Home  |  Βουλή   |  Κοινοβουλευτικές Επιτροπές   |  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών   |  Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με ικανοποίηση έχουμε ακούσει ότι διορίστηκε Συντονιστικός Φορέας για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Ήταν ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό.

Απαιτούνται, όμως, να γίνουν πολλά ακόμα. Θέλουμε να πιστώσουμε όλους με καλή πρόθεση. Σημαντικό το γεγονός ότι ως πρόεδρος του Συντονιστικού Φορέα επιλέγηκε ο κύριος Άριστος Τσιάρτας. Ένας λειτουργός με αρκετές γνώσεις, ευαισθησίες και πετυχημένη σταδιοδρομία στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, γεγονός που εγγυάται την αποτελεσματικότητα στο έργο του και μας καθιστά αισιόδοξους για τον ρόλο που έχει να επιτελέσει τόσο ως προς την πρόληψη, όσο και ως προς την εποπτεία, η οποία θα καταγράφεται σε εξαμηνιαίες εκθέσεις προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και θα αποστέλνονται για ενημέρωση και στην Επιτροπή μας.

Χρειάζεται χαρτογράφηση του προβλήματος που να δείχνει σε ποιο βαθμό εκτείνεται η έμφυλη βία, πόσα περιστατικά παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Ποια έχουν τύχει διαχείρισης, ποια οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, πόσες καταδίκες υπήρξαν. Πρέπει να γίνει αυτή η χαρτογράφηση, προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη διαχείριση.

Δεν είναι αρκετό να δίνονται διαβεβαιώσεις για εφαρμογή πρωτοκόλλων, αλλά πρέπει να γίνεται και αξιολόγηση τους. Δυστυχώς, φαίνεται ότι υπάρχει ιδιαίτερη αδυναμία στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων, κυρίως από πλευράς αστυνομίας αλλά και Υπουργείου Υγείας. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κάθε μέλος της αστυνομίας γνωρίζει τα πρωτόκολλα και τα θέτει σε εφαρμογή.

Η προσέγγιση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών πρέπει να είναι θυματοκεντρική. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα λειτουργήσει και συμπληρωματικά ως προς την πρόταση νόμου που κατέθεσα για την προστασία των θυμάτων και ψηφίστηκε ομόφωνα μόλις πριν 10 μέρες.

Μας απασχολούν ιδιαίτερα δυο εξαιρέσεις που είχε ζητήσει η Δημοκρατία και που θα αρθούν το 2023, αν δεν ζητηθεί παράταση τους. Η μία αφορά στον κίνδυνο απέλασης αλλοδαπής γυναίκας θύμα έμφυλης βίας, σε σχέση με την άδεια παραμονής της. Στην περίπτωση που καταγγείλει τον σύζυγο της για βία, δεν γίνεται να αποτελεί ο φόβος της απέλασης αποτρεπτικό παράγοντα για την καταγγελίας έμφυλης βίας. Η δεύτερη εξαίρεση αφορά στις αποζημιώσεις που πιθανό να καταβληθούν στο θύμα λόγω της αξιόποινης πράξης και είναι αποκλειστικά οικονομικοί οι λόγοι, όπως λέχθηκε, για τους οποίους ζητήθηκε η εξαίρεση.

Ζητήματα υπάρχουν και σε σχέση με την νομική αρωγή σε θύματα. Θα είναι τραγικό, αν έστω και ένα θύμα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του στο δικαστήριο, λόγω απόρριψης του αιτήματος για νομική αρωγή.

Είναι πρόκληση η εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και πρέπει να εκτιμηθούν σωστά οι όποιες αδυναμίες, προκειμένου να εξαλειφτούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που οδηγούν στην έμφυλη βία. Με χαρά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αναγνώριση από πλευράς Υπουργού Παιδείας, του ρόλου που έχει να διαδραματίσει το Υπουργείο του σε θέματα αλλαγής κουλτούρας στα σχολεία.

Είναι πολλές οι νομοθεσίες που καλύπτουν το ζήτημα της έμφυλης βίας, υπάρχει η καλή πρόθεση για την εφαρμογή του, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ζητούμενο που είναι η απόλυτη προστασία του θύματος.

21.03.2022

PREV

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

NEXT

Συνάντηση ΑΚΕΛ με φορείς του τουρισμού της Επαρχίας Λάρνακας