Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Απώλεια ψήφων λόγω Κυπριακού, του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη

Απώλεια ψήφων λόγω Κυπριακού, του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη

Μεγάλο μέρος ψηφοφόρων υποστηρίζουν και ψηφίζουν το κόμμα μας για την σωστή και πατριωτική στάση του στο Κυπριακό. Ένα μέρος αυτών των ψηφοφόρων έχουν εγκαταλείψει το κόμμα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και, είτε απείχαν ,είτε επέλεξαν άλλους σχηματισμούς που υποστηρίζουν την ομοσπονδία. Θα επιδιώξω  να ερμηνεύσω την στάση των ψηφοφόρων αυτών και στη συνέχεια θα πω τι νομίζω πως πρέπει να γίνει για την επανασύνδεση μας με αυτούς , αλλά κυρίως για να γλυτώσει η πατρίδα μας από την καταστροφική διχοτόμηση.

Οι ψηφοφόροι αυτοί, αλλά και μέρος του κομματικού συνόλου και των προοδευτικών Τ/κ, δυσαρεστήθηκαν από την απόφαση του κόμματος για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004 και αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα. Στην πορεία οι πλείστοι συντάχθηκαν με το κόμμα και συνέβαλαν στην ανάδειξη του αείμνηστου  συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία, προσδοκώντας στην συμβολή του για την επανένωση του τόπου. Επένδυσαν πολλά στην ευτυχή συγκυρία συνύπαρξης στην ηγεσία των δύο κοινοτήτων των αριστερών συντρόφων Χριστόφια – Ταλάτ. Και είναι αλήθεια ότι με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ του Γενάρη του 2010, φάνηκε πως η λύση ήταν πολύ κοντά και ήταν πολύ καλύτερη από το σχέδιο Ανάν. Δυστυχώς όμως, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε , με αποτέλεσμα την απογοήτευση όλων όσων πονούν αυτό τον τόπο. Η συνέχεια είναι γνωστή με την κατάσταση σήμερα να είναι στο παρά ένα της διχοτόμησης.

Θα παραθέσω κάποιες στάσεις του κόμματος που θεωρώ πως απομάκρυναν ακόμα περισσότερο και περισσότερους από τις γραμμές μας.

  • Η αντίδραση του κόμματος προς τον Αναστασιάδη όταν εγκατέλειψε το Κράν – Μοντανά και υιοθέτησε το αφήγημα των δύο κρατών ,δεν ήταν ανάλογη του «εγκλήματος». Εγκατέλειψε ο πρόεδρος βασική δέσμευση για ομοσπονδιακή λύση και η αντιπολίτευση όφειλε να ζητά νυχθημερόν την παραίτηση του.
  • Η αντίδραση του κόμματος στο κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων από τον Αναστασιάδη, δήθεν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού, ήταν υποτονική έως υποστηριχτική της απόφασης, την ώρα που δικοινοτικά σχήματα και μέρος του κομματικού συνόλου ,αντέδρασαν έντονα με κινητοποιήσεις στο οδόφραγμα της Λήδρας δύο συνεχόμενα Σάββατα , με τα γνωστά αποτελέσματα.

Δεδομένης της καταστροφικής  πορείας του Κυπριακού θεωρώ πως το συνέδριο πρέπει

  • Να επανεξετάσει την απόφαση του 2004 για το σχέδιο Ανάν και το ενδεχόμενο, αυτοκριτικά λειτουργώντας ,να αναγνωρίσει ότι η απόφαση εκείνη δεν οδήγησε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η επιδίωξη « λέμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι», ενώ είχε ουσιαστικό και έντιμο πολιτικό περιεχόμενο , δυστυχώς ως εκ του αποτελέσματος , χρησιμοποιείται από φίλους και «φίλους» σκωπτικά ως ανέκδοτο , παρόμοιο με αυτά του Αναστασιάδη. Δεν έχω το χώρο να παραθέσω τα οφέλη για το κόμμα και κυρίως για την Κύπρο, από μια τέτοια κίνηση, και αν χρειαστεί θα επανέλθω με νέα παρέμβαση στον διάλογο. Θα παρακαλέσω μόνο, και επειδή ήμουν εξ αυτών που διαφώνησαν με το «όχι», να μη θεωρηθεί η εισήγηση ως προσπάθεια δικαίωσης της τότε στάσης μου. Από μεγάλη έννοια για το κόμμα και τον τόπο και με πόνο στο στομάχι την κάνω .
  • Να υιοθετήσει απόφαση για ανάληψη πρωτοβουλίας για την σύμπηξη μετώπου ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, τόσο μέσα στην Ε/κ κοινότητα , όσο και δικοινοτικά. Να προσεγγιστούν με ειλικρίνεια και καθαρότητα σχήματα και κινήματα ( όπως η Αμμόχωστος για την Κύπρο, το unite Cyprus now, δικοινοτική πρωτοβουλία ενωμένη Κύπρος κ.α.).

Κωνσταντίνος Χριστοδουλίδης

Κ.Ο.Β. Χρυσελέουσας Στροβόλου

PREV

Ο αυτοεγκλωβισμός του ΑΚΕΛ στους εκλογικούς θεσμούς, του Δημήτρη Παλμύρη

NEXT

Γέφυρες όχι τοίχους, της Γιώτας Δημητρίου