Su, Herkesin Eşit Erişim Hakkına Sahip Olduğu Doğal Bir Kaynaktır
22 Mart Dünya Su Günü’nde AKEL’in Görüşü
AKEL Merkez Komitesi Çevre Bürosu’nun Açıklaması
Su krizi, Dünya Ekonomik Forumu’na göre toplumda yol açacağı sonuçlar açısından başlıca küresel tehlikeyi teşkil etmektedir.
Bugün 663 milyon insanın – her on kişiden birinin – temiz suya erişimi yoktur.
2.4 milyar insan, dünya nüfusunun 1/3’ü, sağlığa uygun yerlere erişim olanağından yoksundur.
Kıbrıs’ta su eksikliği, su ve sulama açısından büyük sorunlara yol açmakta ve bu sorunlar çoğu kez maliyeti yüksek yöntemlerle çözülmeye çalışılmaktadır. Aynı zamanda, adamızda çölleşme tehlikesi yüksek seviyelerde olmaya devam etmektedir.
Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve özellikle yeterli su ve sağlıklı su şebekesi sorunu son yapılan bütün uluslararası konferansların gündemindeki temel konuyu teşkil etmektedir. Çevrenin korunması veya su sorununun ekolojik boyutları bahanesiyle, dünyanın pek çok yerinde su ve kanalizasyon şebekelerinin özelleştirilmesi teşvik edilmektedir.
Hizmet Ticaretine İlişkin Genel Sözleşme (GATS) çerçevesinde Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) aracılığıyla dayatılan bu politikalar insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli kaynakları özel sermayenin kâr elde edeceği alanlar haline dönüştürmeyi aktarmayı hedeflemektedir.
AKEL, ülkemizde ve dünyanın her yerinde, suyun tüm insanların eşit erişim hakkının olduğu doğal bir kaynak olduğu görüşündedir. Sadece o zaman su, bir ticari emtia değil, toplumsal bir ürün olacaktır. Suyun yönetimi için merkezi planlamanın yapılması gerekmektedir.
AKEL, diğer hususların yanı sıra şunları önermektedir:
- Kapsamlı bir su politikasının hazırlanması.
- Suyu insanlar, doğa ve toplumsal gelişim açısından hayati bir doğal kaynak olarak gören kurumsal çerçevenin geliştirilmesi.
- Su baskını ve kuraklık olaylarını önleyecek, su rezervlerini kurtaracak ve geliştirecek olan gerekli tüm arazi ıslahlarının ve diğer altyapıların planlanması ve yaşama geçirilmesi.
Su, ülkemiz ekonomisinin tüm sektörlerinin gelişimi için gereklidir. Bu nedenle de kalitesinin iyileştirilmesi, akılcı yönetim ve doğru kullanım yönündeki çabalar sürdürülmelidir.
22 Mart 2017
AKEL MK Basın Bürosu