Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών για το ΑΚΕΛ, του Κυριάκου Τσιούπρα

Τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών για το ΑΚΕΛ, του Κυριάκου Τσιούπρα

 

Στη δική μου αντίληψη ο πρώτος και πιο σημαντικός λόγος που οδήγησε στο τόσο οδυνηρό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ήταν η απόφαση της Κ.Ε του ΑΚΕΛ με την οποία ανατρεπόταν η γνωστή θέση του κόμματος για υποστήριξη του Σχεδίου Αννάν. Από υποστηρικτική η θέση του κόμματος γινόταν απορριπτική. Επιτρέψετε μου να αναφέρω σαν αξέχαστη προσωπική εμπειρία αυτό που ένοιωσα  μόλις άκουσα τη σχετική είδηση για την απόφαση: με κατέλαβε μια σύγχιση που διήρκεσε μερικά λεπτά. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μη πιστέψω την είδηση , ότι επρόκειτο για κάποια παρεξήγηση και ότι στην πορεία τα πράγματα θα ξεδιαλύνονταν.

Κάθε ξεδιάλυμα, βέβαια, σήμαινε μεγαλύτερη απογοήτευση. Διότι, επρόκειτο ουσιαστικά για εξανδραποδισμό του ΑΚΕΛ, ενός γενικά αναγνωρισμένου κόμματος για το ήθος και τη σοβαρότητα του, στο ΔΗΚΟ  με ηγέτη τον Τάσο Παπαδόπουλο , αν όχι τον πιό εθνικιστή, οπωσδήποτε ένα από τους πιό εθνικιστές πολιτικούς της Κύπρου. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τόσα χρόνια μετά, δεν έχω διαπιστώσει οποιοδήποτε γεγονός, εντός ή εκτός κόμματος, που να δικαιώνει εκείνη την απόφαση. Με τις ψήφους του ΑΚΕΛ και τη συνολική πολιτική του επιρροή  όχι μόνο τορπιλλίσθηκε μια δυνατότητα λύσης αλλά και εγκαινιάσθηκε μια νέα φάση εθνικιστικής προσέγγισης σωρείας θεμάτων που μας έφερε στα σημερινά οξυνόμενα αδιέξοδα με τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης.

Δεύτερος κύριος λόγος για το βαρύ αρνητικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ήταν, κατά την εκτίμηση μου, το αλλοπρόσαλλο της πολιτικής των συμμαχιών που ακολούθησε το κόμμα. Δεν ανακάμψαμε ακόμη από το τεράστιο πλήγμα που, κατά την άποψη μου, υπέστη το κόμμα από την υποστήριξη που προσέφερε στο ΔΗΚΟ επι Τάσου και χωρίς οποιαδήποτε νέα εξέλιξη που να διαφοροποιεί τα πράγματα,  σημειώθηκε η νέα προσέγγιση σαν ουρανοκατέβατη.Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε δημόσιες συζητήσεις πάνελ υπήρχαν περιπτώσεις αρνητικών απόψεων για το Κυπριακό που δεν επικρίνονταν από τους εκπροσώπους του κόμματος διότι προέρχονταν από το ΔΗΚΟ. Πολύ σωστά το ΑΚΕΛ θέτει, για χρόνια τώρα, σαν πρώτη προτεραιότητα του, τη λύση του Κυπριακού με συγκεκριμένη βάση εκείνη της Ομοσπονδίας. Προσωπικά θέλω να πιστεύω, αυτή τη φορά, πως, οποιοιδήποτε και αν είναι οι λόγοι πίσω απ’αυτή τη στροφή πάλι προς το ΔΗΚΟ, δεν θα επηρεάσει, αυτή τη φορά, τη θέση μας για λύση του Κυπριακού. Χρειάζεται, όμως, να πούμε  ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος χάραξης και άσκησης πολιτικής.

Μεγάλο, πολύ μεγάλο θέμα για το κόμμα είναι ο χαρακτήρας  του από την άποψη της οργανωτικής του συγκρότησης και της λειτουργίας του. Αφού το Συνέδριο πραγματοποιείται  σχετικά σύντομα η δική μου εισήγηση είναι όπως από το Συνέδριο εκλεγεί ειδική Επιτροπή η οποία να ασχοληθεί με το θέμα και να  διαμορφώσει την πρόταση της μέσα στο σύντομο διάστημα ενός εννεαμήνου.

Η Επιτροπή θα πρέπει να αποβλέπει σε αλλαγές που θα δίνουν στο κόμμα ένα νέο ανανεωμένο χαρακτήρα.

Κύριος σκοπός των αλλαγών πρέπει να είναι η βεβαιότητα του μέλους ότι μπορεί να εκφράζει ελεύθερα και χωρίς φόβο τις απόψεις του.

Η μαγιά της επιτυχίας  στη νέα αυτή προσπάθεια για ουσιαστική αλλαγή βρίσκεται στο να πεισθεί το ίδιο το μέλος ότι έχει αυτή την ελευθερία.  Η δημοκρατία πρέπει να λειτουργεί άοκνα και αποτελεσματικά.

Εχω την εντύπωση ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε συμβουλεύθηκε επικοινωνιολόγο. Διότι δεν είναι δυνατό ο οποιοσδήποτε επικοινωνιολόγος να έδωσε τη συμβουλή όπως ουδέποτε να “γελασθεί” το κόμμα να απευθύνει συγχαρητήρια σε αντίπαλο του για κάτι καλό που έκανε.

Αυτό, βέβαια, μεταξύ σοβαρού και αστείου αφού πράγματι για χρόνια τώρα δεν έχουμε  ακούσει εκπρόσωπο του κόμματος να εκφράσει τον έπαινο  του για κάτι καλό που έκαμε αυτή η κυβέρνηση έστω και άν πράγματι αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες. ‘Η, ακόμα,το κόμμα να αναγνωρίσει δημόσια την ορθότητα μιάς θέσης του πολιτικού αντιπάλου. Το αντίθετο ,όμως,συμβαίνει.

Στο βαθμό που καταλαβαίνω τη δημόσια ζωή  γίνεται περισσότερο αποδεκτό αυτό που είναι λογικό όχι εκείνο που προσπαθείς να το παρουσιάσεις σαν τέτοιο επαναλαμβάνοντας το πολλές φορές.

Η κυριότερη αρχή της πολιτικής διαφώτισης είναι η προσήλωση στην αλήθεια. Και ο συνδυασμός του ειλικρινούς με τον έντιμο πολιτικό λόγο  είναι ο πιό αποτελεσματικός. Η απλότητα στην έκφραση πείθει. Η πολιτική φλυαρία απωθεί.

Και να μη ξεχνούμε: : Οταν δεν διστάζουμε να αναγνωρίζουμε κάτι το καλό που έκανε ο αντίπαλος μας γινόμαστε περισσότερο πιστευτοί στην επίκριση μας.

Και μια ειδική παρατήρηση:Για ένα σημαντικό θέμα όπως το Μαρί δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια υπεύθυνη συνεπή θέση με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικά κενά στο πολιτικό μας μέτωπο.

 

Κυριάκος Τσιούπρας

Λονδίνο – 22.06.21

PREV

Διάλογος με το ΑΚΕΛ: Σκέψεις, προτάσεις, κριτική κλπ, του Νικόλα Τσιουρούτης

NEXT

Δημόσιος διάλογος. Ανάλυση Αποτυχίας, του Σπύρου Βασιλείου