Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Διάλογος με το ΑΚΕΛ: Σκέψεις, προτάσεις, κριτική κλπ, του Νικόλα Τσιουρούτης

Διάλογος με το ΑΚΕΛ: Σκέψεις, προτάσεις, κριτική κλπ, του Νικόλα Τσιουρούτης

Ακόμα μια ήττα του ΑΚΕΛ.

Θυμάμαι την περίοδο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα 1944-1960 η δύναμη του ΑΚΕΛ ελέγετο ότι ήτο περίπου 40% σε μια περίοδο όπου το ΑΚΕΛ επολεμάτο από το σύνολο της Δεξιάς και την Εκκλησία. Γαουροκούμμουνους μας ανέβαζαν άθεους μας κατέβαζαν. Επ’ αυτό έχω πίκρα πείρα όντας μικρό παιδί του δημοτικού θυμάμαι.

Βρήκα την επιστολή για το ίδιο θέμα που έστειλα στις 22/06/2016 και σας τη στέλνω ξανά να τη μελετήσετε με προσοχή διότι βλέπω δεν άλλαξε τίποτα από τότε.

Θα προσθέσω ακόμα λίγα που μου έρχονται στο μυαλό για προβληματισμό.

  1. Τα μέλη της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ το 60% να προέρχονται από τους ανθρώπους του μόχθου. Δηλ. τεχνίτες εργάτες. Αγρότες/ισσες, πελεκάνους, καλουψίηδες, σιδεράδες κλπ όχι μόνο από καθιστικά επαγγέλματα
  2. Δεν είδα μέσα στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ούτε ένα από τα επαγγέλματα του μόχθου
  3. Να εντοπιστούν από τις Κομματικές Ομάδες οπαδοί του ΑΚΕΛ που δεν ψήφισαν να μάθουν τους λόγους.

 

22/06/2016

Διάλογος με το ΑΚΕΛ

Μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που ξεκίνησε στο ΑΚΕΛ σχετικά με την εκλογική υποχώρηση του κόμματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές παίρνω και εγώ μέρος στη συζήτηση με διάφορε απόψεις, σχόλια, εισηγήσεις κλπ.

  1. Η εκλογική υποχώρηση του ΑΚΕΛ δεν είναι πρόσφατη
  2. Το ΑΚΕΛ κάποτε ήταν 33,5% μετά έπεσε πιο κάτω 27,5% έπειτα ανέβηκε πιο πάνω αν θυμάμαι καλά στο 30-31 και τώρα στο 25,7

Οι λόγοι κατά τη γνώμη μου είναι οι εξής:

  1. Ανέκαθεν το ΑΚΕΛ από της ίδρυσης του στο εθνικό θέμα ακολουθούσε τη Δεξιά (Εθναρχία) στο θέμα της Ένωσης παρόλο που στις τάξεις του υπήρχαν και Τουρκοκύπριοι μέλη του

Ρωτήθηκαν τα τ/κ μέλη του ΑΚΕΛ αν συμφωνούσαν να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα;

  1. Μετά την ανεξαρτησία το ΑΚΕΛ ταυτίστηκε πλήρως με τον Μακάριο ένα φανατικό αντικομουνιστή εγκαταλείποντας ή βάζοντας στο ψυγείο το σοσιαλισμό- κομμουνισμό που ήταν η ιδεολογία του
  2. Για πολλά χρόνια για τον κόσμο της Αριστεράς ήταν ο πόθος η διεκδίκησης της εξουσίας αλλά η ηγεσία προτιμούσε να ανεβάζει στην εξουσία αστούς βαφτίζοντας τους δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις. Τώρα πως ένας αστός που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς να πλουτήσει ακόμα περισσότερο να είναι και πατριώτης άλλη ιστορία.
  3. Με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ στους αστούς προέδρους όμως αναλάμβανε και ευθύνες για τα λάθη τους.
  4. Για πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη μέσα στον κόσμο ότι το ΑΚΕΛ δεν μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία διότι τάχα μου απαγορευόταν από το σύνταγμα. Ψέμα. Το ΑΚΕΛ όμως ποτέ δεν έβγαλε μια ανακοίνωσή που να το διαψεύσει παρά μόνο τα τελευταία χρόνια. Ας είναι όμως.
  5. Το 2008 κατόπι των πιέσεων που δεχόταν από τα μέλη και τους οπαδούς αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους με τον Γ.Γ. κάτι το οποίο οδήγησε σε νίκη με στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Με τι αντάλλαγμα όμως;

Ανταλλάγματα με εκπτώσεις στο εθνικό θέμα κάτι το οποίο εμφανή στην πορεία μεν την αποχώρηση πρώτα της ΕΔΕΚ και έπειτα του ΔΗΚΟ οι οποίοι ήθελαν να ακολουθεί ο πρόεδρος την δική τους απορριπτική πολιτική. Δηλαδή πρόεδρος υπό κηδεμονία.

  1. Παρ’ όλους τους εκβιασμούς που δεχόταν καθημερινά ο πρόεδρος Χριστόφιας κυρίως από το ΔΗΚΟ ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να τους κρατήσει στην κυβέρνηση αντί να τους πει να πάν στο καλό και τότε να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα του πρώτου γύρου των εκλογών, αρχίζοντας εντατικές συνομιλίες με τον σ. Ταλάτ αρχίζοντας εντατικές συνομιλίες με συγκεκριμένα από τα 11 σημεία που υπήρχαν διάφορές ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φθάναμε σε λύση και να τσιμεντώνει το ΝΑΙ.

Φανταστήκατε πόσο θετικό αντίκτυπο θα είχε η λύση του κυπριακού στο παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα μιας και θα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η εργατική τάξη δεν είχε τίποτε να χάσει εκτός από τις αλυσίδες της.

  1. Δυστυχώς ο σ. Χριστόφιας ξεκίνησε τις συνομιλίες από την αρχή και ο χρόνος να περνά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα εκτός από ορισμένες συγκλίσεις, άνοιγμα οδοφραγμάτων και άλλα δευτερευούσης σημασίας και τα τετελεσμένα να παγιώνονται επι του εδάφους και πάρα τα τελευταία στάδια της της θητείας του σ. Ταλάτ ξεκίνησαν σπασμωδικά εντατικές συνομιλίες χωρίς να φθάσουν σε αίσιο τέλος με αποτέλεσμα ο Ταλάτ να χάσει τις εκλογές από τον Έρογλου που ήταν σε όλα αρνητικός.
    Σημ. το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται και τώρα μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Προσωπικά εγώ δεν πιστεύω σε τίποτα.
  2. Κατά την διάρκεια της προεδρίας Χριστόφια στον οικονομικό τομέα λίγα πράγματα έγιναν.
    Τα μόνα θετικά ήταν η αύξηση του επιδόματος των χαμηλοσυνταξιούχων που για μένα ήτο ασήμαντο €30-50 τον μήνα. Ας είναι όμως.
    Επίσης τα οικόπεδα για τους πρόσφυγες πολύ θετικό καθώς και τα διαμερίσματα.
    Σημ. Αλήθεια τι γινόταν με αυτά τα οικόπεδα με την σημερινή κυβέρνηση; Είναι στον πάγο;
  3. Καθολικό ήταν και είναι το αίτημα να μειωθεί το χάσμα μισθών στην Δ.Υπηρεσίας, διότι δεν γίνεται να υπάρχουν Δ.Υπάλληλοι των 5-8χιλιάδων ευρώ το μήνα και να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι με τους άλλους χαμηλά μισθωτούς και να τους αποκαλούμε και αυτούς εγατική τάξη.
    Αυτοί είναι μεν εργαζόμενοι αλλά άστοί εργαζόμενοι με όλα τους τα προνόμια, που για την υπόλοιπη εργατική τάξη είναι όνειρο απατηλό(άπιαστο).
  4. Οι μισθοί των βουλευτών είναι πολύ ψηλοί.
    σημ. όταν συζητάς αύξηση των μισθών των βουλευτών όλα τα κόμματα συμφωνούν. Εδώ είναι όλοι οι ίδιοι.
  5. Το ΑΚΕΛ λέει ότι οι μισθοί των βουλευτών του πάνε στο κόμμα και αυτοί παίρνουν το μισθό του έμμισθου στελέχους του κόμματος.

Αυτό για το ΑΚΕΛ είναι καλό αλλά για το απλό πολίτη θα τον ενδιέφερε και θα το εκτιμούσε αυτά τα λεφτά να επιστραφούν στα ταμεία του κράτους.

  1. Γιατί το ΑΚΕΛ δέχεται να δικαιούνται όλοι οι βουλευτές αφορολόγητο αυτοκίνητο- λιμουζίνα και επίδομα για τα καύσιμα;
    Εγώ ως κομμουνιστής-προλετάριος ενοχλούμαι βλέποντας τους βουλευτές του κόμματος της εργατικής τάξης να κυκλοφορούν με λιμουζίνες, ακόμα και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να έχει οδηγό και να του ανοίγει και την πόρτα να κατέβει. Ο ίδιος δεν μπορεί να οδηγά; Αυτά που γράφω ισχύει και για όλους τους βουλευτές. Όμως για μένα πρώτιστο είναι για τους ηγέτες του ΑΚΕΛ που πρέπει να ξεχωρίζουν.
    Εδώ και πάλι όλοι είναι το ίδιο.
  2. Η φοροδιαφυγή δεν καταπολεμηθεί καθόλου και οι διάφερες δικαιολογίες δεν πείθουν διότι ο νόμος σχετικά με την φορολογία είναι εκεί και λέει ότι από τόσο μέχρι τόσο εισόδημα φορολογείται Α ποσό και από τόσο πιο ψηλά φορολογείται Β πόσο και ούτω καθεξής.
  3. Η άποψη ότι τα ΜΜΕ δεν προσβάλλουν τες θέσεις του ΑΚΕΛ δεν με βρίσκουν σύμφωνο.

Κάθε μεσημέρι σχεδόν από τα κανάλια κάποια από το ΑΚΕΛ θα βρίσκεται στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται το ίδιο και στα ραδιόφωνα το πρωί και σε διάφορες άλλες συνεντεύξεις και συζητήσεις το βράδυ, επίσης πολλές φορές βλέπω συνεντεύξεις και στις αστικές εφημερίδες.

  1. ΜΜΕ του ΑΚΕΛ, Χαραυγή, Άστρα και Άστρα TV. Ο ραδιοσταθμός Άστρα είναι πολύ καλός, το προγράμματα του στον μοροφωτικόιδεολογικό και ψυχαγωγικό τομέα. Ο διάλογος με τους ακροατές.
  2. Η χαραυγή είναι φτωχή, ιδίως στον ιδεολογικό τομέα, θα μπορούσε να δημοσιεύει αποσπάσματα από τα έργα των Μαρξ-Λενιν και άλλους κατάλληλα μεταφρασμένα ώστε να γίνονται κατανοητά από τον απλό κόσμο και με παραδείγματα. Αλήθεια πόσοι καταλαβαίνουν όλες αυτές οι λέξεις που τελειώνουν σε –ισμός;
  3. Η χαραυγή να δημοσιεύει όλες τις επιστολές που παίρνει και όχι να τις περνά λογοκρισία και αν δεν συμφωνεί να μην τις δημοσιεύει ή να τις πετσοκόβει, εκτός αν περιέχουν λίβελλο.
    Μια επιστολή που δεν συμφωνεί η εφημερίδα να την δημοσιεύει και να δίνει και απάντηση.
  4. ΑΚΕΛ TV Άστρα

Πρέπει να αποκτηθεί τηλεοπτικός σταθμός. Δεν είναι ανάγκη να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο αλλά να ξεκινά τη λειτουργία του από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα ή ώρα 12:00.
όσο για τα έξοδα τα οποία αντιλαμβάνομαι είναι πολλά ας γίνει η χαραυγή εβδομαδιαία Κυριακάτική. Μην ξεχνάτε ότι η τηλεόραση μπαίνει σε όλα τα σπίτια ενώ η εφημερίδα όχι.

  1. Είναι το ΑΚΕΛ κόμμα τις εργατικής τάξης;

Πρώτα πρέπει να χωρίσουμε τους εργαζόμενους σε διάφορες κατηγορίες.

Οι άνθρωποι του μόχθου (παραγωγής) οι χειρονακτες, οι αγρότες, οι εργάτες των εργοστασίων, οι τεχνίτες οι οικοδόμοι κλπ. δεν μπορούν να ταυτιστούν με αυτούς των γραφείων δικηγόροι, λογιστές, υπάλληλοι τραπεζών, δάσκαλοι, καθηγητές και γενικά όσων το επάγγελμα τους είναι καθιστικό.
Εξάλλου τα χειρωνακτικά επαγγέλματα υπόκεινται  σε κίνδυνο ατυχήματος.

  1. Από τα πιο πάνω επαγγέλματα ποιους εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ γιατί όλους δεν γίνεται. Δεν γίνεται να εκπροσωπείς και τους χαμηλόμισθούς και τους υψηλόμισθούς.
  2. Αλήθεια πόσοι από τους ανθρώπους του μόχθου είναι μέλη της ΚΕ της Κ.Ε. ή των ΕΕ που πρέπει να πλησιάσουμε;
  3. Σχέση ΑΚΕΛ και εκκλησίας

Εγώ ενοχλούμαι όταν η εκκλησία κάνει εκλογές και το ΑΚΕΛ παίρνει θέση υπερ συγκεκριμένων κληρικών ενώ πρέπει να μένει ουδέτερο ως ένα κομμουνιστικό (και αθεϊστικό κόμμα που πρέπει να είναι)
θρησκεία και κομμουνισμός δεν ταιριάζουν.
η θρησκεία είναι το όπιο των λαών είπε και πολύ σωστά ο Καρολος Μαρξ
οι παπάδες το μόνο που κάνουν είναι να κοροϊδεύουν το λαό να τον τρομοκρατούν ότι τάχα θα πάνε στην κόλας αν δεν τους ακολουθήσουν, ή να πάνε στον παράδεισο ή και να αναστηθούν κάποτε, φτάνει να γίνονται όργανα τους.

Δηλαδή χρησιμοποιούν την μέθοδο καρότο και μαστίγιο. Με λίγα λόγια οι κομμουνιστές αγωνίζονται για δικαιοσύνη και ισότητα όσο ζει ο άνθρωπος ενώ οι παπάδες τάζουν καλά για τον άνθρωπο άμα πεθάνει και μετά.

  1. Πρόεδρος Χριστόφιας και Μαρί

Η έκρηξη στο Μαρί κατά τη γνώμη μου δεν ήταν ατύχημα αλλά δολιοφθορά, διότι νοείται να μην γίνει έκρηξη το μεσημέρι που η θερμοκρασία είναι στα ύψη και να γίνει τις αυγινές ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλή (κάποιο λάκκο έχει η φάβα) ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν υπερασπίσθηκε τον εαυτό του και την αριστερά όσο έπρεπε.

Έπρεπε να κληθούν ανακριτές απο την Ελλάδα και μαζί με κύπριους ανακριτές να ανακριθούν όλοι οι απλοί στρατιώτες και οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Ν.Βάση από την ημέρα αποθήκευσης των κοντέινερ και να καταλογισθούν ευθύνες πρώτα και κύρια στο διοικητή και σε όλους αυτούς που είναι ειδικοί στα εκρηκτικά.

Αλήθεια αυτός που έκρινε ότι τα κοντέινερ μπορούσαν ακόμα να φυλαχθούν σε κατοικημένες περιοχές τι έγινε.

Δυστυχώς την πλήρωσε ο μακαρίτης Παπακώστας

Νικόλας Τσιουρούτης

PREV

Εισηγήσεις για  λειτουργία και ανάκαμψη του κόμματος, του Σ.Σ.

NEXT

Τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών για το ΑΚΕΛ, του Κυριάκου Τσιούπρα