AKEL yerel yönetimlerin yanında
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Kıbrıs Belediyeler Birliği ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, yerel Yönetimlerin düzenli ve nitelikli bir şekilde işleyişine AKEL’in büyük önem verdiğinin bilindiğini belirterek, “Birkaç yıl önce yerel yönetimler alanında kurumsal bir reform gerçekleştirdik. Bu reformun başarılı olabilmesi için belediyelerin merkezi devlet tarafından gerekli mali desteğe sahip olması gerektiği daha başından itibaren bizim için çok netti. Bu destekle yerel yönetimlerin görevlerini yerine getirebilmeleri, üstlendikleri yetkileri hayata geçirebilmeleri ve nihayetinde vatandaşların yaşamını iyileştiren kalkınma, çevre ve diğer alanlardaki çeşitli projeleri gerçekleştirebilmeleri mümkün olabilecektir” dedi.
“Bizim kanaatimize göre, hükümet reformu kendisinin yapması gereken harcamalardan kurtulmanın bir yolu olarak kullanmaya çalıştığı yönündedir. Çünkü bir yandan bazı yetkileri yerel yönetimlere devrediyor, ancak diğer yandan bu yetkilerin yerine getirilmesi için gerekli mali kaynakları aktarmıyor” diyerek sözlerine devam eden Stefanu Belediyeler Birliği’nin, belediyelerin kendi yetkilerini ve buna bağlı olarak planladıkları projeleri hayata geçirebilmeleri için merkezi devletten daha fazla mali kaynak talep etmelerinin haklı bir talep olduğunu dile getirdi.
Ayrıca yerel yönetimlerin istikrarlı bir finansmana sahip olması gerektiği konusunda AKEL’in Belediyeler Birliği ile hemfikir olduğunu söyleyen Stefanu yerel yönetimlerin etkin bir şekilde çalışabilmeleri için bu finansmanın, Avrupa çerçevesinde de öngörüldüğü üzere, yıllık bütçenin sabit bir oranına denk gelmesi gerektiğine işaret etti.
“Belediyeler Birliği ile hem Meclis içerisinde hem de doğrudan hükümete yönelik olarak atılması gereken adımlar konusunda mutabakata vardık diyen AKEL Genel Sekreteri yerel yönetimlerin vatandaşa, belediye sakinine mümkün olan en iyi ve en kaliteli şekilde hizmet verebilmesi amacıyla AKEL’in her zaman olduğu gibi belediyelerin yanında olacağını belirtti. Stefanu yerel yönetimlerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli mali kaynaklara sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.