Kadınlara Karşı Şiddet Konularıyla İlgili Tüm Kurum ve Kuruluşların Yaklaşımları Mağdur Merkezli Olmalıdır
AKEL-Sol-Yeni Güçler Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komitesi Başkanı İrini Haralambidu yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesinin uygulanması için Koordinatör atanmasından duyulan memnuniyeti dile getirerek, uzun zamandır bunu talep ettiklerini belirtti.
Ancak daha yapılması gereken çok şey olduğunu da vurgulayan Haralambidu, İdari Ombusdmanlık bürosundaki görevinde gösterdiği hassasiyet, sahip olduğu birikim ve kaydettiği başarılarıyla bilinen Aristos Çartas’ın koordinasyonu üstlenen kurumun başkanlığına getirilmesinin de önemli olduğunun altını çizdi.
Aile içi şiddetin ne derecede yaygın olduğu, her yıl kaç olayın meydana geldiği kayda geçilerek, ülkemizde cinsiyet bazında şiddetin haritasının da çıkarılması gerektiğini ifade eden İrini Haralambidu, bu şiddet vakalarının kaçının adalet huzuruna çıkarıldığının, kaçında mahkûmiyet kararının verildiğinin kayıt altına alınmasının bu konuda atılması gereken adımların netleştirilmesi ve önceliklerin belirlenmesi açısından da gerekli olduğunu dile getirdi.
Protokollerin uygulandığının teyit edilmesinin yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Haralambidu, ne yazık ki başta Polis ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere, çeşitli kurumlarda protokollerin uygulanmasında zaafların var olduğuna işaret etti.
Bu konuda faaliyet gösteren bütün ilgili kurum ve kuruluşların yaklaşımlarının mağdur merkezli olması gerektiğinin altını çizen AKEL-Sol-Yeni Güçler Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komitesi Başkanı İrini Haralambidu, mağdurların korunması için AKEL tarafından sunulan ve yaklaşık iki hafta önce oybirliğiyle kabul edilen yasayla birlikte İstanbul Sözleşmesi’nin ek işlevi olacağını da sözlerine ekledi.
Özellikle Cumhuriyet’in talep ettiği ve uzatılmadıkları takdirde 2023’te lağvedilecek olan iki istisnai durum hakkındaki endişelerini de ifade eden Haralambidu, bu istisnai durumların birinin cinsiyet bazında şiddet mağduru olan kişilerin oturma izni ve yurt dışı edilme tehlikesiyle ilgili olduğunu, yabancı uyruklu kadının uyguladığı şiddetten dolayı eşini suçlaması durumunda sınır dışı edilme korkusunu yaşamamasının sağlanması gerektiğini belirtti. Haralambidu ikinci istisnai durumun ise işlenen suç nedeniyle mağdura ödenmesi söz konusu olacak tazminatla ilgili olduğunu söyledi.
Mağdurlara yönelik adli destekle de ilgili sorunların var olmaya devam ettiğini kaydeden Haralambidu, bir mağdurun adli destek başvurusunun reddedilmesinden dolayı mahkemelerde hakkını arayamamasının trajik olduğunu vurguladı.
İstanbul Sözleşmesi’nin Kıbrıs’ta da tam olarak uygulanmasının öneminin altını çizen AKEL-Sol-Yeni Güçler Milletvekili İrini Haralambidu, aile içi şiddete yol açan tüm faktörlerin ortadan kaldırılması için olası tüm zaafların doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Haralambidu Eğitim Bakanlığı’nın okullarda kültür değişikliği konularında oynaması gereken rolü üstlenmeyi kabul ettiğini belirtmesinden duyulan memnuniyeti de dile getirdi.
Haralambidu cinsiyet bazında şiddet meselesiyle ilgili çok sayıda yasanın ve uygulanmaları açısından iyi niyetin de var olduğunu söyleyen Haralambidu, ancak mağdurların tam olarak korunması konusunda henüz arzulanan noktaya gelinmemiş olduğunun da altını çizdi.