işverenleri ve çalışanları hukuki mevzuatın yeni hükümleri konusunda bilgilendirmesinde gerekse de bu hükümlerin işyerlerinde uygulanıp uygulanmadığı konusunda aktif kontrol ve denetimler yapmasına ciddi gecikmeler yaşandığına işaret eden AKEL özellikle de Noel ve yılbaşı döneminde başta perakende satış yerleri olmak üzere çeşitli iş yerlerde iş yoğunluğunun artması nedeniyle durumun daha da kötüleşmiş olduğunun altını çizdi.

PREV

Lefkoşa Devlet Hastanesi'nin elektriğinin kesilmesi bir talihsizlik değil

NEXT

İnsanlık Holokost'u ve faşizmin karanlığını hatırlamalı