2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Kimler Oy Verebilir?
28 Ocak ve 4 Şubat 2018’de gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altındaki bölgede en az 6 aydır ikamet eden ve 28 Ocak 2018 tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş olan Kıbrıslıtürkler de oy kullanma hakkına sahiptir.
Yurtdışında ikamet eden, çalışan ya da öğrenim gören Kıbrıslıtürkler de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verebilir mi?
Yurtdışında ikamet eden, çalışan ya da öğrenim gören Kıbrıslıtürklerden seçmen kartına sahip olanlar yurtdışındaki seçim merkezlerinde seçme haklarını kullanabilmek için özel seçmen listesine kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Bunun için başvurularını 18 Aralık 2017 tarihine kadar yapmalıdırlar.
Seçmen Listesine Nasıl Kayıt Olabilirsiniz?
Eğer yukarıdaki kriterlere sahipseniz, seçmen listesine kaydolmanız için yapmanız gereken işlemler şunlardır:
- Aşağıdaki linkten indireceğiniz Türkçe dilekçeyi doldurup, bölgeniz muhtarına ikamet yerinizi kanıtlayan (örneğin kira sözleşmesi, elektrik/su faturası vb.) belgeyle birlikte giderek, dilekçenizdeki Muhtarın Tasdiknamesi bölümünü tasdik ettiriniz.
- Ardından muhtarda tasdik ettirdiğiniz bu dilekçe ve ikamet yerinizi kanıtlayan (örneğin kira sözleşmesi, elektrik/su faturası vb.) belge ve bir vesikalık fotoğraf, kimlik kartınız birlikte ikamet ettiğiniz yerin bağlı olduğu Kaymakamlık’a 18 Aralık 2017 tarihine kadar başvurmanız gerekir. Eğer soyadınız evlilik nedeniyle değiştiyse, başvurunuzu yaparken, evlenme belgesini yanınızda bulundurmanız ve bir fotokopisini vermeniz gerekecektir.
- Başvurunuz sırasında dilekçenizi verirken başvurunuzla ilgili bazı sorulara cevap vermeniz istenecektir. Aşağıdaki linkten Kaymakamlıkların iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Kaymakamlık iletişim bilgileri için link
- Seçmen kartınızı bölgeniz muhtarından alabilirsiniz.
Ev adresiniz değiştiyse ne yapmalısınız?
- Aşağıdaki linkten indireceğiniz Türkçe dilekçeyi doldurup, bölgeniz muhtarına ikamet yerinizi kanıtlayan (örneğin kira sözleşmesi, elektrik/su faturası vb.) belgeyle birlikte giderek ev adresinizin değiştirilmesi için dilekçenizdeki Muhtarın Tasdiknamesi bölümünü tasdik ettiriniz.
- Ardından muhtarda tasdik ettirdiğiniz bu dilekçe ve ikamet yerinizi kanıtlayan (örneğin kira sözleşmesi, elektrik/su faturası vb.) belge ve bir vesikalık fotoğraf, kimlik kartınız, seçmen kartınızla birlikte ikamet ettiğiniz yerin bağlı olduğu Kaymakamlık’a 18 Aralık 2017 tarihine kadar başvurmanız gerekir.
Yıpranma veya kayıp nedeniyle yeni seçmen kartı çıkartmak için ne yapmalısınız?
- Aşağıdaki linkten indireceğiniz Türkçe dilekçeyi doldurunuz.
- Ardından bu dilekçe, bir vesikalık fotoğraf, kimlik kartınız ve seçmen kartınızla birlikte ikamet ettiğiniz yerin bağlı olduğu Kaymakamlık’a 18 Aralık 2017 tarihine kadar başvurmanız gerekir.
Sayfalarının dolmuş olması nedeniyle yeni seçmen kartı çıkartmak için ne yapmalısınız?
- Aşağıdaki linkten indireceğiniz Türkçe dilekçeyi doldurunuz.
- Ardından bu dilekçe, bir vesikalık fotoğraf, kimlik kartınız ve seçmen kartınızla birlikte ikamet ettiğiniz yerin bağlı olduğu Kaymakamlık’a 18 Aralık 2017 tarihine kadar başvurmanız gerekir.
Soyadınızın değişmesi nedeniyle yeni seçmen kartı çıkartmak için ne yapmalısınız?
- Aşağıdaki linkten indireceğiniz Türkçe dilekçeyi doldurunuz.
- Ardından bu dilekçe, bir vesikalık fotoğraf, kimlik kartınız, seçmen kartınız ve evlenme belgesiyle birlikte ikamet ettiğiniz yerin bağlı olduğu Kaymakamlık’a 18 Aralık 2017 tarihine kadar başvurmanız gerekir.
Bilgi ve yardım için:
- Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altındaki bölgede en az 6 aydır ikamet eden ve 28 Ocak 2018 tarihine kadar 18 yaşını doldurmuş olan Kıbrıslıtürkler seçmen kartı çıkarma ve seçmen listesine kayıt olma hakkında,
- Yurtdışında ikamet eden, çalışan ya da öğrenim gören ve seçmen kartına sahip olan Kıbrıslıtürkler yurtdışı seçmen listesine kayıt olma hakkında
Bilgi ve yardım için aşağıdaki telefonlarla temasa geçebilirsiniz: (00357) 22589514-22762804