Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Κυπριακό – Σχέδιο Ανάν και Θέμα σκανδάλων και διαφθοράς, του Νικόλας Κωνσταντίνου (Κκαϊλά)

Κυπριακό – Σχέδιο Ανάν και Θέμα σκανδάλων και διαφθοράς, του Νικόλας Κωνσταντίνου (Κκαϊλά)

Κυπριακό – Σχέδιο Ανάν

Θα ήθελα πρώτα και κύρια να θίξω το θέμα του εθνικού προβλήματος. Το ΑΚΕΛ διαχρονικά στηρίζει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και συμβουλίου ασφαλείας για λύση ΔΔΟ. Η μόνη λύση που μπορεί να είναι βιώσιμη και λειτουργική. Ένας λόγος που οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, ακόμα και ψηφοφόροι εκτός ΑΚΕΛ δηλαδή του ευρύτερου χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς που πίστευαν στο κόμμα για το κυπριακό, ήταν επειδή είχε πάντα σταθερές απόψεις. Παρόλα αυτά το κόμμα κλήθηκε το 2004 να έρθει αντιμέτωπο με το Σχέδιο Ανάν και να πάρει αποφάσεις ζωής και θανάτου, όπως φαίνεται και με το που έφτασε το κυπριακό σήμερα. Θέμα που μέλη του πολιτικού γραφείου και της κεντρικής επιτροπής όχι μόνο αποφεύγουν να απαντήσουν, αλλά νιώθουν άβολα όταν το θέμα έρχεται ξανά στην επιφάνεια. 17 χρόνια μετά το κυπριακό όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά είμαστε ένα τσακ πριν την διχοτόμηση. Συζητώντας με ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ στην επαρχία Αμμοχώστου από όπου κατάγομαι, και μηνύματα που πέρασαν και από το δικό μου κύκλο, βέροι Ακελικοί, χρόνια μέλη και ψηφοφόροι του κόμματος θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ φέρνει και αυτό μερίδιο ευθύνης για το ότι το κυπριακό είναι κοντά στο τέλος του. Οι πιο πολλοί από αυτούς ψήφισαν ΝΑΙ στο σχέδιο, οι πλείστοι από αυτούς είναι μορφωμένοι και έχουν διαβάσει το σχέδιο κατά γράμμα.

Άκουσα από μέλος ότι προεκλογικά των βουλευτικών εκλογών σε μία συνεδρία του κόμματος στην Δερύνεια είχε θίξει το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ρώτησε και είπε την δική του άποψη για το Σχέδιο Ανάν. Απάντηση μηδέν. Ούτε καν ένα σχόλιο. Μήπως εσωτερικά του κόμματος υπάρχει μια τακτική στο να προσπαθεί να αποφεύγει την όποια συζήτηση για το Σχέδιο Ανάν; Μήπως ήρθε η ώρα να πούμε ένα μεγάλο συγνώμη και να δούμε πως να διαχειριστούμε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους; Προσωπικά θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει απωλέσει πολλούς ψήφους διαχρονικά.

Θέμα σκανδάλων και διαφθοράς

Το θέμα της διαφθοράς είναι τεράστιο θέμα και πολύ δυστυχώς αφορά και το ΑΚΕΛ εσωτερικά. Κάποιος μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση κάπως καλά, την υγειονομική κρίση και πανδημία πάλι κάπως καλά. Σαν συνέπεια, η ισοπεδωτική αντιπολίτευση των κομμάτων να πάρει το μεγάλο μήνυμα των εκλογών με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν σοβαρή μείωση. Τώρα όσο αφορά το μήνυμα που πείρε το ΑΚΕΛ από τον κόσμο του δηλαδή ένα μεγάλο μερίδιο των 50000 + απογοητευμένων αριστερών ψηφοφόρων, είναι ότι στο αδύνατο σημείο της κυβέρνησης που είναι τα σκάνδαλα των διαβατηρίων δεν έπεισε. Αντί να ωφεληθούμε πόντους από αυτό, όποτε η ηγεσία αναφερόταν για θέμα σκανδάλων για κάποιους φαινόταν ακόμα πιο αναξιόπιστη, αφού διαχρονικό μέλος και μετά βουλευτής του κόμματος πρωταγωνίστησε στο video του Al Jazeera.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ σε πολλές δηλώσεις του είπε ότι το κόμμα κάνει εσωτερικές έρευνες και παίρνει μέτρα εκεί που κρίνει το κόμμα ότι υπάρχει θέμα. Πολύ σωστά και συμφωνώ. Εμείς όμως σαν μέλη πότε θα μάθουμε για τα αποτελέσματα των εσωτερικών ερευνών; Η άποψη μου είναι ότι σε τούτο το θέμα υπάρχει τεράστιο θέμα επικοινωνίας. Τα μέλη, ακόμα και ο απλός ψηφοφόρος πρέπει να ενημερώνονται για τούτα τα θέματα, να ξέρουν τι γίνετε και να έχουν συμμετοχή. Εγώ προσωπικά ρώτησα αν θα γινόταν κάποια εσωτερική έρευνα σχετικά με το θέμα Χρηστάκη Τζιοβάνι και δεν θυμούμαι να πήρα συγκεκριμένη απάντηση. Το να λέει η ηγεσία ότι μόλις ενημερωθήκαμε δράσαμε και σε 24 ώρες διαγράψαμε το μέλος μας, κατά την άποψη μου δεν έπεισε στον απόλυτο βαθμό και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών. Θα έπειθε περισσότερο αν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι έγινε ή γίνονται εσωτερικές έρευνες, και τα μέλη έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα αυτών.

PREV

Θέμα εκλογής ηγεσίας - Εκσυγχρονισμός και Οικογενειακή ανακύκλωση, του Νικόλα Κωνσταντίνου (Κκαϊλά)

NEXT

Για την επιτακτική ανάγκη σύστασης ενιαίου κοινωνικού αντιφασιστικού μετώπου, του Λέανδρου Φίσερ