TOPLUMSAL İTTİFAK DUYURUSU
Son yıllarda, Kıbrıs yurttaşları olarak, Kıbrıs’ın esaslı ilerlemesinin önünde engel teşkil eden üzücü bir gerçekle karşı karşıyayız. Kıbrıs sorununun altı yılı aşkın süredir çıkmazda olmasıyla, çözüm ve yeniden birleşme perspektifi giderek daha da uzaklaşıyor. Ekonomik eşitsizlikler her geçen gün büyüyor, emekçilerin hakları geriliyor ve orta sınıf sürekli olarak azalıyor. İyi yönetim ve hukuk devleti ciddi darbeler alıyor, bunun sonucunda yolsuzluklar ve karmaşık çıkar ilişkileri doruk noktasına varıyor. Aşırı sağın, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının yükselişi artık demokrasimiz için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor.
Ülkenin yönetimdeki son değişiklik toplumun köklü değişim beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Yeni hükümetin genel profili maalesef hükümet edememenin sınırlarına ulaşan sistematik bir kararsızlıkla ve sadece yeni ve çağdaş olmamakla kalmayıp ülkemizdeki ilke ve değer krizini daha da derinleştiren pratiklerin benimsenmesiyle karakterize edilmektedir.
Hayal kırıklığı yaratan bu durum karşısında, hayatın farklı kesimlerinden gelen, farklı başlangıç noktalarına ve deneyimlere sahip olan, ilerici değişim arzusuyla yakın geçmişte aynı tarafta bir araya gelen, ülkemiz ve gelecek nesiller için gerçek kaygının birleştirdiği insanlar olarak ilerici bir içerikle geniş ve açık bir Toplumsal İttifak’ın oluşumu yönünde ilerliyoruz. Bu, ülkemizi ve insanlarımızı ileriye taşıma vizyonumuzu paylaşanlarla işbirliği ilişkileri kurmayı ve geliştirmeyi hedefleyen bir Toplumsal İttifak’tır.
Bu çabamız, aşağıdaki temel ilkelere dayanmaktadır:
- Vatanımızın yeniden birleşmesinin tek yolu olarak Kıbrıs sorununun ilgili BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitliğin olacağı iki bölgeli iki toplumlu federasyon çerçevesinde çözümü.
- Herkes için refah üreten, toplumun kırılgan kesimlerini yeterli şekilde destekleyen ve sosyal eşitsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunan, ülkeyi koruyan ve aynı zamanda insan onuruna yakışır çalışmayı, düzenlenmiş çalışma ilişkilerini ve emekçilerin haklarına saygıyı destekleyen ve öne çıkaran sürdürülebilir kalkınmayla güçlü, yeşil, yenilikçi ekonomi.
- Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin aktif bir üyesi olarak Kıbrıs’ın ilkelere dayalı çok boyutlu dış politikası.
- Ayrımcılık yapılmadan herkesin eşit fırsatlara ve eşit haklara sahip olması ve her yurttaşın insan haklarına pazarlıksız saygı. Hukuk devleti, hesap verebilirlik, iyi yönetim şeffaflık ve liyakat.
- Ayrıca
- Demokratik, insan odaklı ve kapsayıcı eğitimle,
- Sağlık hizmetlerine herkesin eşit erişimiyle,
- Tüm vatandaşların çağdaş, insan onuruna yakışır konut ihtiyaçlarını, yeterli ve kaliteli bakım ve refah hizmetlerine erişimini karşılayan dürüst, sosyal bir devletle,
- Daha fazla büyümenin motorunu ve sürdürülebilir kalkınmanın temelini teşkil eden teknoloji, araştırma ve inovasyonla çağdaş bir devlet.
Tüm bunlara yönelik çabamız daha yeni başlıyor. Yukarıdaki vizyonu ve ilkeleri paylaşan, ilerici alternatif bir önerinin oluşturulması yoluyla Kıbrıs’a ve halkımıza yeniden umut ve perspektif vermek isteyen, Kıbrıs’ın geleceğinin daha iyi olabileceğine ve olması gerektiğine inanan her yurttaşımıza bizimle güçlerini birleştirmesi ve hep birlikte, eşit ve demokratik bir biçimde geniş bir Toplumsal İttifak yaratmamız için çağrıda bulunuyoruz.
Bu, daha iyi bir Kıbrıs için geleceğe bakan ve öncü rol oynayacak bir Toplumsal İttifak’tır.