Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Οι σκέψεις μου, του Σταύρου Λεωνίδου

Οι σκέψεις μου, του Σταύρου Λεωνίδου

Πριν από ένα αιώνα περίπου, οι ανάγκες της ζωής (φτώχια, ανεργία, αναλφαβητισμός, εκμετάλλευση, τοκογλυφία), γέννησαν το κόμμα των εργαζομένων το ΚΚΚ. Σε μια κλειστή κοινωνία και σε αρκετά μεγάλο βαθμό απομονωμένη και σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, το κόμμα κατάφερε να εκφράσει τις επιθυμίες, να σταθεί στήριγμα και να δώσει ελπίδα στους εργαζόμενους και τη φτωχολογιά.

Σήμερα το κόμμα καλείται, σε μια κοινωνία πολύ πιο ανοιχτή, τόσος στη φυσική καθημερινή ζωή, όσο και στον κόσμο της πληροφορίας, στον οποίο είμαστε μια γειτονιά της παγκόσμιας κοινωνίας, να εκφράσει τις αγωνίες, επιθυμίες των χαμηλά αμειβόμενων οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της ζωής, των εργαζόμενων με προσωπικά συμβόλαια εργασίας, των εργαζόμενων με συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών σε θέσεις υπαλλήλων (συμβόλαια σκλάβων), των ανέργων ληπτών ή μη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ένα βοήθημα που δημιουργεί διάφορα ζητήματα), των εργαζόμενων σε υπηρεσίες και τομείς με ωράρια που δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο και ο συνδικαλισμός πολλές φορές σημαίνει απόλυση, και να προτείνει ικανοποιητικές λύσεις, να δώσει ελπίδα και προοπτική στους νέους και νέες, καθώς και στη σύγχρονη φτωχολογιά.

Το κόμμα καλείται να εκφράσει της ανάγκες, τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες και σε συνεργασία  με τις αναπηρικές οργανώσεις, να προτείνει λύσεις και ν’ αγωνιστεί για να βγουν τα άτομα με αναπηρίες από την φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Καλούμαστε με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος να φέρουμε κοντά και να δώσουμε ρόλο στο πιο συνειδητό κομμάτι των μη προνομιούχων, των εργαζόμενων στους διάφορους τομείς της οικονομίας.

Με τις πολιτικές και πρακτικές του κόμματος ν’ αναδείξουμε αξίες όπως της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Επίσης ν’ αναδεικνύουμε την ταξική διάσταση των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων.

Το μέλος του κόμματος πρέπει να είναι γνωστό στη γειτονιά, στη πολυκατοικία που ζει

Για το ενδιαφέρον του για τα κοινά, ώστε να γίνεται δέχτης των διαφόρων ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον κόσμο, να τα μεταφέρει στο κόμμα και να γίνεται προσπάθεια επίλυσης τους και αν είναι δυνατό με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων.

Τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να είναι ενημερωμένα για τις θέσεις του κόμματος στα κύρια θέματα, ώστε να τις μεταφέρουν στον κόσμο κατά τις επαφές τους και κατά τους διάφορους τρόπους επικοινωνίας και συναναστροφής.

Να γίνει προσπάθεια ποικιλότροπα τα μέλη του κόμματος και όσο γίνεται ευρύτερα ο κόσμος να ενημερωθεί καλύτερα για θέσεις του κόμματος οι οποίες δεν γίνονται δεχτές ή αγνοούνται

από ένα σημαντικό μέρος μελών και ψηφοφόρων, με αποτέλεσμα να είναι σε αντίθεση με το κόμμα, όπως για παράδειγμα το κυπριακό και το μεταναστευτικό.

Η γλώσσα των ηγετικών στελεχών που απευθύνονται στον κόσμο να είναι απλή και κατανοητή ώστε ο κόσμος που δεν ασχολείται με την πολιτική να μας καταλαβαίνει.

Γνωρίζουμε το ρόλο των ελεγχόμενων ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, γι’ αυτό θα πρέπει μέσα από τις παρουσίες  σ’ αυτά να προσπαθούμε ν’ αναδεικνύουμε εκείνα που εμείς θέλουμε και όχι αυτά που θέλουν τα ΜΜΕ. Να μην οδηγούμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις, κάτι που θέλουν τα κανάλια, αλλά είναι κάτι που απωθεί  τον κόσμο από την πολιτική.

Ο ΑΣΤΡΑ ν’ αναβαθμίσει τη δημοσιογραφική και ενημερωτική του δουλειά και να μη παρασύρεται από τη θεματολογία των αστικών ΜΜΕ. Να εντάξει προγράμματα ενημέρωσης σε διάφορα θέματα και συζητήσεων. Μέσα από τη ιστοσελίδα του διαλόγου να δημιουργηθούν θεματικές σελίδες με  δυνατότητα συζήτησης εκεί που χρειάζεται.

Σταύρος Λεωνίδου

ΚΟΒ Aυτοστεγάσεων Γερίου

PREV

Πάλη για Αρχές και Αξίες, του Αντώνη Αντωνίου

NEXT

Να δοθεί ρόλος στα μέλη. Ο ρόλος δίνει πνοή, του Τάκη Χατζηγεωργίου