Home  |  Parti   |  SEÇİMLER İÇİN ADAYLARIN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN KURALLAR

SEÇİMLER İÇİN ADAYLARIN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN KURALLAR

MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMLERİ İÇİN ADAYLARIN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN KURALLAR

1.       M.K. gerçekleştirdiği özel toplantıda seçim öncesi dönemin başlamasına ilişkin karar alır ve partinin bütününe ve dostlarına adaylık başvurularını kabul etme niyetini duyurur.

2.       Partinin üyeleri ve dostları ilçelerinden adaylar için önerilerde bulunma hakkına sahiptirler. Ayrıca diğer ilçeler için de, söz konusu İlçe Komitesi’ne gerekçeli bir şekilde yazılı olarak  aday önerilerini gönderme hakkına sahiptirler.

3.       Göçmen durumundaki parti üyeleri içinde yer aldıkları ilçe örgütünde ve geldikleri ilçe örgütünde aday gösterilme ve seçme işlemlerine katılım haklarına sahiptirler. Sadece bir ilçe örgütünde aday olma hakkına sahiptirler.

4.       Parti üye ve dostlarının önerileri parti guruplarının ya da bileşik yapılarının bu amaca yönelik olarak gerçekleştirilen toplantıları aracılığıyla sunulur. Bu toplantılara söz konusu bölgedeki tüm parti üyeleri ve dostlarının yanı sıra bu bölgede kalan diğer P.T.Ö’lerin üyeleri de çağrılır. Hepsi adaylar hakkında öneri sunma ve adayın siyasi erdemleri, katkıları, halkın adaletine inancı ve genel olarak parti milletvekili olarak hizmet sunmakta adayın yetenekleri hakkında sözlü olarak ya da kısa bir yazı ile önerilerini destekleme hakkına sahiptir.

5.       Adaylar hakkında bütün öneriler toplantıdaki görüş ve yorumlarla birlikte, yine öneri hakkı olan İlçe Komitelerine  sunulur.

6.       Toplantıların tamamlanmasından sonra İ.K. Sekreteryası tarafından adayların tam listesi hazırlanır ve aşağıdaki kriterler göz önüne alınarak adaylar listesinin tartışılması, değerlendirilmesi ve adayların sıraya konulması için İ.K. Plenumu toplantıya çağrılır:

a)       Aday listesi-oy pusulası geniş ve temsil edici nitelikte olmalıdır; partinin, halk hareketinin ve genel olarak solun niteliklerini ifade etmelidir, parti üyelerinden ve dostlarından, faklı yaş kesimlerinden, kadın ve erkeklerden adayları doğru bir biçimde bir araya getirmelidir; siyasal, sosyal ve diğer alanlardan şahsiyetleri içermelidir.

b)       Aday listesi-oy pusulası en iyi intibayı yaratmalıdır ve aynı zamanda hem seçmen, hem de AKEL-Sol Parlamento Gurubunun işleyişi ve verimliliği açısından olası en iyi tercihi sunmalıdır. İ.K. önerisini gizli oylama usulüyle oluşturur.

7.       İ.K. tarafından oluşturulduğu şekliyle adayların tam listesi, bu amaca yönelik olarak toplanan İlçe Seçim Konferansı’na sunulur. Bu Konferans’ta ilçenin bütün seçilmiş organları, yani bütün M.K. ve M.D.K. üyeleri, söz konusu ilçenin İ.K. üyeleri, K.K., K.A.K., Bileşik Konite ve Bölge Komitesi üyeleri, P.T.Ö. Sekreterleri ve büro üyeleri ile söz konusu ilçenin halk örgütlerinin (PEO-EKA-POGO-EDON) Merkez ve İlçe Konseyleri’nin üyeleri  yer alır.

8.       Konferans 6. paragrafın kriterlerini göz önüne alarak tartışıp, gizli oylama usulüyle karar verir. Aday listesi-oy pusulasının geçerli olması için, her bir ilçenin milletvekili sayısının %80-100’ünün işaretlenmiş olması gerekir.

9.       İlçe Seçim Konferanslarının belirlediği sırayla adaylar listesi M.K.’ya sunulur, M.K. özel oturumunda İlçe Seçim Konferanslarının kararını ciddi olarak göz önüne alarak bunu tartışır ve bütün ilçelerin nihai adaylar listesini oluşturur.

YEREL SEÇİMLER İÇİN ADAYLARIN BELİRLENMESİ İŞLEMİ

1.       Bütün seçim çabasını yönlendirmekten İlçe Komiteleri sorumludur.

2.       Partinin üyeleri ve dostları ikamet ettikleri belediyelerde, Belediye Başkanlığı ve Belediye Encümen üyeliği adaylıkları için öneri sunma hakkına sahiptir. Olası başka belediyeler için gerekçeli öneriler ilgili İlçe Komitesi’ne yazılı olarak gönderilir.

3.       Partinin hem üyelerinin hem de dostlarının önerileri parti guruplarının ya da Bileşik yapıların bu amaca yönelik olarak yaptıkları toplantılar aracılığıyla sunulur. Bu toplantılara söz konusu belediyedeki partinin bütün üyeleri ve dostları ile diğer P.T.Ö’lerden  söz konusu belediyede kalan parti üyeleri çağrılır. Hepsi adaylar hakkında öneri sunma ve adayın siyasi erdemleri, katkıları, halkın adaletine inancı ve genel olarak adayın Belediye Başkanı ya da Belediye Encümen üyesi olarak hizmet sunmakta adayın yetenekleri hakkında sözlü olarak ya da kısa bir yazı ile önerilerini destekleme hakkına sahiptir.

4.       Adaylar hakkında bütün öneriler toplantının görüş ve yorumlarıyla birlikte, yine öneri hakkı olan İlçe Komitelerine  sunulur. Toplantıların tamamlanmasından sonra İ.K. Sekreteryası tarafından adayların tam listesi hazırlanır.

5.       Anakent belediyeleri ile ilgili seçimlere ilişkin tam adaylar listesi örgütsel olarak söz konusu belediyede olan Kent Komitesi üyelerinin de katılımıyla  belediyenin bileşik komitelerinin ortak toplantısında tartışılır, değerlendirilir ve adaylar sıraya konulur. Semt ya da kaza belediyeleri ile ilgili seçimlere ilişkin tam adaylar listesi bileşik komitenin toplantısında ya da  örgütsel olarak söz konusu belediyenin parti örgütünde yer alan Kent Komitesi, Kırsal Alan Komitesi ve Bölge Komitesi üyelerinin de katılımıyla söz konusu belediyenin bileşik komitelerinin ortak toplantısında tartışılır, değerlendirilir ve adaylar sıraya konulur. Bileşik Komite yoksa bütün işlem söz konusu belediyedeki P.T.Ö Bürosu tarafından yapılır. Bütün durumlarda adaylar listesinin değerlendirilmesi gizli oylama usulüyle olur. Belediye başkanlığı ve belediye encümen üyeliği adayları için değerlendirme ve oylama ayrı ayrı yapılır. Aşağıdaki kriterler göz önüne alınır:

a)       Aday listesi-oy pusulası geniş ve temsil edici nitelikte olmalıdır; partinin, halk hareketinin ve genel olarak solun niteliklerini ifade etmelidir, parti üyelerinden ve dostlarından, faklı yaş kesimlerinden, kadın ve erkeklerden adayları doğru bir biçimde bir araya getirmelidir; siyasal, sosyal ve diğer alanlardan şahsiyetleri içermelidir.

b)       Aday listesi-oy pusulası en iyi intibayı yaratmalıdır ve aynı zamanda hem seçmen, hem de AKEL-Sol Belediye Gurubunun işleyişi ve verimliliği açısından olası en iyi tercihi sunmalıdır.

c)       Yerel yönetimlerin gereksinimlerine yanıt vermek için gerekli özel niteliklere sahip adaylarla ve bütün bölgelerin mümkün olduğunca temsilini sağlayacak şekilde aday listesi-oy pusulası hazırlanmalıdır.

6.       Söz konusu olan belediyeye ilişkin tam adaylar listesi, değerlendirildiği şekliyle, özel olarak bu amaca yönelik bir biçimde toplanan Seçim Plenumu’na ya da Seçim Konferansı’na sunulur. Plenum’a söz konusu belediyede ikamet eden ya da örgütsel olarak o belediyede olan bütün parti üyeleri katılır. Seçim Konferansı’na ise şu organların seçilmiş üyeleri katılır: M.K., M.D.K., İ.K., K.K., K.A.K., Bölge Komitesi ve Bileşik Komite üyeleri, söz konusu belediyede ikamet eden ya da örgütsel olarak o belediyede olan P.T.Ö Sekreterleri ile Büro üyeleri. Ayrıca söz konusu belediyede ikamet eden kitlesel örgütlerin (PEO,EKA,POGO,EDON) Merkez ve İlçe Konseyleri üyeleri katılırlar.

7.       Seçim Plenumu’nda ya da Seçim Konferansı’nda yapılan tartışmayı belediye başkanlığı ve belediye encümen üyeliği adayları için ayrı ayrı yapılan gizli oylama izler. Belediye encümen üyelerinin toplam sayısının %80-%100’ünü işaretlemiş olan oylar geçerli sayılır. Görece olarak en fazla oyu alan belediye başkanlığına aday olur. Belediye başkanlığına aday olacak olanlara ilişkin yapılan oylamada en fazla oyu alanlar eğer eşit sayıda oy almış olursa, o zaman sadece bu iki aday adayının arasında seçim tekrarlanır. belediye encümen üyeliği aday adaylarında eşit oy olgusu gündeme gelirse, tercih kura yoluyla belirlenir.

8.       Seçim Plenumu’nun ya da Seçim Konferansı’nın sıraladığı adaylar listesi Merkez Komitesi’ne sunulur. M.K.’nın özel oturumunda bu tartışılır ve Seçim Plenumu’nun ya da Seçim Konferansı’nın kararı ciddi olarak göz önüne alınarak  ilçelerin nihai listeleri onaylanır.

9.       Başka siyasal partilerle işbirliği yapılması için parti Merkez Komitesi’nin kararı ve onayı gereklidir. Karar temelinde İlçe Komiteleri ilçelerinin meselelerine ilişkin tutumlarını belirlerler. İlçe Komitesi Sekreteryası ile işbirliği içerisinde yerel yönlendirici birim kararı pratik olarak yaşama geçirir. Her hangi bir işbirliğinde, parti ve halk hareketinin çıkar ve nüfuzu ana kriter olarak alınıp, ilçe organının ve yerel yönlendirici organın tezi ciddi olarak göz önüne alınır. Başka siyasal partilerle işbirliği ortak aday listesi ile ortaya konulduğunda, ortak listede adayların somut yerlerine ilişkin olarak Seçim Plenumu’nda ya da Seçim Konferansı’nda ayrı tartışma yapılır ve karar alınır.

İŞGAL ALTINDAKİ BELEDİYELER

1.       Seçimlerle ilgili bütün uğraşın yönlendirilmesi sorumluluğunu partinin ilçe komiteleri üstlenir.

2.       Partinin üyeleri ve dostları belediyelerinde başkan ve encümen adaylıkları için önerilerde bulunma hakkına sahiptir.

3.       Hem parti üyelerinin, hem de partinin dostlarının önerilerine adayın siyasi erdemleri, katkıları, halkın adaletine inancı ve genel olarak belediye başkanı ya da encümen üyesi olarak hizmet sunmakta adayın yetenekleri hakkında kısa bir yazı refakat eder.  İlgili İ.K. tarafından basına açıklama yapılmasının ardından öneriler sunulur.

4.       Adaylara ilişkin bütün öneriler, görüş ve yorumlarla birlikte, -belirlenmiş bir tarihe kadar-, yine öneriler sunma hakkına sahip olan İlçe Komitesi’ne sunulur. Liste tamamlandıktan sonra, İ.K. tarafından değerlendirilir ve 5. paragrafta belirtilen kriterler göz önüne alınarak sıraya konur. Belediye başkanlığı ve belediye encümen üyeliği adayları hakkında değerlendirme ayrı ayrı yapılır.

5.       İ.K. tarafından değerlendirilmiş olan tam liste, ikamet ettikleri yerden bağımsız olarak, işgal altındaki belediyedeki parti üyelerinin bu amaca yönelik özel oturumunu yapan Seçim Plenumu’na ya da Seçim Konferansı’na sunulur.

6.       Seçim Plenumu’nda ya da Seçim Konferansı’nda yapılan tartışmanın tamamlanmasının ardından belediye başkanlığı ve belediye encümen üyeliği adayları için gizli oylama usulüyle oylama yapılır. Belediye encümen üyelerinin toplam sayısının %80-%100’ünü işaretlemiş olan oylar geçerli sayılır.

7.       Seçim Plenumu’nun ya da Seçim Konferansı’nın sıraladığı adaylar listesi İlçe Komitesi’ne sunulur. İ.K.’nın özel oturumunda bu tartışılır. Ardından  işgal altındaki belediyelerin bütün listeleri Merkez Komitesi’ne sunulur. M.K.  özel oturumunda bu tartışılır ve Seçim Plenumu’nun ya da Seçim Konferansı’nın kararı ciddi olarak göz önüne alınarak  nihai listeler belirlenir.

8.       Merkez Komitesi’nin başka siyasal partilerle işbirliği konusundaki kararı temelinde, İlçe Komitesi ilçenin işgal altındaki belediyelerine ilişkin meselelerle ilgili olarak tutumunu belirler ve kararı pratik olarak yaşama geçirir. Başka siyasal partilerle işbirliği ortak aday listesi ile ortaya konulduğunda, ortak listede adayların somut yerlerine ilişkin olarak Seçim Plenumu’nda ya da Seçim Konferansı’nda ayrı tartışma yapılır ve karar alınır.

KÖY SEÇİMLERİ İÇİN ADAYLARIN SEÇİLMESİNE İLİŞKİN KURALLAR

1.       Seçimlerle ilgili bütün uğraşın yönlendirilmesi sorumluluğunu partinin ilçe komiteleri üstlenir.

2.       Köy seçimleri için adaylar parti üyesi ya da başka şahsiyetler olabilirler. Yerel parti örgütü partinin bütün üyelerine ve dostlarına muhtar ve muhtarlık makamı için adaylara ilişkin önerileri kabul edeceğini duyurur. Köydeki parti üyeleri ve partinin dostları adaylar hakkında önerilerini sunma hakkına sahiptirler.

3.       Hem parti üyelerinin, hem de partinin dostlarının önerileri parti guruplarının ya da bileşik örgütlenmelerin bu amaca yönelik olarak toplanan Plenumları aracılığıyla sunulur. Bu Plenumlara söz konusu köyde ikamet eden bütün parti üyeleri ve partinin dostları çağrılır. Hepsi adaylar hakkında öneri sunma ve adayın siyasi erdemleri, katkıları, halkın adaletine inancı ve genel olarak muhtar ya da muhtarlık makamı üyesi olarak hizmet sunmakta adayın yetenekleri hakkında sözlü olarak ya da kısa bir yazı ile önerilerini destekleme hakkına sahiptir.

4.       Bu geniş Plenumun ardından, P.T.Ö. Bürosu ya da Bileşik Komite tarafından adayların soyadlarının alfabetik sıralamasına göre adayların tam listesi hazırlanır.  Muhtar ve muhtarlık makamı üyeliği adayları için oylama ayrı ayrı yapılır. İşlemin bu aşamasında P.T.Ö. Bürosu ve Bileşik Komite, ilçe örgütünün tezini ve görüşünü ciddi olarak göz önüne alır.

5.       P.T.Ö. Bürosu ve Bileşik Komite tarafından hazırlandığı şekliyle adaylar listesi Seçim Plenumu’na sunulur. Seçim Plenumu’nda bu tartışılır, yerel seçimlere ilişkin olarak 5. paragraftaki kriterler göz önüne alınarak, Muhtar ve Muhtarlık Makamı üyeleri için ayrı ayrı oylama gizli oylama usulüyle yapılır ve böylece adayların başarı sırasına göre adaylar listesi oluşturulur. Söz konusu köyde ikamet eden bütün parti üyeleri, yerel komitelerin ve halk hareketi örgütlenmelerinin (PEO, EKA, POGO, EDON ve Sol Dernek) üyeleri Seçim Plenumu’na katılarak oy kullanma hakkına sahiptir. Görece olarak en fazla oyu alan aday adayı, muhtar adayı olur. Muhtar ve Muhtarlık Makamı üyeleri için adaylar eşit oy aldığı takdirde, tercih kura yoluyla belirlenir. Başka siyasal güçlerle işbirliği durumunda İlçe Komitesi’nin kararı ya da onayı gereklidir. Başka partilerle işbirliği yapılarak ortak liste çıkarılması durumunda, belediye seçimlerinde olduğu gibi,  10. paragrafta yer alan hususlar geçerlidir.

KÖY İMAR KONSEYİ ADAYLARININ SEÇİMİNE İLİŞKİN KURALLAR

Muhtarlık makamları için yapılan işlemlerin ve öngörülenlerin aynısı uygulanır. Bir imar konseyinden eğer iki ya da daha fazla köy veya parti gurubu etkileniyorsa aynı işlem uygulanır. Geniş oturum birlikte ve oylama birleşik olarak yapılır. İlgili köylerin temsili hususu göz önüne alınır.

PREV

KARARLARIN ALINMASI VE ÖNE SÜRÜLMESİ

NEXT

PARTİSEL YAŞ VE KESİNTİSİZ PARTİSEL YAŞAM KAVRAMLARININ ANLAMLARI HAKKINDA KURALLAR