Home  |  Parti   |  V. PARTİNİN ÜST ORGANLARI

V. PARTİNİN ÜST ORGANLARI

MADDE 12:

KONGRE

1. Kongre, partinin en üst oranıdır. Seçilmiş delegelerin % 60’ının mevcut olması ile yeterli çoğunluk sağlanmış olur. Olağan kongreye çağrı her beş yılda bir, Merkez Komitesi tarafından yapılır. Olağanüstü kongre de

a) Merkez Komitesinin kararı ile

b) Merkez Komitesi üyelerinin üçte birinin istifası ile

c) parti üyelerinin üçte birinin, parti temel örgütleri aracılığı ile kongre yapılmasını talep etmesi ile toplanır. Böylesi bir durumda, Merkez Komitesi iki ay içerisinde olağanüstü kongreye çağırma zorundadır. Eğer M.K. bunu yapmayı ret ederse, Olağanüstü kongreyi isteyen örgütler bunun örgütlenmesini üstlenecek bir örgütleme komitesini oluşturma hakkına sahiptir.

2. Kongrede temsil biçimi, parti işleyiş kurallarına uygun olarak M. K. tarafından düzenlenir. Kongre delegeleri, temel parti örgütlerinde gizli oyla seçilir. Delege adaylığı için, en az üç yıllık kesintisiz parti faaliyeti gerekir. Yeni oluşturulan temel parti örgütlerinde, kongrede temsiliyet için bu kriter aranmaz.

  • Merkez Komitesi ve Merkez Denetim Kurulu üyeleri doğal delegedir.

3. M.K. ve M.D.K. için adaylar temel parti örgütlerinde gizli oyla seçilir. Adaylık için 7 yıllık sürekli ve faal parti yaşamı gereklidir.

Seçim, parti işleyiş kurallarına göre gerçekleştirilir.

  • M.K. ile M.D.K üyelerinin, bu organlara tekrardan aday olmaları için, temel parti örgütleri tarafından yeniden aday gösterilmiş olmaları gerekir.

4. AKEL Kongresi

  1. Merkez Komitesi’nin ve Merkez Denetim Kurulu’nun sunduğu rapor veya tezler üzerinde tartışır ve karar alır. Aynı zamanda, partinin merkezi mali durumu ile ilgili denetlenmiş olan mali raporu tartışır ve karar alır.
  2. Parti tüzüğünde, programında ve işleyiş kurallarında düzenlemeler yapar.
  3. Partinin genel siyasi çizgisini ve taktiğini belirler.
  4. Faaliyetleri konusunda kongreye hesap veren parti Merkez Komitesi’ni ve Merkez Denetim Kurulu’nu seçer.

5. Kongre kararları, mutlak çoğunlukla veya iki farklı öneri olduğu zaman salt çoğunlukla alınır.

Kararlar, kongre farklı bir karar almadığı takdirde, açık oylama ile alınır.

Parti kongresi, parti işleyiş kurallarına uygun olarak gerçekleştirilir.

MADDE 13:

MERKEZ KOMİTESİ

1. Merkez Komitesi program, tüzük, kongre kararları, genel siyasi hat ve taktikler temelinde, iki kongre arasındaki dönemde partinin faaliyetlerini yönetir.

2. M.K. Plenumu, parti kongresi esnasında toplanır ve üyeleri arasından Genel Sekreteri seçer. Daha sonraki toplantısını en geç 15 gün içerisinde gerçekleştirir ve üyeleri arasından Polit Büro üyelerini ve Polit Büro üyeleri arasından da Merkez Komitesi Sekreteryası’nı seçer.

Çeşitli organların seçimine dek, partinin faaliyetlerinden, seçilen Genel Sekreter başkanlığındaki Merkez Komitesi’ne seçilmiş olan Kongre Divan Başkanlığı üyeleri sorumludur.

3. M.K. Plenumu her dört ayda bir olağan olarak toplanır. Polit Büro gerek gördüğünde veya üyelerinin üçte biri yazılı olarak talepte bulunduğunda olağanüstü olarak toplanır.

4. Merkez Komitesi ciddi durumlarda, M.K. üyelerinin, M.D.K. üyelerinin ve ilçe örgütleri temsilcilerinin katıldığı, Tüm Kıbrıs Konferansı’nın toplanması çağrısında bulunur. İlçe örgütlenmelerinin temsiliyeti, parti işleyiş kurallarına uygun ve kongrelerde olduğu şekliyle gerçekleşir. Olağanüstü durumlarda tüm seçilmiş organlar, yani İlçe komiteleri, Kent komiteleri, Bölge komiteleri, yöre komiteleri, Temel parti örgütü sekreterleri ve büroları buna katılır.

MADDE 14:

POLİT BÜRO

  1. Polit Büro Merkez Komitesi’nin iki Plenumu arasında partinin faaliyetini yönlendirir. Partiyi ilgilendiren tüm konularla ilgilenir. Faaliyeti hakkında Merkez Komitesi’ni bilgilendirir ve her olağan Plenumda hesap verir. Polit büro üye sayısı, Merkez Komitesi tarafından belirlenir ve MK üye sayısının beşte birini aşmaz.
  2. Polit Büro en geç her 15 günde bir olağan olarak toplanır, MK Sekretaryası gerekli gördüğünde ya da Polit Büro üyelerinin üçte biri bunu yazılı olarak istediğinde olağanüstü olarak toplanır.
  3. Polit Büro, diğer partilerle, iç ve dış ve örgütlerle, hükümet ve diğer organizasyonlarla ilişkilerde partiyi temsil eder.

MADDE 15:

M.K. SEKRETARYASI

Merkez Komitesi Sekretaryası Merkez Komitesi’nin ve Polit Büro’nun kararlarının yürütülmesi ile ve günlük meselelerle ilgilenir. Üyeleri Polit Büro’dan gelmelidir ve üye sayısı MK tarafından belirlenir.

MADDE 16:

MERKEZ DENETİM KURULU

1. Merkez Denetim Kurulu Kongre tarafından seçilir ve Kongre’ye hesap verir.

Üye sayısı, görev süresini tamamlayan Merkez Denetim Kurulu’nun önerisinin ardından, Kongre tarafından kararlaştırılır.

2. Kongre ve parti Merkez Komitesi’nin kararlarının uygulanmasını ve çeşitli alanlarda partinin politika ve taktiğinin yaşama geçirilmesini denetler.

Partinin mali durumunu denetler.

3. Programın, tüzüğün ve parti işleyiş kurallarının ihlali durumunda sorumlulukları saptar.

4. Partinin merkez ve diğer birimlerinin çeşitli konularının zamanında ele alınmasını izler.

5. Parti örgüt ve birimleri tarafından kararlaştırılan disiplin yaptırımlarıyla ilgili kararlara itirazları inceler.

6. Yılda en az bir kez Polit Büro’yu, Merkez Komitesi’ni ve –M.K. aracılığıyla– partiyi bilgilendirir. Parti Kongresine faaliyet raporu sunar.

7. M.K. ve M.D.K.’nın ortak toplantılarında biçimlendirilmek ve sonuçta Kongre tarafından onaylanmak üzere, işleyiş biçimi hakkında kurallar önerir.

8. Kararları sadece Kongre tarafından değiştirilir.

9. M.D.K. üyeleri M.K. dışında partinin diğer danışma ya da seçilmiş birimlerinde yer alabilirler.

10. M.D.K. üyeleri M.K. toplantılarına katılırlar. Tartışmaya katılma hakları vardır, oy kullanma hakları yoktur.

Başkanı oy hakkı olmaksızın Polit Büro toplantılarına da katılır.

PREV

IV. ÖRGÜTSEL YAPI

NEXT

VI. AKEL İLÇE ÖRGÜTLERİ