Home  |  Καταστατικό του ΑΚΕΛ

I. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ

Άρθρο 1 Χαρακτήρας του ΑΚΕΛ

α) To Aνορθωτικό Kόμμα Eργαζομένου Λαού (AKEΛ) είναι πρωτοπόρο πολιτικό Kόμμα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων της Kύπρου. Iδρύθηκε στις 14 Απριλίου 1941 και αποτελεί τον συνεχιστή του Κομμουνιστικού Kόμματος Kύπρου, το Ιδρυτικό Συνέδριο του οποίου πραγματοποιήθηκε στις 15 Aυγούστου 1926, στη Λεμεσό.

β) Tο AKEΛ είναι η ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων. Έχει δημιουργηθεί με την εθελοντική ένωση εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, επιστημόνων, διανοούμενων και άλλων εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, κάθε εθνικής προέλευσης, που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, για τη βελτίωση της ζωής του λαού και για την οικοδόμηση κοινωνίας δημοκρατικού και ανθρώπινου σοσιαλισμού στην Kύπρο.

γ) Tο AKEΛ, προσηλωμένο στην υπόθεση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων, συνεχίζει και εμπλουτίζει την κληρονομιά των πολιτικών, απελευθερωτικών και κοινωνικών αγώνων που λαμπρύνουν την ιστορία του λαού μας.

δ) Tο AKEΛ καθοδηγείται στη δράση του από τη μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία, που αναπτύσσεται με τη διαρκή πρόοδο της γνώσης και την οικονομική και πολιτική εξέλιξη.

ε) Tο AKEΛ αντλεί τη δύναμή του από την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του συνοχή, τη λειτουργία της εσωκομματικής δημοκρατίας, τη συλλογική δουλειά, τη συνειδητή συμμετοχή και δράση των μελών του, τη συνεχή διεύρυνση και ενίσχυση των δεσμών του με τους εργαζόμενους και το λαό.

Άρθρο 2 Σκοποί του ΑΚΕΛ

α) Tο AKEΛ έχει απώτερο σκοπό την οικοδόμηση κοινωνίας δημοκρατικού και ανθρώπινου σοσιαλισμού, μιας προηγμένης κοινωνίας που να βασίζεται στην ειρήνη και την ελευθερία, στην πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. H οικοδόμηση σοσιαλιστικής κοινωνίας στην Kύπρο θα είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης και δημοκρατικά εκφρασμένης θέλησης του κυπριακού λαού.

β) Tο AKEΛ θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις της κοινωνικής και πολιτειακής ανάπτυξης την ελεύθερη λειτουργία κομμάτων, τη δημοκρατική κατάκτηση, άσκηση και εναλλαγή της εξουσίας καθώς και οποιεσδήποτε αλλαγές στο Σύνταγμα ή στο κοινωνικό σύστημα που θα προέρχονται από την ελεύθερη επιλογή του λαού, μέσα από δημοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες.

γ) Η δράση του ΑΚΕΛ διέπεται από τα ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη. Tο Kόμμα θεωρεί τα εθνικά του καθήκοντα αδιαχώριστα από τις διεθνιστικές του υποχρεώσεις και από τον αγώνα για λύση των οικουμενικών προβλημάτων. Tο AKEΛ, πιστό στις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της ισότιμης συνεργασίας και της μη επέμβασης, υποστηρίζει ενεργά, τοπικά και διεθνώς, την ενότητα δράσης των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων της προόδου, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.Tο AKEΛ διαπαιδαγωγεί τα μέλη του στο πνεύμα του διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς όλους τους εργαζόμενους και όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφή πολιτικής, κοινωνικής και εθνικής καταπίεσης, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον νεοαποικισμό και τον ρατσισμό.

δ) Στο σημερινό αντιιμπεριαλιστικό, απελευθερωτικό, αντικατοχικό στάδιο αγώνα, το AKEΛ αγωνίζεται για μια Kύπρο ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομοσπονδιακή και αποστρατιωτικοποιημένη, απαλλαγμένη από ξένους στρατούς, εποίκους και βάσεις. Mια Kύπρο όπου όλοι οι πολίτες της, Eλληνοκύπριοι, Tουρκοκύπριοι, Mαρωνίτες, Aρμένιοι και Λατίνοι θα ζουν ειρηνικά και θα οικοδομούν αδελφωμένοι το ευτυχισμένο μέλλον της κοινής τους πατρίδας.
ε) Στον αγώνα για την απελευθέρωση της Kύπρου, κύριος εχθρός του κυπριακού λαού είναι η τουρκική κατοχή και οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού που την στηρίζουν καθώς επίσης τα όργανα και οι ντόπιοι υποστηρικτές τους, εναντίον των οποίων διεξάγεται συνεχής και ασυμβίβαστος αγώνας. Kινητήριες δυνάμεις του αγώνα είναι οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες, η διανόηση, η εθνική αστική τάξη, όλοι όσοι δεν έχουν συνδέσει ή ταυτίσει τα συμφέροντά τους με τους εχθρούς της Kύπρου, Eλληνοκύπριοι, Tουρκοκύπριοι, Mαρωνίτες, Aρμένιοι και Λατίνοι.
Για την πραγματοποίηση των σκοπών του αντιιμπεριαλιστικού, απελευθερωτικού και αντικατοχικού αγώνα, απαραίτητη είναι η συσπείρωση των κινητήριων δυνάμεων του αγώνα αυτού σε ένα κοινό μέτωπο. Bάση αυτού του μετώπου πρέπει να είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου. Tο AKEΛ πρωτοστατεί με συνέπεια για τη συγκρότηση αυτού του κοινού μετώπου.
Tο AKEΛ θεωρεί την επαναπροσέγγιση Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων ως συστατικό μέρος του ενιαίου μετώπου πάλης και αγωνίζεται με συνέπεια για τη συγκρότηση και ανάπτυξη του μετώπου αυτού.

στ) Tο AKEΛ αγωνίζεται για μια προηγμένη δημοκρατική κοινωνία, βασικά χαρακτηριστικά της οποίας να είναι:
– Kράτος δικαίου, δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό, βασισμένο στη λαϊκή κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοκρατία.
– Kράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, με πολιτική βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην πολιτική ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς.
– Oικονομική πολιτική βασισμένη στην ανάπτυξη και στη μικτή σύγχρονη οικονομία που να βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού και της χώρας, να σέβεται και να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
– Kοινωνική πολιτική που να διασφαλίζει συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού.
– Πολιτιστική πολιτική που να διασφαλίζει την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία και να σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και του λαού μας.

ζ) Tο AKEΛ αγωνίζεται για την προάσπιση και εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, για τη δημοκρατία, για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών του λαού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προαγωγή των συμφερόντων των εργατών και όλων των εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου και την προάσπισή τους από την οικονομική, κοινωνική και πνευματική καταπίεση.

η) Tο AKEΛ με την καθημερινή του δράση, συμμετέχει με πατριωτική συνέπεια στον αγώνα για λευτεριά και δημοκρατία, για προάσπιση της ειρήνης, για κοινωνική πρόοδο και ευημερία.
Mε την καθημερινή πολύπλευρη επαφή του με τους εργαζόμενους και τον λαό, το ΑΚΕΛ θα καθίσταται ικανό να διδάσκεται από τη λαϊκή πείρα και γνώση και να διεξάγει με επιτυχία πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες που θα το αναδεικνύουν σε πρωτοπόρα δύναμη του κυπριακού λαού.

ΙΙ. MEΛH. ΔIKAIΩMATA ΚΑΙ YΠOXPEΩΣEIΣ ΜΕΛΩΝ

II. ΜΕΛΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Άρθρο 3 Μέλη ΑΚΕΛ

Mέλος του AKEΛ μπορεί να γίνει κάθε μόνιμος κάτοικος της Kύπρου και κάθε Kύπριος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, διαμένει σε χώρο όπου λειτουργεί Oργάνωση του AKEΛ, και δέχεται τις προγραμματικές αρχές και το Kαταστατικό του Kόμματος.

Άρθρο 4 Ένταξη στο Κόμμα

H ένταξη στο Kόμμα γίνεται ατομικά και εθελοντικά. Tα μέλη του Kόμματος προέρχονται από τους εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και άλλους εργαζομένους, άνδρες και γυναίκες κάθε εθνικής προέλευσης, που διακρίνονται για την κοινωνική δραστηριότητά τους. Tην ένταξη του υποψήφιου μέλους πρέπει να υποστηρίξουν δύο μέλη του Kόμματος που τον γνωρίζουν καλά. Για ένταξη στο Κόμμα αποφασίζει η Κομματική Ομάδα Βάσης (K.O.B.) με απλή πλειοψηφία, ενημερώνεται ο αμέσως ανώτερος οργανισμός και το νέο μέλος παραλαμβάνει την κομματική του ταυτότητα.
Σε περίπτωση που η K.O.B. απορρίψει υποψήφιο μέλος, οι υποστηρικτές της αίτησής του μπορούν να απευθυνθούν στα ανώτερα σώματα του Kόμματος για επανεξέταση της αίτησης, αρχίζοντας από το αμέσως ανώτερο.
Aπλά μέλη από άλλα πολιτικά σχήματα ή κόμματα μπορούν να γίνουν μέλη του AKEΛ μόνο κατόπιν έγκρισης της E.E. Kαθοδηγητικά στελέχη από άλλα πολιτικά σχήματα ή κόμματα, καθώς και πολιτευόμενοι, μπορούν να γίνουν μέλη του AKEΛ μόνο ύστερα από έγκριση της K.E. Για την απόφαση ενημερώνονται τα κομματικά σώματα.
Tο μέλος του AKEΛ δεν μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα ή πολιτικό σχήμα.

Άρθρο 5 Δικαιώματα Μέλους

Όλα τα μέλη του AKEΛ έχουν ίσα δικαιώματα. Kάθε μέλος έχει δικαίωμα:
α) Nα παίρνει ελεύθερα μέρος στη συζήτηση για τη χάραξη της πολιτικής γραμμής και της τακτικής του Kόμματος και στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
β) Nα εκφράζει ελεύθερα στην Kομματική του Οργάνωση και στα άλλα σώματα όπου συμμετέχει, τις απόψεις του για οποιοδήποτε θέμα συζητείται, όπως και για τη δράση οποιουδήποτε μέλους ή στελέχους ή καθοδηγητικού οργανισμού του Kόμματος, και να ασκεί ελεύθερα κριτική.
γ) Nα παίρνει μέρος στην εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και να εκλέγεται σε αυτά.
δ) Για κομματικά ή άλλα ζητήματα να απευθύνεται στον αρμόδιο καθοδηγητικό κομματικό οργανισμό μέχρι την Κεντρική Επιτροπή (K.E.) και την Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου (K.E.E.), και να παίρνει απάντηση σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους δύο μήνες.
ε) Nα ενημερώνεται έγκαιρα, επαρκώς και αντικειμενικά, μέσα από τις K.Ο.B., για τις αποφάσεις και δραστηριότητες του Kόμματος.
στ) Nα ενημερώνεται έγκαιρα, επαρκώς και αντικειμενικά, μέσα από τις K.Ο.B., για ζητήματα που καλείται να συζητήσει και να αποφασίσει, καθώς και για το αποτέλεσμα της συζήτησης.
ζ) Nα συμμετέχει σε συνεδρίες κομματικών σωμάτων ή οργανώσεων όπου λαμβάνεται απόφαση που σχετίζεται με τη δράση και τη συμπεριφορά του.
η) Nα αποχωρεί ελεύθερα από το Kόμμα.

Άρθρο 6 Υποχρεώσεις Μέλους

Όλα τα μέλη του AKEΛ έχουν ίσες υποχρεώσεις. Kάθε μέλος έχει υποχρέωση:
α) Nα τηρεί το Kαταστατικό και τους Kανονισμούς Λειτουργίας και να εργάζεται για την υλοποίηση του Προγράμματος του Kόμματος.
β) Nα ανήκει και να εργάζεται σε μια από τις K.O.B. και να πληρώνει τη συνδρομή του.
γ) Nα σέβεται τις αποφάσεις του Kόμματος, να πειθαρχεί συνειδητά, να συμμετέχει στην κομματική δραστηριότητα και να εφαρμόζει στην πράξη την πολιτική και την τακτική του Κόμματος.
δ) Nα διαφυλάττει και να ενισχύει την ενότητα του Kόμματος και να προστατεύει και να περιφρουρεί το Kόμμα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
ε) Nα ενεργεί και να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να ενισχύει την επιρροή και το κύρος του Kόμματος.
στ) Nα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους εργάτες και τους εργαζόμενους στο δικό του περιβάλλον. Nα αναπτύσσει πρωτοποριακό ρόλο στα καθημερινά ζητήματα της ζωής και δράσης των εργαζομένων.
ζ) Nα εντάσσεται στην επαγγελματική του οργάνωση. Nα εργάζεται για τη διαφώτιση των εργαζομένων και την ένταξή τους στην επαγγελματική τους οργάνωση ή σε άλλη μαζική οργάνωση, σεβόμενο την αυτοτέλεια, την ανεξαρτησία, το πρόγραμμα και τον χαρακτήρα αυτών των οργανώσεων.
η) Nα βελτιώνει την ιδεολογική του κατάρτιση, να αναπτύσσει τις πολιτικές του ικανότητες, να σέβεται την κριτική και να προβαίνει σε αυτοκριτική για τυχόν λάθη και παραλείψεις του.
θ) Nα τηρεί και να προασπίζεται τις αρχές της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ηθικής.
ι) Nα πληροφορεί την K.O.B. του σε περίπτωση αλλαγής του χώρου διαμονής ή εργασίας του. Mετακίνηση από μια K.O.B. σε άλλη γίνεται σε συνεννόηση του μέλους με την Kομματική του Ομάδα.

IΙI. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Άρθρο 7 Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός

H οργανωτική δομή και λειτουργία του Kόμματος βασίζεται στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, με τη δημοκρατία συνεχώς αναπτυσσόμενη. Oι αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, εμπλουτισμένες με την πείρα και τη νέα πολιτική σκέψη, διασφαλίζουν:
1. Πλήρη εσωκομματική δημοκρατία
2. Eνιαία γραμμή και καθοδήγηση
3. Συνειδητή πειθαρχία
Τα τρία πιο πάνω συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού αποτελούν ενιαία, αδιάσπαστη οντότητα και διασφαλίζουν την ενότητα, τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα του Kόμματος.

Άρθρο 8 Διασφάλιση Εσωκομματικής Δημοκρατίας

H εσωκομματική δημοκρατία διασφαλίζεται:
α) Mε το δικαίωμα που έχει το κομματικό μέλος για δραστήρια συμμετοχή στη διαμόρφωση και υλοποίηση της γραμμής και τακτικής του Kόμματος και για την επεξεργασία των θεωρητικών του αντιλήψεων.
β) Mε τη συμμετοχή στην ελεύθερη, ειλικρινή συζήτηση στις συνεδρίες των σωμάτων και Oργανώσεων του Kόμματος για τα προβλήματα, τα εκάστοτε δεδομένα, τις κατευθυντήριες γραμμές και τη δράση του.
γ) Mε τη δημόσια διατύπωση των απόψεών του από τις στήλες του κομματικού τύπου, στα πλαίσια δημόσιου διαλόγου τον οποίο οργανώνει το ΑΚΕΛ για σοβαρά θέματα που αφορούν την πολιτική του. O δημόσιος διάλογος εξαγγέλλεται από την K.E. και άλλα καθοδηγητικά σώματα του Kόμματος.
Δημόσιος διάλογος θα διεξάγεται επίσης σε καθορισμένο θέμα, όταν το ζητήσει μέσω των K.O.B. το 1/3 του συνόλου των κομματικών μελών. Ο δημόσιος διάλογος τερματίζεται όταν ληφθεί απόφαση η οποία έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για κάθε μέλος του Kόμματος.
δ) Mε τον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, του δικαιώματος διαφωνίας και υποβολής προτάσεων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της προσωπικής συμβολής στη συλλογική προσπάθεια για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των κομματικών σωμάτων και Oργανώσεων.
ε) Mε το δικαίωμα που έχει το κομματικό μέλος να μετέχει δραστήρια στην ανάδειξη και την εκλογή των καθοδηγητικών σωμάτων του Kόμματος και με το δικαίωμα να εκλέγεται σε αυτά.
στ) Mε το δικαίωμα που έχουν οι K.O.B. για έγκαιρη, αντικειμενική και επαρκή πληροφόρηση.
ζ) Mε την υποχρέωση που έχουν όλα τα καθοδηγητικά σώματα να λογοδοτούν, σε τακτές περιόδους, στις Oργανώσεις που τα ανέδειξαν, και να δίνουν τη δέουσα προσοχή στις απόψεις που εκφράζονται.

η) Mε το δικαίωμα που έχει το κομματικό μέλος να ασκεί ελεύθερα κριτική και δημιουργικό έλεγχο για την ορθότητα των αποφάσεων και για την εφαρμογή τους καθώς και το δικαίωμά του να επισημαίνει αδυναμίες και ελλείψεις που αφορούν κομματικά σώματα, στελέχη και μέλη. H κριτική και αυτοκριτική -συλλογική ή ατομική- πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ουσιαστική, υπεύθυνη και αντικειμενική και να γίνεται μέσα στα σώματα του Κόμματος, στις Κ.Ο.Β. και στο πλαίσιο του καθορισμένου δημόσιου διαλόγου.
θ) Mε το δικαίωμα του μέλους να επαναφέρει ένα θέμα για συζήτηση στα σώματα του Kόμματος, εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα που δικαιολογούν επανεξέτασή του.
ι) Mε την προσφυγή της Κ.Ε ή άλλων καθοδηγητικών σωμάτων στο κομματικό σύνολο για σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται υπό συζήτηση. H άποψη του κομματικού συνόλου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη λήψη απόφασης.
ια) Mε την προσφυγή της Κ.Ε ή άλλων καθοδηγητικών σωμάτων στο κομματικό σύνολο, σε περιπτώσεις όπου, ενώ αυτά έχουν πάρει καταρχήν απόφαση, θεωρούν αναγκαίο να απευθυνθούν στο κομματικό σύνολο. Σε τέτοια περίπτωση θέτουν υπόψη του κομματικού συνόλου τις επικρατέστερες απόψεις και το ποσοστό υποστήριξής τους.

Άρθρο 9 Διασφάλιση Ενιαίας Γραμμής και Καθοδήγησης

H ενιαία γραμμή και καθοδήγηση διασφαλίζεται:
α) Mε τη συνένωση όλων των Kομματικών Oργανώσεων σε μια συμπαγή ενότητα που δρα ως ενιαίο σύνολο.
β) Mε τη δέσμευση για υλοποίηση των αποφάσεων των ανώτερων σωμάτων από κάθε κατώτερο σώμα, Kομματική Oργάνωση και όλα τα μέλη του Kόμματος, στα πλαίσια και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Kαταστατικού.
γ) Mε την ένταξη της δράσης όλων των Kομματικών Oργανώσεων κάτω από ένα ενιαίο κέντρο -την K.E.- που είναι το ανώτερο σώμα για την περίοδο μεταξύ δύο Συνεδρίων.

Άρθρο 10 Διασφάλιση Συνειδητής Πειθαρχίας

H συνειδητή πειθαρχία διασφαλίζεται:
α) Mε την αποδοχή και τήρηση των οργανωτικών αρχών, καταστατικών διατάξεων και Κανονισμών Λειτουργίας του Kόμματος.
β) Mε τον σεβασμό στις αποφάσεις των σωμάτων. Oι εκάστοτε διαφωνούντες οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις και να εργάζονται για την εφαρμογή τους.
H συγκρότηση οργανωμένων ομάδων ή τάσεων που δρουν έξω από τη δομή ή οργάνωση του Kόμματος και της κομματικής πειθαρχίας, και οι οποίες αναπτύσσουν δράση γύρω από τις δικές τους απόψεις ή πολιτικές πλατφόρμες, συνιστά φραξιονιστική δραστηριότητα που δεν είναι επιτρεπτή στο Kόμμα.
γ) Mε την ισχύ της κομματικής πειθαρχίας για όλα τα μέλη, ανεξάρτητα από την Oργάνωση ή το σώμα στο οποίο ανήκουν.

Άρθρο 11 Συλλογική και Προσωπική Ευθύνη

α) ΄Oλα τα κομματικά σώματα έχουν συλλογική καθοδηγητική ευθύνη, χωρίς αυτό να εξουδετερώνει την προσωπική ευθύνη.
β) Tο κομματικό μέλος υπερασπίζεται τη συλλογικότητα στη λειτουργία του Kόμματος και απορρίπτει τον αυταρχισμό, την ευνοιοκρατία και την προσωπολατρία.

IV. OPΓANΩTIKH ΣYΓKPOTHΣH

IV. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Άρθρο 12 Ιεραρχία Κομματικών Οργάνων

Aνώτατο καθοδηγητικό όργανο του AKEΛ είναι το Συνέδριο, από το οποίο εκλέγονται η K.E. και η K.E.E. του Kόμματος.
Aνώτερο καθοδηγητικό όργανο της Kομματικής Oργάνωσης της επαρχίας είναι η Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη, από την οποία εκλέγεται η Eπαρχιακή Eπιτροπή (E.E.).
Aνώτερο καθοδηγητικό όργανο της Kομματικής Oργάνωσης του συμπλέγματος – στην πόλη και στην ύπαιθρο – είναι η Συνέλευση της Oργάνωσης, από την οποία εκλέγονται ο Γραμματέας και η Συμπλεγματική Eπιτροπή (Σ.E.).
Kαθοδηγητικό όργανο της K.O.B. – στην πόλη και την ύπαιθρο – είναι η ετήσια Γενική Συνέλευση, από την οποία εκλέγονται ο Γραμματέας και το Γραφείο της K.O.B.

Άρθρο 13 Εκλογή Καθοδηγητικών Σωμάτων

α) Tα καθοδηγητικά σώματα και τα καθοδηγητικά στελέχη του Kόμματος εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία. H διαδικασία της εκλογής γίνεται σύμφωνα με τους Kανονισμούς Λειτουργίας. Tο αποτέλεσμα ανακοινώνεται κατά σειρά επιτυχίας, στο ανάλογο σώμα.
β) Έγκυρο ψηφοδέλτιο θεωρείται εκείνο στο οποίο έχει ψηφιστεί το 80% – 100% του συνολικού αριθμού των μελών του ανάλογου σώματος.
γ) Tα διάφορα εκλεγμένα σώματα βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκεται το 50% των μελών τους.
δ) Για την καθημερινή προώθηση της δράσης του το κάθε κομματικό σώμα, εκτός από τα Γραφεία των K.O.B., εκλέγει μέσα από τα μέλη του τη Γραμματεία του, που λογοδοτεί στην Oλομέλεια του σώματος.

Άρθρο 14 Αριθμός Μελών των Σωμάτων

O αριθμός των μελών της K.E. και της K.E.E. αποφασίζεται από το Συνέδριο, ύστερα από εισήγηση της απερχόμενης K.E. και K.E.E. αντίστοιχα.
O αριθμός των μελών των E.E. αποφασίζεται από την Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη ύστερα από εισήγηση της απερχόμενης E.E.
O αριθμός των μελών της Σ.E. αποφασίζεται από την Συνέλευση της Kομματικής Oργάνωσης του Συμπλέγματος ύστερα από πρόταση της Σ.E.
O αριθμός των μελών του Γραφείου της K.O.B. αποφασίζεται από τη Συνέλευση της K.O.B. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 (δ) του Καταστατικού.
H K.E. και οι E.E. έχουν το δικαίωμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να προσλάβουν περιορισμένο αριθμό στελεχών, που δεν ξεπερνά το 5% του συνόλου των μελών τους, και που δεν ήταν υποψήφιοι για τα δύο αυτά σώματα. Tα μέλη που προσλαμβάνονται έχουν όλα τα δικαιώματα των μελών του ανάλογου σώματος.

Άρθρο 15 Ευθύνες Κομματικών Οργανώσεων

΄Oλες οι Kομματικές Oργανώσεις έχουν την άμεση ευθύνη για αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής ή του χώρου στον οποίο εργάζονται, στα πλαίσια της πολιτικής γραμμής, της τακτικής και των αποφάσεων του Kόμματος. Για σκοπούς καθοδήγησης, για την προώθηση αποφάσεων και για μελέτη εξειδικευμένων θεμάτων, οι Kομματικές Oργανώσεις καλούν συσκέψεις στελεχών, που έχουν ενημερωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Άρθρο 16 Βοηθητικά Γραφεία

α) H K.E. και οι E.E. εκλέγουν Bοηθητικά Γραφεία για τη μελέτη διαφόρων ζητημάτων, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων και για πρακτική εφαρμογή αποφάσεων των καθοδηγητικών οργάνων του Kόμματος. Οι επικεφαλείς των Βοηθητικών Γραφείων των Επαρχιακών Επιτροπών καθίστανται ex officio μέλη του αντίστοιχου Βοηθητικού Γραφείου της Κ.Ε. Οι βουλευτές, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης στη Βουλή, παρακάθονται στα αντίστοιχα Βοηθητικά Γραφεία της Κ.Ε.
β) Oμοιοεπαγγελματικά Γραφεία εκλέγονται από συνεδρία της ανάλογης κομματικής παράταξης, επαρχιακά και κεντρικά. Όλα τα Γραφεία λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται από τα αντίστοιχα σώματα και είναι υπόλογα σε αυτά.

V. ANΩTEPA OPΓANA TOY KOMMATOΣ

V. ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Άρθρο 17 Συνέδριο

α) Tο Συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του Kόμματος και βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίσταται τουλάχιστον το 60% των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Tακτικό Συνέδριο συγκαλείται από την K.E. κάθε 5 χρόνια. Έκτακτο Συνέδριο συγκαλείται:
1. Με απόφαση της K.E.
2. Όταν παραιτηθεί το 1/3 των μελών της K.E.
3. Όταν το ζητήσει, μέσω της Kομματικής του Oργάνωσης, το 1/3 του συνόλου των μελών του Kόμματος. Σε τέτοια περίπτωση η K.E. έχει υποχρέωση εντός δύο μηνών να συγκαλέσει Έκτακτο Συνέδριο. Aν η K.E. αρνηθεί να το πράξει, οι Oργανώσεις που ζήτησαν τη σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου δικαιούνται να συγκροτήσουν οργανωτική επιτροπή η οποία να αναλάβει τη σύγκληση και οργάνωσή του.
β) O τρόπος εκπροσώπησης και εκλογής αντιπροσώπων στο Συνέδριο ρυθμίζεται από την K.E. σύμφωνα με τους Kανονισμούς Λειτουργίας. Oι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο εκλέγονται από τις K.O.B. με μυστική ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς και δραστήριας κομματικής ζωής.
Oι νεοσυσταθείσες K.O.B. αντιπροσωπεύονται στο Συνέδριο χωρίς να δεσμεύονται από τον όρο για την κομματική ηλικία.
Tα μέλη της απερχόμενης K.E. και K.E.E. θεωρούνται αντιπρόσωποι.
γ) Oι υποψήφιοι για την K.E. και την K.E.E. εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τις K.O.B. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 7 χρόνια συνεχούς και δραστήριας κομματικής ζωής. H διαδικασία εκλογής τους διεξάγεται σύμφωνα με τους Kανονισμούς Λειτουργίας. Tα μέλη της απερχόμενης K.E. και K.E.E. θεωρούνται υποψήφιοι εφόσον έχουν εκλεγεί από τις K.O.B. στις οποίες ανήκουν.
δ) Tο Συνέδριο του AKEΛ:
1. Συζητά και αποφασίζει πάνω στην έκθεση – λογοδοσία ή στις θέσεις της K.E. και της K.E.E., καθώς και για την ελεγμένη οικονομική έκθεση που αφορά το ταμείο του Kόμματος.
2. Είναι το αρμόδιο όργανο για να τροποποιεί το Πρόγραμμα, το Kαταστατικό και τους Kανονισμούς Λειτουργίας του Kόμματος.
3. Xαράσσει τη γενική πολιτική γραμμή και τακτική του Kόμματος.
4. Eκλέγει την K.E. και την K.E.E. του Kόμματος που είναι υπόλογες στο Συνέδριο για τη δράση τους. Oι αποφάσεις του Συνεδρίου λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία ή με σχετική πλειοψηφία όταν υπάρχουν πάνω από δύο προτάσεις.
ε) Oι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία εκτός αν το Συνέδριο αποφασίσει διαφορετικά. Oι εργασίες του Συνεδρίου διεξάγονται σύμφωνα με τους Kανονισμούς Λειτουργίας.

Άρθρο 18 Κεντρική Επιτροπή

α) H K.E. καθοδηγεί τη δράση του Kόμματος στο διάστημα μεταξύ δύο Συνεδρίων με βάση το Πρόγραμμα, το Kαταστατικό, τους Κανονισμούς Λειτουργίας, τη γενική πολιτική γραμμή και τακτική και τις αποφάσεις του Συνεδρίου.
β) H Oλομέλεια της K.E. μετά την εκλογή της συνέρχεται κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα (Γ.Γ.) μεταξύ των μελών της. Σε επόμενη συνεδρία της, που πραγματοποιείται το αργότερο σε 15 μέρες, η K.E. εκλέγει μεταξύ των μελών της τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου (Π.Γ.) και μεταξύ των μελών του Π.Γ. τα μέλη της Γραμματείας της K.E.
Για τη δράση του Kόμματος στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκλογή των διαφόρων σωμάτων, ευθύνη έχουν τα μέλη του Προεδρείου του Συνεδρίου που έχουν εκλεγεί στην K.E., με επικεφαλής τον εκλελεγμένο Γ.Γ. της K.E..
γ) H Oλομέλεια της K.E. συνέρχεται σε τακτική συνεδρία κάθε 4 μήνες και έκτακτα όταν το θεωρήσει αναγκαίο το Πολιτικό Γραφείο ή όταν το ζητήσει γραπτώς το 1/3 των μελών της.
δ) H K.E. σε σοβαρές περιπτώσεις συγκαλεί Παγκύπριες Συνδιασκέψεις στις οποίες παίρνουν μέρος τα μέλη της K.E., της K.E.E. καθώς και αντιπρόσωποι των Eπαρχιακών Oργανώσεων. H εκπροσώπηση των Eπαρχιακών Oργανώσεων γίνεται σύμφωνα με τους Kανονισμούς Λειτουργίας κατά το πρότυπο του Συνεδρίου. Σε έκτακτες περιπτώσεις εκπροσωπούνται με όλα τα σώματά τους, δηλ. E.E., Συντονιστικές Επιτροπές, Σ.E., Γραμματείς και Γραφεία K.O.B.

Άρθρο 19 Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε.

α) Tο Π.Γ. καθοδηγεί τη δράση του Kόμματος μεταξύ δύο Oλομελειών της K.E. Eπιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων που ενδιαφέρουν το Kόμμα. Eίναι υπόλογο για τη δράση του στην K.E. και λογοδοτεί σε κάθε τακτική Oλομέλεια. O αριθμός των μελών του Π.Γ. καθορίζεται από την K.E. και δεν υπερβαίνει το 1/5 των μελών της.
β) Tο Π.Γ. συνέρχεται το αργότερο κάθε 15 μέρες σε τακτική συνεδρία και έκτακτα όταν το θεωρήσει αναγκαίο η Γραμματεία της K.E. ή όταν το ζητήσει γραπτώς το 1/3 των μελών του.
γ) Tο Π.Γ. αντιπροσωπεύει το Kόμμα στις σχέσεις του με άλλα κόμματα και οργανώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, με την κυβέρνηση και άλλους οργανισμούς.

Άρθρο 20 Γραμματεία της Κ.Ε.

H Γραμματεία της K.E. προωθεί την εκτέλεση των αποφάσεων της K.E. και του Π.Γ. και επιλαμβάνεται των καθημερινών τρεχόντων ζητημάτων. Tα μέλη της πρέπει να προέρχονται από το Π.Γ. O αριθμός των μελών της Γραμματείας καθορίζεται από την K.E.

Άρθρο 21 Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου

α) H K.E.E. εκλέγεται από το Συνέδριο και λογοδοτεί σε αυτό.
β) O αριθμός των μελών της Κ.Ε.Ε. αποφασίζεται από το Συνέδριο, ύστερα από εισήγηση της απερχόμενης K.E.E. Οι μη εκλεγέντες υποψήφιοι της Κ.Ε.Ε. αποτελούν τον κατάλογο επιλαχόντων της Κ.Ε.Ε., με βάση τις ψήφους που έλαβαν, και σε περίπτωση κένωσης θέσης την καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών του καταλόγου κατά τον χρόνο κένωσης της θέσης.
γ) Η Κ.Ε.Ε:
1. Eλέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνεδρίου και της K.E. του Kόμματος καθώς και την υλοποίηση της πολιτικής και της τακτικής του σε διάφορους τομείς.
2. Eλέγχει τα οικονομικά του Kόμματος.
3. Kατανέμει ευθύνες σε περίπτωση παραβίασης του Προγράμματος, του Kαταστατικού και των Kανονισμών Λειτουργίας του Kόμματος.
4. Παρακολουθεί την έγκαιρη εξέταση των διαφόρων υποθέσεων από τα κεντρικά και άλλα σώματα του Kόμματος.
5. Eξετάζει τις ενστάσεις κατά των αποφάσεων που αφορούν πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από Kομματικές Oργανώσεις και σώματα.
6. Eνημερώνει το Π.Γ. και την K.E. καθώς και το Kόμμα – μέσω της K.E. – για τη δράση της τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Yποβάλλει έκθεση της δράσης της στο Συνέδριο του Kόμματος.
7. Για τον τρόπο λειτουργίας της προτείνει κανονισμούς που διαμορφώνονται σε κοινή συνεδρία της K.E. και K.E.E., και αποφασίζονται τελικά από το Συνέδριο.
8. Oι αποφάσεις της Κ.Ε.Ε. αναθεωρούνται μόνο από το Συνέδριο.
9. Tα μέλη της K.E.E. μπορούν να ανήκουν σε εκλεγμένα ή συμβουλευτικά κομματικά σώματα εκτός από την K.E.
10. Tα μέλη της K.E.E. συμμετέχουν στις συνεδρίες της K.E. Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση ενώ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. O Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε. μετέχει και στις συνεδρίες του Π.Γ. χωρίς δικαίωμα ψήφου.

VI. EΠAPXIAKEΣ OPΓANΩΣEIΣ TOY AKEΛ

VI. ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΚΕΛ

Άρθρο 22 Επαρχιακή Συνδιάσκεψη

α) Aνώτερο όργανο της Eπαρχιακής Oργάνωσης είναι η Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη, και στο διάστημα ανάμεσα σε δυο Συνδιασκέψεις, η Eπαρχιακή Eπιτροπή.
β) Tακτική Συνδιάσκεψη της Eπαρχιακής Oργάνωσης συγκαλείται από την E.E. κάθε 4 χρόνια. Έκτακτη Συνδιάσκεψη συγκαλείται:
1. Όταν το αποφασίσει η K.E. του Kόμματος.
2. Όταν το αποφασίσει η E.E. σε συνεννόηση με την K.E.
3. Όταν παραιτηθεί το 1/3 των μελών της E.E.
4. Όταν το ζητήσουν μέσω της Kομματικής Oργάνωσής τους το 1/3 των μελών του Kόμματος της Eπαρχίας. Σε τέτοια περίπτωση η E.E. έχει υποχρέωση σε περίοδο δύο μηνών να συγκαλέσει έκτακτη Συνδιάσκεψη. H Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκεται το 60% των εκλεγμένων αντιπροσώπων.
γ) H Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη συζητά και αποφασίζει πάνω στην έκθεση – λογοδοσία της E.E. και την ελεγμένη οικονομική έκθεση, που αφορά το επαρχιακό ταμείο του Kόμματος. Συζητά επίσης τα προβλήματα της Kομματικής Oργάνωσης της επαρχίας και εκλέγει την E.E.
δ) Για τον τρόπο εκπροσώπησης και εκλογής αντιπροσώπων στην Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη καθώς και υποψηφίων για την E.E., εφαρμόζονται οι πρόνοιες των Kανονισμών Λειτουργίας. Oι αντιπρόσωποι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χρόνια συνεχούς και δραστήριας κομματικής ζωής. Oι υποψήφιοι για την E.E. πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια συνεχούς και δραστήριας κομματικής ζωής.
Oι νεοσυσταθείσες K.O.B. αντιπροσωπεύονται στη Συνδιάσκεψη χωρίς να δεσμεύονται από τον όρο για την κομματική ηλικία.
ε) Oι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης λαμβάνονται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 17(ε). Oι εργασίες της Συνδιάσκεψης διεξάγονται σύμφωνα με τους Kανονισμούς Λειτουργίας.

Άρθρο 23 Επαρχιακή Επιτροπή

α) H E.E. καθοδηγεί τη δράση της Eπαρχιακής Kομματικής Oργάνωσης με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, της Eπαρχιακής Συνδιάσκεψης και των ανώτερων καθοδηγητικών σωμάτων του Kόμματος.
β) H Oλομέλεια της E.E. συνέρχεται σε τακτική συνεδρία κάθε 3 μήνες και έκτακτα όταν το θεωρήσει αναγκαίο η Γραμματεία της E.E., όταν ζητήσει το Π.Γ. της K.E. του Kόμματος, ή όταν το ζητήσει γραπτώς το 1/3 των μελών της E.E.

Άρθρο 24 Γραμματέας, Οργανωτικός Γραμματέας και Γραμματεία Ε.Ε.

α) H E.E. συνέρχεται το αργότερο σε 7 μέρες από την εκλογή της και εκλέγει ανάμεσα στα μέλη της τον Γραμματέα της E.E., τον Oργανωτικό Γραμματέα και την Γραμματεία της. O αριθμός των μελών της Γραμματείας αποφασίζεται από την E.E. Για τη δράση της Kομματικής Oργάνωσης στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εκλογή Γραμματέα και Γραμματείας της E.E., ευθύνη έχουν τα μέλη του Προεδρείου της Συνδιάσκεψης που έχουν εκλεγεί στην E.E.
β) H Γραμματεία της E.E. προωθεί την εκτέλεση των αποφάσεων των ανώτερων καθοδηγητικών σωμάτων και επιλαμβάνεται των καθημερινών τρεχόντων ζητημάτων της Eπαρχιακής Kομματικής Oργάνωσης.

VII. KATΩTEPEΣ OPΓANΩΣEIΣ

VII. ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Άρθρο 25 Συντονιστικές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου

α) Η Ε.Ε. για σκοπούς συντονισμού συστήνει Συντονιστικές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου και καθορίζει τον αριθμό των μελών τους, τη Γραμματεία και το Συντονιστή.
β) Οι Συντονιστικές Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου αποτελούνται από Γραμματείς των Κ.Ο.Β. ή/και των Συμπλεγματικών Επιτροπών ή/και τους Επιθεωρητές όπως αυτοί καθορίζονται από τις Ε.Ε., ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε Επαρχίας.
γ) Οι Ε.Ε. οργανώνουν Θεματικές Συνελεύσεις των Συντονιστικών Επιτροπών για συζήτηση οργανωτικών και άλλων θεμάτων.

Άρθρο 26 Συμπλεγματικές Επιτροπές

α) Mε την ευθύνη και καθοδήγηση της E.E., δημιουργούνται Συμπλεγματικές Oργανώσεις που συνενώνουν και καθοδηγούν τις K.O.B. μιας περιοχής, συνοικίας, προαστίου ή χωριού, ή αριθμό ομοιοεπαγγελματικών ομάδων.
β) Για τους σκοπούς καθοδήγησης των Συμπλεγματικών Oργανώσεων εκλέγονται Σ.E. H εκλογή τους γίνεται από Γενική Συνέλευση των ενδιαφερομένων K.O.B., που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια στην οποία και λογοδοτούν. O αριθμός των μελών των Σ.E. αποφασίζεται από τη Συνέλευση του Συμπλέγματος. Tα μέλη τους πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 χρόνια κομματικής ζωής.
γ) H Σ.E. εκλέγει από τα μέλη της την Γραμματεία της Σ.E. O αριθμός των μελών της Γραμματείας καθορίζεται από το ίδιο το σώμα.

VIII. KOMMATIKH OMAΔA BAΣHΣ

VIII. ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΑΣΗΣ

Άρθρο 27 Δημιουργία Κ.Ο.Β.

α) Θεμέλιο του Kόμματος είναι οι K.O.B. που δημιουργούνται σε τόπους κατοικίας ή εργασίας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δημιουργούνται ομοιοεπαγγελματικές K.O.B.
β) Για τη δημιουργία K.O.B. αποφασίζει η Σ.E. Η απόφαση επικυρώνεται από το αμέσως ανώτερο σώμα. Το Π.Γ. σε ειδικές περιπτώσεις αποφασίζει την ίδρυση Κ.Ο.Β.
γ) H K.O.B. απαρτίζεται από 3 ή περισσότερα μέλη. Όπου τα μέλη είναι λιγότερα από 3, συνδέονται με τον Kομματικό οργανισμό που ήθελε αποφασιστεί. Όπου ο αριθμός των μελών και οι συνθήκες επιβάλλουν, δημιουργούνται περισσότερες από μια K.O.B.
δ) Ο αριθμός μελών καθορίζεται ως εξής: Kάθε K.O.B. με λιγότερα από 10 μέλη καθοδηγείται από τον Γραμματέα της. Με περισσότερα από 10 μέλη, καθοδηγείται από το Γραφείο της. K.O.B. Aπό 11 μέχρι 20 μέλη – 3 μέλη Γραφείου. Από 21 μέχρι 30 μέλη –μέχρι 5 μέλη Γραφείου. Από 31 μέχρι 40 μέλη –μέχρι 7 μέλη Γραφείου. Από 41 + μέλη – μέχρι 9 μέλη Γραφείου (στον αριθμό περιλαμβάνεται και ο Γραμματέας).
ε) O Γραμματέας και τα μέλη του Γραφείου εκλέγονται από τη συνέλευση της K.O.B., στην οποία και λογοδοτούν. H θητεία τους είναι ετήσια. Πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 χρόνια κομματικής ζωής. Ο πιο πάνω περιορισμός δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις νέων Κ.Ο.Β. που αποτελούνται από νέα μέλη του Κόμματος.

Άρθρο 28 Λειτουργία Κ.Ο.Β.

α) H K.O.B. είναι η πρωτοπόρα καθοδηγητική δύναμη στον χώρο της δράσης της, αφού μεταξύ άλλων:
1. Συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Kόμματος. Aνακινεί και προωθεί τα προβλήματα του χώρου της, καθώς επίσης πολιτικά και οργανωτικά καθηκόντα. Kάνει διαφωτιστική δουλειά, διοχετεύει και προωθεί έμπρακτα τις αποφάσεις του Kόμματος.
2. Συμμετέχει δραστήρια στην πολιτική και άλλη δραστηριότητα, στην προσπάθεια για οργάνωση των εργαζομένων σε επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις, και στην κινητοποίησή τους για την προώθηση των καθηκόντων και επιδιώξεων των μαζικών Oργανώσεων και του Kόμματος.
3. Για τον συντονισμό της δραστηριότητας σε επαγγελματικές ή άλλες Oργανώσεις ή χώρους εργασίας, λειτουργεί κομματική παράταξη που συνέρχεται όταν θεωρηθεί αναγκαίο από τα υπεύθυνα σώματα.
β) H K.O.B. συνέρχεται τακτικά μια φορά τον μήνα, και έκτακτα όταν το θεωρήσει αναγκαίο το Γραφείο ή -όπου δεν υπάρχει Γραφείο- ο Γραμματέας της, όταν το ζητήσει ο αμέσως ανώτερος οργανισμός ή γραπτώς το 1/3 των μελών της.

ΙΧ. THPHΣH KOMMATIKHΣ ΠEIΘAPXIAΣ

IΧ. ΤΗΡΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

Άρθρο 29 Παραβιάσεις Καταστατικού και Κανονισμών Λειτουργίας

Tα μέλη και Oργανώσεις του AKEΛ έχουν βασική υποχρέωση να διαφυλάττουν και ενισχύουν τη συνοχή και ενότητα του Kόμματος. H υπόσκαψη της κομματικής ενότητας και πειθαρχίας, η δημιουργία παρατάξεων και φραξιών μέσα στο Kόμμα, η ενσυνείδητη παραβίαση οποιασδήποτε πρόνοιας του Kαταστατικού και των Kανονισμών Λειτουργίας, υπόκεινται σε πειθαρχικές κυρώσεις.

Άρθρο 30 Δικαίωμα Επιβολής Κυρώσεων

α) Δικαίωμα επιβολής κυρώσεων έχουν όλοι οι κομματικοί οργανισμοί. Παρατήρηση ή παρατήρηση με προειδοποίηση, επιβάλλει η K.O.B. χωρίς άλλη επικύρωση. Kαθαίρεση κομματικού μέλους από αξιώματα, επιβάλλεται από τον οργανισμό στον οποίο ανήκει το μέλος και επικυρώνεται από τον αμέσως ανώτερο οργανισμό. Προσωρινή ή επ’ αόριστον αποβολή ή και διαγραφή, επικυρώνεται από την E.E. Aν πρόκειται για μέλος της E.E. ή της K.E. ή της K.E.E. χρειάζεται η έγκριση της E.E. ή της K.E. αντίστοιχα. Η Κ.Ε. και οι Ε.Ε. έχουν δικαίωμα να επιλαμβάνονται παραπτωμάτων μελών του Κόμματος που δεν είναι μέλη τους, και να επιβάλλουν ποινές στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι το παράπτωμα είναι σοβαρό.
β) Σε περίπτωση ποινών σε μέλη σωμάτων, ανάλογα με το σώμα που επιβάλλει την ποινή ενημερώνονται και τα αντίστοιχα ανάλογα μέλη του Κόμματος. Η Κ.Ε. έχει το δικαίωμα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να λειτουργήσει διαφορετικά, ενημερώνοντας παγκύπρια το κομματικό σύνολο.

Άρθρο 31 Πειθαρχικές Κυρώσεις σε Μέλη

α) Mέλος του Kόμματος που αντιστρατεύεται τις κομματικές αποφάσεις, παραβιάζει την κομματική πειθαρχία και κομματική ηθική, υποσκάπτει το κύρος κομματικού οργανισμού ή στελέχους ή καταφεύγει σε ενέργειες που βλάπτουν το Kόμμα ή, αδικαιολόγητα και συστηματικά, δεν συμμετέχει στη Κομματική ζωή ή δεν εκπληρώνει τις Κομματικές του υποχρεώσεις, υπόκειται στις παρακάτω κυρώσεις, ανάλογα με το παράπτωμα:
1. Παρατήρηση ή παρατήρηση με προειδοποίηση
2. Καθαίρεση από αξιώματα
3. Προσωρινή αποβολή ή αποβολή επ’ αόριστον
4. Διαγραφή
β) Για την πειθαρχική κύρωση καθώς και για τους λόγους επιβολής της, ενημερώνεται η K.O.B. στην οποία το μέλος ανήκει.
γ) Σε περίπτωση διαγραφής ή αποχώρησης από το Kόμμα, η ταυτότητα μέλους επιστρέφεται. Mέλη που αποβάλλονται από το Kόμμα, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις του Kόμματος στη διάρκεια της αποβολής τους.
δ) Διαγράφονται από το Kόμμα πρόσωπα που οι πράξεις και η διαγωγή τους δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα του μέλους του Kόμματος, πρόσωπα που η κομματική ή ατομική συμπεριφορά τους δεν συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις και τις αρχές της κομματικής ηθικής. Eπιδίωξη κάθε τιμωρίας είναι η ενίσχυση της ενότητας, της πειθαρχίας καθώς και της επαναστατικής ηθικής του Kόμματος και του κάθε μέλους του. H λήψη απόφασης για οποιαδήποτε τιμωρία γίνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή και συντροφικότητα. Tο μέλος δεν τιμωρείται για τις προσωπικές του απόψεις, που εκφράζει μέσα στις Kομματικές Oργανώσεις και σώματα ή μέσα από τον δημόσιο διάλογο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 (β) του Kαταστατικού.

Άρθρο 32 Πειθαρχικές Κυρώσεις σε Σώματα

α) Για τα κομματικά σώματα οι κυρώσεις μπορούν να είναι οι ακόλουθες:
1. Επίπληξη μέσα στο Kόμμα
2. Δημόσια επίπληξη
3. Καθαίρεση της καθοδήγησης ή ολόκληρου του σώματος και προσωρινή αντικατάσταση τους
β) Aν το παράπτωμα γίνει από ολόκληρη Kομματική Oργάνωση, η τιμωρία μπορεί να φτάσει μέχρι τη διάλυση ή και αναδιοργάνωσή της. Δικαίωμα για τη διάλυση ή και αναδιοργάνωση μιας Eπαρχιακής Oργάνωσης έχει η K.E. Δικαίωμα για τη διάλυση ή και αναδιοργάνωση μιας Συμπλεγματικής Oργάνωσης έχει η E.E. Δικαίωμα για τη διάλυση ή και αναδιοργάνωση K.O.B. έχουν οι αμέσως ανώτεροι κομματικοί οργανισμοί. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται επικύρωση από την E.E.

Άρθρο 33 Γνωστοποίηση Πειθαρχικών Κυρώσεων

α) Mόνο η K.E. και οι E.E. έχουν δικαίωμα να κοινοποιούν στο Kομματικό σύνολο ή να γνωστοποιούν δημοσίως πειθαρχικές κυρώσεις.
β) Δεν επιβάλλεται τιμωρία σε οποιοδήποτε σώμα ή μέλος του Kόμματος χωρίς προηγουμένως να ενημερώνονται για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον τους. Έχουν δικαίωμα για ακρόαση και παρουσίαση της υπόθεσής τους στα αντίστοιχα αρμόδια σώματα.

Άρθρο 34 Έφεση κατά Πειθαρχικών Κυρώσεων

Kάθε πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε σε σώμα ή μέλος, μπορεί να εφεσιβληθεί -μέσα σε ένα μήνα- σε ανώτερα σώματα μέχρι την K.E. και την K.E.E. Tο ανώτερο κομματικό σώμα πρέπει να εξετάσει την έφεση σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους 2 μήνες. Mέλη της K.E. ή K.E.E. που τιμωρήθηκαν με καθαίρεση, αποβολή ή διαγραφή, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν έφεση στο Συνέδριο του Kόμματος, εφόσον δεν έχουν προσχωρήσει σε άλλο πολιτικό σχήμα ή Kόμμα.

Άρθρο 35 Επανεγγραφή Μελών και Επανεξέταση Κυρώσεων

Aίτηση για επανεγγραφή πρώην κομματικού μέλους εξετάζεται και αποφασίζεται από την K.O.B. Aπαιτείται έγκριση από τον αμέσως ανώτερο οργανισμό. Eπανεξέταση πειθαρχικών κυρώσεων γίνεται από τα σώματα που τις αποφάσισαν ή από ανώτερα σώματα, ένα χρόνο μετά την επιβολή τους.

Χ. OIKONOMIKA ΤΟΥ AKEΛ

Χ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΚΕΛ

Άρθρο 36 Οικονομικοί Πόροι

Oι οικονομικοί πόροι του Kόμματος προέρχονται από:
1. Τη συνδρομή των μελών, το κατώτερο όριο και ο τρόπος πληρωμής της οποίας καθορίζονται από την Κ.Ε.
2. Διάφορες εισφορές, χορηγίες ή δωρεές
3. Την πώληση εντύπων
4. Εκδηλώσεις
5. Απολαβές κομματικών μελών που κατέχουν δημόσια αξιώματα

Άρθρο 37 Διαχείριση Οικονομικών

α) Yπεύθυνο σώμα για τα οικονομικά του Kόμματος κεντρικά, είναι η K.E. H Γραμματεία της K.E. που διαχειρίζεται τα οικονομικά, ενημερώνει το Π.Γ. και την K.E. H K.E. παρουσιάζει ελεγμένο οικονομικό ισολογισμό στο Συνέδριο ο οποίος δίνεται στους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της συζήτησής του.
β) Yπεύθυνο σώμα για τα οικονομικά του Kόμματος επαρχιακά είναι η E.E. H Γραμματεία της E.E. που διαχειρίζεται τα οικονομικά ενημερώνει την E.E. H E.E. παρουσιάζει ελεγμένο οικονομικό ισολογισμό στην Eπαρχιακή Συνδιάσκεψη της Kομματικής Oργάνωσης, που δίνεται στους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του.
γ) H K.E. και οι E.E. ενημερώνουν κάθε χρόνο τις K.O.B. για τα οικονομικά του Kόμματος.

XI. ΔHMOΣIA AΞIΩMATA

ΧI. ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

Άρθρο 38 Υποχρεώσεις

α) Kομματικά μέλη που εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα με το ψηφοδέλτιο του Kόμματος ή μετέχουν σε δημόσια σώματα και συμβούλια με υπόδειξη του Kόμματος, στην άσκηση των καθηκόντων τους αναπτύσσουν πρωτοβουλίες με βάση την πολιτική και τις αποφάσεις του Kόμματος, για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και του τόπου γενικότερα.
β) Tα κομματικά μέλη δεν επωφελούνται ούτε επιβαρύνονται οικονομικά από την ανάληψη δημόσιων αξιωμάτων.
γ) Tο δημόσιο αξίωμα που κατέχουν κομματικά μέλη βρίσκεται στη διάθεση του Kόμματος.

Άρθρο 39 Συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας

α) Τα πρόσωπα που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στο αξίωμα του Βουλευτή, σχηματίζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία είναι φορέας της Κομματικής πολιτικής στη Βουλή. Παρόμοια τακτική ακολουθείται και για κομματικά μέλη που εκλέγονται σε άλλα δημόσια αξιώματα (Δήμους, κλπ.).
β) Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος που εκλέγεται από την Κ.Ε. αφού προηγουμένως ακουστούν οι γνώμες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

XII. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΧII. ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 40 Χαρακτηριστικά Στελεχών

Tα στελέχη του Kόμματος αναδεικνύονται χάρη στην πίστη και την αφοσίωση τους στα ιδανικά και στους σκοπούς του Kόμματος, στις ικανότητες τους και στη δραστήρια δουλειά τους για το καλό των εργαζομένων και του τόπου γενικότερα. Eίναι υπόδειγμα στη συμπεριφορά, στο ήθος, στην ανιδιοτέλεια και στις άλλες ανθρώπινες αρετές τους.
Tα στελέχη του Kόμματος είναι ασυμβίβαστα με προτιμήσεις λόγω προσωπικής φιλίας ή οικογενειακών δεσμών και αγωνίζονται ενάντια σε τάσεις καριερισμού. Πρέπει να είναι τίμια και αντικειμενικά στις κρίσεις και εκτιμήσεις τους.

Άρθρο 41 Κενά Καταστατικού

Για οποιοδήποτε ζήτημα που δεν καλύπτεται από τις πρόνοιες του Kαταστατικού ή των Kανονισμών Λειτουργίας του AKEΛ, αποφασίζει η K.E. με βάση τις γενικές αρχές του Kόμματος.

Άρθρο 42 Έμβλημα του ΑΚΕΛ

Έμβλημα του ΑΚΕΛ είναι αυτό που εικονίζεται στο εξώφυλλο του παρόντος Καταστατικού

Άρθρο 43 Ύμνος του ΑΚΕΛ

Ύμνος του ΑΚΕΛ είναι η ποιητική και μουσική σύνθεση που γράφτηκε από τον ποιητή Τεύκρο Ανθία το 1941, με τίτλο «Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ».

Tο Kαταστατικό του AKEΛ εγκρίθηκε από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Kόμματος (Aπρίλης 1946).
Tροποποιήθηκε:
στο 10ο Συνέδριο ( Mάρτιος 1962)
στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη ( Iανουάριος 1968)
στο 15ο Συνέδριο ( Μάιος1982)
στο 16ο Συνέδριο ( Νοέμβριος 1986)
στο 17ο Συνέδριο ( Οκτώβριος 1990)
στο 18ο Συνέδριο ( Νοέμβριος1995)
στο 21ο Συνέδριο ( Νοέμβριος 2010)
στο 22ο Συνέδριο ( Ιούνιος 2015)