Home  |  Parti   |  VII. ALT ÖRGÜTLER

VII. ALT ÖRGÜTLER

MADDE 19:

KENT KOMİTESİ

  1. Parti kent örgütünün en üst organı Kent Konferansı’dır ve iki Konferans arasındaki süre içerisinde de Kent Komitesi’dir.

Kent Komitesi’nin (K.K) faaliyeti Kongre, İlçe Konferansı, Kent Konferansı ve partinin üst organlarının kararları tarafından yönlendirilir.

  1. Parti kent örgütünün Olağan Konferansı için çağrı her 3 yılda bir K.K. tarafından yapılır. Olağanüstü olarak ta

a)     İ.K. kararıyla,

b)     İ.K. ile anlaşarak K.K.’nın karar vermesiyle,

c)     Parti kent örgütü üyelerinin 1/3’ü parti örgütleri aracılığıyla bunu istediklerinde yapılır.

Kent Konferansı için yeterli çoğunluk seçilmiş delegelerin en azından % 60’ının katılımıyla sağlanır.

  1. Kent Konferansına temsilcilerin seçimi, temsil biçimi ve Kent Komitesi üyeliği adaylarının seçimi parti kurallarına uygun olarak gerçekleştirilir. Temsilcilerin   en az 2 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. Kent Komitesi üyeliğine aday olacaklar için bu süre en az 3 yıldır.
  2. Kent örgütü konferansı Kent Komitesi’nin raporu üzerinde, parti kent örgütünün çeşitli konuları hakkında tartışır ve karar alır. Parti kurallarına uygun olarak Kent Komitesi’ni seçer.
  3. Kent Komitesi Plenumu olağan olarak her 3 ayda bir toplanır ve K.K. Sekreteryası gerekli gördüğünde, İlçe Komitesi tarafından istendiğinde ya da K.K. üyelerinin 1/3’ü bunu yazılı olarak istediklerinde olağanüstü olarak toplanır.
  4. Seçilmesinin ardından en geç 7 gün içerisinde K.K. toplanır ve üyeleri arasından K.K. Sekreteri’ni ve Sekreteryası’nı seçer. Sekreterya üyelerinin sayısı K.K. tarafından belirlenir.
  5. K.K. Sekreteryası partinin üst organlarının aldıkları kararları yaşama geçirir ve Kongre,İlçe Konferansı ve Kent Konferansı’nın kararları temelinde faaliyetlerini örgütler.

MADDE 20:

TAŞRA KOMİTESİ

  1. Parti taşra örgütünün en üst organı Taşra Konferansı’dır ve iki Konferans arasındaki süre içerisinde de Taşra Komitesi’dir.

Taşra Komitesi’nin (T.K) faaliyeti Kongre, İlçe Konferansı, Taşra Konferansı ve partinin üst organlarının kararları tarafından yönlendirilir.

  1. Parti taşra örgütünün Olağan Konferansı için çağrı her 3 yılda bir T.K. tarafından yapılır. Olağanüstü olarak ta

a)     İ.K. kararıyla,

b)     İ.K. ile anlaşarak T.K.’nın karar vermesiyle,

c)     Parti taşra örgütü üyelerinin 1/3’ü parti örgütleri aracılığıyla bunu istediklerinde yapılır.

Taşra Konferansı için yeterli çoğunluk seçilmiş delegelerin en azından % 60’ının katılımıyla sağlanır.

  1. Taşra Konferansına temsilcilerin seçimi, temsil biçimi ve Taşra Komitesi üyeliği adaylarının seçimi parti kurallarına uygun olarak gerçekleştirilir. Temsilcilerin   en az 2 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. Taşra Komitesi üyeliğine aday olacaklar için bu süre en az 3 yıldır.

İlçe Komitesi, ikamet yerlerinden ve içinde yer altıkları parti temel örgütünden bağımsız olarak, Taşra Komitesi için sınırlı sayıda aday gösterilmesi hakkına sahiptir.

  1. Taşra örgütü konferansı Taşra Komitesi’nin raporu üzerinde, parti taşra örgütünün çeşitli konuları hakkında tartışır ve karar alır. Parti kurallarına uygun olarak Taşra Komitesi’ni seçer.
  2. Taşra Komitesi Plenumu olağan olarak her 3 ayda bir toplanır ve T.K. Sekreteryası gerekli gördüğünde, İlçe Komitesi tarafından istendiğinde ya da T.K. üyelerinin 1/3’ü bunu yazılı olarak istediklerinde olağanüstü olarak toplanır.
  3. Seçilmesinin ardından en geç 7 gün içerisinde T.K. toplanır ve üyeleri arasından T.K. Sekreteri’ni ve Sekreteryası’nı seçer. Sekreterya üyelerinin sayısı T.K. tarafından belirlenir.
  4. T.K. Sekreteryası partinin üst organlarının aldıkları kararları yaşama geçirir ve Kongre,İlçe Konferansı ve Taşra Konferansı’nın kararları temelinde faaliyetlerini örgütler.

MADDE 21:

BÖLGE KOMİTESİ

  1. İlçe Komitesi’nin sorumluluğu ve yönlendirmesiyle, kırsal bir bölgenin parti temel örgütlerini bir araya getirip yönlendirmesi için parti bölge örgütleri oluşturulur.
  2. Parti bölge örgütünün en üst organı iki yılda bir toplanan Bölge Konferansı’dır ve iki Konferans arasındaki süre içerisinde de Bölge Komitesi’dir.

Bölge Komitesi’nin (B.K) faaliyeti Kongre, İlçe Konferansı, Bölge Konferansı ve partinin üst organlarının kararları tarafından yönlendirilir.

  1. Bölge Komitelerinin işleyişi için 20. maddede yer alanlar geçerlidir. Bölge Konferansında yer alacak temsilcilerin  ve Bölge Komitesi üyeliğine aday olacakların en az 2 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir. Bölge Komitesi üyelerinin sayısı Bölge Konferansı’nda kararlaştırılır. Temsilcilerin, adayların ve B.K. üyelerinin seçimi işlemi parti kurallarına uygun olarak gerçekleştirilir.

MADDE 22:

BİLEŞİK KOMİTE

  1. İlçe, Kent, Taşra ve Bölge Komitelerinin sorumluluğu ve yönlendirmesiyle, bir bölgenin parti temel örgütlerini bir araya getirip yönlendirmesi için Bileşik Komiteler oluşturulur.
  2. Bileşik örgütlerin yönlendirilmesi için Bileşik Komiteler oluşturulur. İlgili parti temel örgütlerinin iki yılda bir toplanan Genel Kurulu tarafından seçilirler ve bu genel Kurul’a hesap verirler. Bileşik Komitelerin üye  Genel Kurul tarafından belirlenir. Bileşik Komite üyeliğine aday olacakların en az 2 yıl devamlı olarak parti faaliyetinde bulunmuş olmaları gerekir.

Gerekli görüldüğü takdirde Bileşik Komite üyeleri arasından Bileşik Komite Sekreteryası’nı seçer. Üye sayısı Bileşik Komite tarafından saptanır.

PREV

VI. AKEL İLÇE ÖRGÜTLERİ

NEXT

VIII. PARTİ TABAN ÖRGÜTÜ