Home  |  Açıklamalar   |  Hükümet artan hayat pahalılığının farkında mı?

Hükümet artan hayat pahalılığının farkında mı?

 

 

AKEL Basın Sözcüsü Haris Polikarpu’nun yazılı açıklaması

 

Bir dizi Avrupa Birliği ülkesi hayat pahalılığı dalgasıyla mücadele etmek amacıyla acil önlemler alıyor ve vergileri düşürüyor. Ancak Kıbrıs’ta Nikos Hristodulidis hükümeti halka “ekonomide iyileştirmeler” hakkında beyanlarda bulunmakla yetiniyor. Sonuçta hükümet artan pahalılığın farkında mı, yoksa kendi dünyasında yaşamaya devam mı ediyor?

 

2026 yılında devlet, hayat pahalılığı nedeniyle KDV ve tüketim vergilerinden 200 milyon avro daha fazla gelir elde etti, ancak hükümet hâlâ verileri incelemeye devam ediyor. Petrol litre fiyatının 2 avroyu aştığı, kalorifer yakıtının tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştığı, kiraların ve elektrik fiyatlarının da tavan yaptığı koşullarda hükümetin daha ne görmesi gerekiyor?

 

Hükümetin ne yapması gerektiği basittir:

 

Hükümet hayat pahalılığı nedeniyle halktan aldığı parayı halka nasıl geri vereceğini açıklamalıdır. Bu yönde atılacak adımlar da şunlardır:

 

  • Elektrik üzerindeki KDV’nin kalıcı olarak %5’e düşürülmesi.

 

  • Akaryakıttaki çifte vergilendirmenin kaldırılması ve büyük fiyat artışlarının yarattığı yükü azaltacak sosyal politika önlemlerinin alınması.

 

  • Konut maliyetleri konusunda ciddi zorluklarla karşı karşıya olanları rahatlatmak amacıyla faizler ve kiralar için somut destek sağlanması.

 

  • Hanelerin daha az enerji tüketmesini sağlamak amacıyla eski konutların enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik bir programın hayata geçirilmesi.

 

  • Kış gelmeden önce evlerin ısıtılması için bir destek planının uygulanması.

 

  • Asgari Güvence Altına Alınmış Gelir kapsamındaki yardım miktarlarının günümüzdeki yaşam maliyetini karşılayacak şekilde değiştirilmesi.

 

  • Emekçilerin, özellikle de asgari ücretle çalışanların temel haklarının güvence altına alınması.

 

Bu önlemler tek başına hayat pahalılığı sorununu çözmeyecektir. Ancak çok zor bir dönemde hanelerin önemli ölçüde nefes almalarına yardımcı olacaktır ve bunları derhâl hayata geçirmek hükümetin sorumluluğudur.

 

PREV

BM Genel Kurulu'nda Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Kıbrıs aleyhine kabul edilemez tutum ve taleplerini kınıyoruz