Home  |  Parti   |  AKEL MERKEZ DENETİM KURULU İLE İLGİLİ KURALLAR

AKEL MERKEZ DENETİM KURULU İLE İLGİLİ KURALLAR

A.) TÜZÜKSEL HUSUSLAR

Aşağıdaki hususlar Parti Tüzüğü’nde yer almaktadır:

Madde 4 (4)‘de “parti üyesinin partiyle ilgili konularda veya diğer konularda, Merkez Komitesi ile Merkez Denetleme Komitesi dahil, tüm parti yetkili organlarına başvuruda bulunma hakkı”…

Madde 7‘de “AKEL’in en üst yönetim organı, Merkez Komitesi ile Merkez Denetim Kurulu’nun seçildiği kongredir.”

Madde 9‘da “Merkez Komitesi ve Merkez Denetim Kurulu’nun üye sayısı, bir önceki Merkez Komitesi ve Merkez Denetim Kurulu’nun önerisi ile kongrede kararlaştırılır.”

Madde 12 (2)‘de “Merkez Komitesi ve Merkez Denetim Kurulu üyeleri doğal delegedir.”

Madde 12 (3)‘de “M.K. ve M.D.K. için adaylar temel parti temel örgütlerinde gizli oyla seçilir. Adaylık için 7 yıl boyunca sürekli ve faal parti yaşamına sahip olmaları gerekir. M.K. ile M.D.K üyelerinin, bu organlara tekrardan aday olmaları için, içinde yer aldıkları temel parti örgütleri tarafından yeniden aday gösterilmiş olmaları gerekir.

Madde 12 (4)‘de AKEL Kongresi Merkez Komitesi’nin ve Merkez Denetim Kurulu’nun sunduğu rapor veya tezler üzerinde tartışır ve karar alır.” …(d) “Faaliyetleri konusunda kongreye hesap veren parti Merkez Komitesi’ni ve Merkez Denetim Kurulu’nu seçer.”

Madde 13 (4)‘de “Merkez Komitesi ciddi durumlarda, M.K. üyelerinin, M.D.K. üyelerinin ve ilçe örgütleri temsilcilerinin katıldığı konferansın toplanması çağrısında bulunur.”

Madde 16‘da MERKEZ DENETİM KURULU: Merkez Denetim Kurulu Kongre tarafından seçilir ve Kongre’ye hesap verir.Üye sayısı, görev süresini tamamlayan Merkez Denetim Kurulu’nun önerisinin ardından, Kongre tarafından kararlaştırılır.

1.       Kongre ve parti Merkez Komitesi’nin kararlarının uygulanmasını ve çeşitli alanlarda partinin politika ve taktiğinin yaşama geçirilmesini denetler.

2.       Partinin mali durumunu denetler.

3.       Programın, tüzüğün ve parti işleyiş kurallarının ihlali durumunda sorumlulukları saptar.

4.       Partinin merkez ve diğer birimlerinin çeşitli konularının zamanında ele alınmasını izler.

5.       Parti örgüt ve birimleri tarafından kararlaştırılan disiplin yaptırımlarıyla ilgili kararlara itirazları inceler.

6.       Yılda en az bir kez Polit Büro’yu, Merkez Komitesi’ni ve –M.K. aracılığıyla– partiyi bilgilendirir. Parti Kongresine faaliyet raporu sunar.

7.       M.K. ve M.D.K.’nın ortak toplantılarında biçimlendirilmek ve sonuçta Kongre tarafından onaylanmak üzere, işleyiş biçimi hakkında kurallar önerir.

8.       Kararları sadece Kongre tarafından değiştirilir.

9.       M.D.K. üyeleri M.K. dışında partinin diğer danışma ya da seçilmiş birimlerinde yer alabilirler.

10.   M.D.K. üyeleri M.K. toplantılarına katılırlar. Tartışmaya katılma hakları vardır, oy kullanma hakları yoktur. Başkanı oy hakkı olmaksızın Polit Büro toplantılarına da katılır.

Madde 24 (3)‘de “…M.K. ya da M.D.K. üyesine disiplin yaptırımı uygulanması durumunda M.K.’nın onayı gerekir.”

Madde 24 (10) ‘da “…her disiplin cezasına –bir ay içerisinde– karşı çıkıp üst organlara, M.K. ve M.D.K’ya kadar başvuru yapılabilir.” … “Yetkilerinin alınması, uzaklaştırma ya da kaydının silinmesi ile cezalandırılan M.K. ve M.D.K. üyeleri, başka siyasal yapı ya da partiye girmedikleri takdirde, partinin Kongresinde itiraz başvurularını yapma hakkına sahiptir.”

B.) M.D.K İÇİN KURALLAR IV

a)       Tüzüğün 16. maddesine göre M.D.K. Kongre tarafından seçilir. Üye sayısı, görev süresini tamamlayan Merkez Denetim Kurulu’nun önerisinin ardından, Kongre tarafından kararlaştırılır.

b)       M.D.K. üyeliği için aday olacak olanların en az 7 yıl boyunca sürekli ve faal parti yaşamının olması gerekir. Dürüstlükleri ve doğruluklarıyla saygınlık ve takdir gören kişiler olmalıdırlar.

c)       M.D.K. adayları, P.T.Ö.’lerin seçtiği M.K. ve M.D.K. adaylarının birleşik listesinden İlçe Komiteleri tarafından seçilirler. Kongre tarafından seçim için, Adaylar Komitesi ayrı bir oy pusulası hazırlar.

d)       Oylama güzlü oylama usulüyle yapılır. M.K. üyelerinin seçiminden önce gerçekleştirilir. Adaylardan seçilenler aldıkları oya göre seçilirler. M.D.K.’ya seçilenler M.K.  adayları listesinden çıkarlar. M.K. seçiminde geçerli olan hususlar geçerlidir (Yukarıdaki 7. Madde). Seçim sonucu, başarı sırası esas alınarak, Seçim Komitesi tarafından Kongre’ye açıklanır. M.D.K. Başkanı, üyelerinin seçilmesinin hemen ardından toplanan M.D.K. tarafından gizli oylama usulüyle seçilir. Bütün M.D.K. üyeleri başkan adayı olma hakkına sahiptir. Seçilmek için toplam üye sayısının % 50+1’i gerekir. Hiç bir aday bu oranda oy alamadığı takdirde, en fazla oyu alan iki aday arasında seçim yapılır. Başkanı seçimi kongreye açıklanır. P.T.Ö.’ler, kongre tarafından seçilen M.D.K.’nın yapısı hakkında bilgilendirilirler.

Kurallar VI ve Kurallar VII  –  M.D.K. üyeleri – geldikleri ilçe sıralamasına göre – milletvekiliği, belediye başkanlığı ve belediye encümen üyeliği adaylarının belirlenmesi için yapılan Seçim Konferansları’na ya da Seçim Plenumları’na katılırlar.

C.)  M.D.K’NIN İŞLEYİŞ KURALLARI

Partinin temel gerekleri M.D.K.’nın işinin içeriğini de belirler. M.D.K. sorumluluk, objektiflik ve kollektiflikle görevlerini yerine getirir. Görevlerini yerine getirmek için düzenli olarak ayda bir toplanır; gereksinim olduğunda da olağanüstü olarak toplanır. Partinin yönetici organlarının günlük faaliyetlerini izleyebilmesi, Kongre’nin ve parti Merkez Komitesi’nin çeşitli alanlara ilişkin politika ve kararlarını öne çıkarabilmek için, üyeleri arasında sorumluluklar paylaşılır. Her olağan oturumunda faaliyetinin bütün alanlarını içeren değerlendirme yapılır. Partinin yönetici organlarına olası gözlemlerini iletir. Örgütler ya da parti üyeleri tarafından kendisine iletilen her meseleyi iki ayı aşmayan bir süre içerisinde inceler. Kararı hakkında, ilgili tarafların bilgilendirilmesi için, ilgili parti örgütünün ya da parti üyesinin bağlı olduğu İlçe Komitesi’ni bilgilendirir. M.D.K.’nın tezi ya da raporu ile farklı değerlendirme ya da tez söz konusu olursa, ilgili taraflar (parti üyesi ya da örgütü) ek unsurlar ve bilgiler sunarak, konunun yeniden incelenmesi için tekrar M.D.K.’ya başvurabilirler. Bu işlemin ardından, M.D.K.’nın kararı geçerli olur. M.D.K tarafından incelenmek üzere Polit Büro’ya sevk edilen meseleler M.D.K. Başkanı’nın da katıldığı toplantıda ele alınırlar. M.D.K tarafından incelenmek üzere Merkez Komitesi’ne sevk edilen meseleler M.D.K. üyelerinin de katıldığı M.K. Plenumu’nda ele alınırlar. M.D.K. ile Polit Büro arasında anlaşmazlık olursa mesele M.K. Plenumu’nda ele alınır. M.D.K. ile M.K. arasında anlaşmazlık olursa kararın sorumluluğunu M.K. üstlenir. M.D.K. partinin yapacağı ilk Kongre’de ya da Konferans’ta  bu konuya değinme hakkını saklı tutar. M.D.K. ile M.K. arasında – Kongre kararlarının ihlali gibi –ciddi meselelerde anlaşmazlık durumunda, M.D.K. Merkez Komitesi’nden olağanüstü konferansın tüzük kurallarına uygun bir biçimde toplantıya çağrılmasını isteyebilir. M.D.K.’nın kararları salt çoğunlukla alınır. Eşit oy çıkması durumunda mesele bir sonraki toplantıda tekrar ele alınarak tartışılır.

PREV

PROFESYONEL KADROLARIN HİZMETLERİNE SON VERİLMESİNİ BELİRLEYEN KURALLAR

NEXT

AKEL İŞLEYİŞ KURALLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ