Home  |  Açıklamalar   |  Yazar-eleştirmen ve “Nea Epohi” (YeniÇağ) dergisinin 1988-2013 yılları arasındaki müdürü Thomas Simeu’nun hayata gözlerini kapamasından duyduğumuz büyük üzüntüyü dile getiriyoruz

Yazar-eleştirmen ve “Nea Epohi” (YeniÇağ) dergisinin 1988-2013 yılları arasındaki müdürü Thomas Simeu’nun hayata gözlerini kapamasından duyduğumuz büyük üzüntüyü dile getiriyoruz

 

 

Kıbrıs edebiyatı ve kültürü alanında önemli katkılarda bulunmuş olan yazar ve eleştirmen Thomas Simeu’nun vefatı nedeniyle AKEL duyduğu derin üzüntüyü dile getirmektedir. O’nun özverili yaşam yolculuğu diğer katkılarının yanı sıra şiir antolojilerini, önemli Kıbrıslı yazarlar üzerine inceleme ve kitap yayınlarını, tiyatro ve kitap eleştirilerini, Kıbrıslı ve yabancı yazarların eserlerinin çevirilerini, Yunanistan bilim insanları üzerine incelemeleri, çeşitli konulara ve etkinliklere yönelik sistematik önerileri, kültürel kuruluşlara ve komitelere katılımları da içermektedir. Thomas Simeu Eğitim ve Kültür Bakanlığı Kültür Hizmetleri’nin birçok danışma kurulunda yer aldı. Kıbrıs Yazarlar Birliği’nin aktif üyesi olup, 1992-2013 yılları arasında Yönetim Kurulu Sekreterliğine seçildi.

 

Thomas Simenu’nun AKEL ile ilişkisi çok özel ve eşsizdir. O, son nefesine kadar AKEL üyeliği kimliğini gururla taşımıştır. Partimizin Kültür Bürosu üyesi olan Thomas Simeu AKEL Merkez Komitesi “Tefkros Anthias-Thodosis Pierides” Kültür Katkı Ödülü Komitesi Başkanlığı görevinde sekiz yıl boyunca önemli katkılarını sürdürmüştür.

 

Thomas Simeu’nun ülkemiz sanat ve edebiyat yaşamına katkısı, özellikle Kıbrıs’ın ilk kronolojik edebiyat dergisi olan “Nea Epohi”deki (Mart 1959) çok yönlü işbirliği ve sunduğu yöneticilik-editörlük hizmetleri paha biçilmezdir. Sol’un tarihi dergisinde, başlangıçta genç yaşta pek çok şiir ve nesir eserleri ve incelemeleri yayınlandı. Daha sonra işbirliği içerisinde olduğu dergide editör ve yönetmen olarak çalıştı. Thomas Simeu 1988-2013 yılları arasında 25 yıl boyunca “Nea Epohi” dergisinin ruhu oldu; Kıbrıs’ın ve dünyanın kültürel yaşamının tanıtımına kararlı bir şekilde katkıda bulundu. Gerçekleştirdiği çalışmalar arasında Kıbrısrum ve Kıbrıstürk şiirlerinin yer aldığı kitap ve dijital disklerin yayınlanması da yer almaktadır.

 

Thomas Simeu “Boynumuzun borcu” adlı ilk şiir kitabının önsözünde, şairlerin toplumsal rolüne ilişkin kendi görüşlerini şöyle dile getirmişti: “Ve bir şair olarak, ama daha çok bir insan olarak misyonum: her günün üzüntüsünün getirdiği büyük acının yükünü hafifleterek yaşamı kurtarmak…” Thomas Simeu insanlığa ve Kıbrıs’a olan boynunun borcunu, görev misyonunu yaşamının son anına kadar yerine getirdi.

 

Yunanistan’daki diktatörlüğe karşı direnişin şiirleriyle, Yannis Ritsos ve Kostas Varnalis üzerine incelemeler ve kitaplarla, Pavlos Liasidis, Yorgos Filippu Pieridis, Thodosis Pieridis vb. üzerine antolojiler ve araştırma yazılarıyla, kısacası tüm çalışmalarıyla bu yönelimi destekledi:

 

Thomas Simeu “Yaşam Şarkıları” (1969), “Boynumuzun borcu” (1971) ve “Şiirler 1972-1978” (1978) adlı şiir antolojilerini yayınladı. Yayınlanan son eseri “Pavlos Liasidis’in Dünya Görüşünün Yönleri” (2015) başlıklı denemeler dizisidir.

 

AKEL olarak Thomas Simeu’nun ailesine ve tüm yakınlarına en içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz ve onlara sabır ve metanet diliyoruz.

 

PREV

Hükümetin enerji alanında önlem alma konusunda adım atmadığını Avrupa Komisyonu ifşa etti

NEXT

Artık hükümetin ardına saklanacağı hiçbir bahanesi kalmadı - Elektrikte KDV derhal azaltılmalı ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından elde edilen aşırı kârlar vergilendirilmelidir