Home  |  Açıklamalar   |  Yeni vergi çerçevesi şartların ve beklentilerin gerisinde kaldı

Yeni vergi çerçevesi şartların ve beklentilerin gerisinde kaldı

 

Meclis tarafından onaylanan yeni vergi çerçevesi Hükümetin kendi açıklamalarıyla yarattığı koşulların ve beklentilerin gerisinde kaldı.

 

23 yıl sonra toplumun büyük çoğunluğunun yararına olacak esaslı bir reform yapma imkânı vardı. Ancak hükümet, izlediği yöntemler ve kapsamlı bir istişarenin yokluğu nedeniyle altın bir fırsatı heba etti ve daha etkili ve adil bir vergi sistemine götürecek değişiklikler gerçekleşemedi.

 

AKEL, vergi sisteminin ilerici bir biçimde geliştirilmesi, vergi adaletinin ve devletin vergi toplama kapasitesinin güçlendirilmesi hedefiyle kapsamlı öneriler sundu.

 

Vergi yüklerinin daha adil dağıtılmasına, çok yüksek gelir ve büyük servet sahiplerinin daha fazla katkı yapmasına yönelik AKEL’in önerilerini hükümet ve hükümeti destekleyen partilerle DİSİ ve ELAM reddetti. Böylece bugün hayat pahalılığıyla sınanan dar ve orta gelirli kesimler ile küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyebilecek milyonlarca avroluk kaynaktan devleti mahrum bıraktılar.

 

AKEL, topluma ve ekonomiye karşı bir kez daha tutarlı bir duruş sergileyerek, çocuklu aileler ve konut giderleri için vergi indirimlerinin arttırılması gibi önerilerle vergi çerçevesinin iyileştirilmesine katkı sağladı. AKEL’in ısrarı sayesinde İhtiyat Sandıklarının vergiden muaf tutulması elde edildi ve vergi kaçakçılığına karşı mücadeleye yönelik düzenlemelerin kabul edilmesi sağlandı.

 

Bu çaba burada sona ermiyor. Yeni yıl ile birlikte AKEL’in, elektrik için kalıcı olarak indirimli KDV ve temel ürünlerde sıfır KDV uygulanması gibi dolaylı vergilerin azaltılmasına yönelik önerileri Meclis’in gündemine gelecek.

 

Aynı zamanda bankaların ve enerji şirketlerinin aşırı kârlarının vergilendirilmesine ilişkin önerilerini de AKEL yeniden gündeme getirecek.

 

İkilem açık bir şekilde ortadadır: Meclis’teki diğer partiler toplumu mu destekleyecekler yoksa büyük çıkar çevrelerini mi koruyacaklar?

 

AKEL, lafta değil, pratikte sunduğu önerileriyle, gerçekleştirdiği eylemleriyle toplumun yanında yer aldı ve bunu yapmaya devam edecektir.

 

PREV

Stefanos Stefanu: Biz bu bankaları destekliyoruz, kan bankalarını

NEXT

Noel ve Yılbaşı öncesinde Halk Sosyal Dayanışma Ağı İhtiyaç Sahiplerinin Yanında