Home  |  Açıklamalar   |  Yabancı çıkar gruplarının Kıbrıs topraklarını satın almasına kurallar ve kısıtlamalar getirmenin zamanı geldi

Yabancı çıkar gruplarının Kıbrıs topraklarını satın almasına kurallar ve kısıtlamalar getirmenin zamanı geldi

 

 

AKEL Politbüro Üyesi ve Milletvekili Aristos Damianu yabancı çıkar gruplarının Kıbrıs topraklarını satın almasına kurallar ve kısıtlamalar getirmenin zamanının geldiğini belirtti.

 

“Meclis İçişleri Komitesi’nde hem devlet güvenliğini hem ekonomiyi hem de ülkenin geleceğini ilgilendiren son derece ciddi bir konunun görüşmelerini yeniden başlattık. Bu konu yabancı çıkar gruplarının taşınmaz mülk, yani Kıbrıs toprağı edinmesi konusudur” dedi.

 

Bilindiği üzere, taşınmaz mülk edinimine ilişkin düzenlemeler yapılması, kriterler belirlenmesi ve yasaklar getirilmesi için AKEL’in uzun süredir girişimlerde bulunduğunu söyleyen Damianu “diğer siyasi güçler ve milletvekili meslektaşlarımız tarafından da memnuniyetle karşıladığımız girişimler oldu. Geçen nisan ayında birleştirilmiş bazı metinler üzerinde uzlaştık. Ancak seçimler nedeniyle bu çalışmalar kesintiye uğradı. Söz konusu yasal düzenlemeyi yıl sonuna kadar hayata geçirme hedefiyle çalışmalarımızı yoğun bir şekilde yeniden başlattık” diye konuştu.

 

Bu konuda Kıbrıs’ta bir sorunun varlığının bariz olduğunu belirten Aristos Damianu bu sorunun, ülkemizin içinde bulunduğu koşullardan kaynaklandığına işaret etti. “Topraklarının bir bölümü Türkiye’nin işgali altında bulunan, diğer bir bölümü ise malum 1960 anlaşmaları uyarınca İngiliz üslerinin kontrolünde olan yarı işgal altındaki bir devletten söz ediyoruz. Şimdi de üçüncü ülkelerden ya da Avrupa Birliği içindeki aracılar vasıtasıyla vatandaşlar aracılığıyla ama özellikle şirketler üzerinden çeşitli sözleşmeler, satış anlaşmaları ve devir belgeleri yoluyla yabancı çıkar grupları tarafından mülk alımları gerçekleştiriliyor. Üstelik bu işlemlerin birçoğu kamuoyunun bilgisine dahi sunulmuyor” diyerek sözlerine devam etti.

 

Bu nedenle söz konusu konuda somut düzenlemeler getirilmesini istediklerini söyleyen Damianu geçmişte hükümet tarafından da bir yasa tasarısının sunulacağı yönünde açıklamalar yapıldığını, süreç içerisinde AKEL’in sunduğu yasa tasarıları üzerinden iş birliğine gidilerek, yürütme erkiyle ortak uzlaşı noktaları bulduklarını ancak hâlâ açıklığa kavuşturulması gereken bazı konular olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Gerçek kişilerin yanı sıra şirketlerin, fonların ve Kıbrıs’ta örtülü yöntemlerle mülk satın alan tüm diğer yapıların faaliyetleri de düzenlenmezse, yalnızca gerçek kişileri kapsayan bir düzenlemenin eksik kalacağı görüşünü dile getiren Damianu “Bu nedenle hükümete kendi önerileriyle yeniden gelmesi için süre tanıdık. Bizim önerilerimiz hazır ve resmen sunulmuş durumda. On beş gün sonra maddeler halinde görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

 

“Amacımız, bu meselenin aciliyetinin bilinciyle ilerlemek” diye konuşan Aristos Damianu “artık bu konuda daha fazla kaybedecek zaman yok” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

PREV

Türkiye ile Libya arasında varılan uluslararası hukuka aykırı mutabakat hakkında AKEL’in açıklaması

NEXT

Ortalama maaş yükseliyor, ancak binlerce emekçi ay sonunu getiremiyor