Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Δυσδιάκριτες οι διαφορές μας στην οικονομία, του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη

Δυσδιάκριτες οι διαφορές μας στην οικονομία, του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη

Άλλη μια αιτία απομάκρυνσης ψηφοφόρων από το κόμμα  είναι η εντύπωση που είναι διάχυτη σε πλατιά στρώματα πληθυσμού , ότι οι διαφορές του ΑΚΕΛ με τα αστικά κόμματα στον τομέα της οικονομίας  είναι ασήμαντες. Ακούγεται ευρύτατα η ατάκα « …είδαμεν σας τζιαι σας που ήσασταν κυβέρνηση 5 χρόνια τζιαι που αντί να βελτιώσετε την θέση των μη προνομιούχων , εχειροτερέψετε την». Πολλοί μάλιστα , θεωρούν το ΑΚΕΛ συνυπεύθυνο για την κατρακύλα των μισθών και εισοδημάτων , αφού οι πρώτες αποκοπές εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης  που ακούμπησε την Κύπρο γύρω στο 2009, έγιναν στο τέλος του 2011 , επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ.

Είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν πως σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ανάπτυξης , τα περιθώρια βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων είναι πολύ περιορισμένα. Μόνο με σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας , η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν την θέση που δικαιούνται. Πιστεύω ταυτόχρονα πως ,από την στιγμή που είναι άκαιρη η διεκδίκηση του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, είναι αναγκαίο τα μικρά περιθώρια βελτίωσης της ζωής των οικονομικά αδύναμων ,να τα διεκδικούμε ανυποχώρητα , δυναμικά, έγκαιρα και τολμηρά. Η ρήξη με τον ταξικό αντίπαλο πρέπει να είναι εμφανής και ξεκάθαρη στους εργαζόμενους.

Το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε στον τόπο μας μετά το πραξικόπημα , είναι το ξεπούλημα του συνεργατισμού. Η αντίδραση μας ήταν το λιγότερο ανεπαρκής. Έγιναν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με πενιχρή παρουσία κόσμου, που μάλλον υποβοήθησαν τους αντιπάλους μας. Έχω την άποψη πως θάπρεπε άμεσα να αντιδράσουμε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για επανασύσταση του συνεργατισμού, ξεκινώντας από κοινότητες όπου υπάρχουν φιλικές δυνάμεις ( Πελένδρι, Δερύνεια ,Κίτι, Δρομολαξιά, Γέρι, κ.α.). Να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία των συνεργατιστών της Λεμεσού (ΕΣΕΛ-ΣΠΟΛΠ), της Αμμοχώστου, καθώς και οι εμπειρίες άλλων χωρών μελών της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Στην Καρδίτσα ζει και βασιλεύει συνεργατική εταιρεία γεωργικής ανάπτυξης καθώς και συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα (Τράπεζα). Το Συνέδριο , πέραν της πρόνοιας για ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας και επανασύσταση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, που περιλαμβάνεται στις θέσεις της Κ.Ε. στη σελίδα 43, να δεσμευτεί για την σύσταση ειδικής επιτροπής ,που σε έξι μήνες να καταλήξει σε εισηγήσεις προς την νέα ηγεσία, για πρακτική υλοποίηση της επανασύστασης του συνεργατισμού. Να εμπλακούν παλιοί και νέοι συνεργατιστές , δήμαρχοι , οικονομολόγοι, αγροτικές οργανώσεις, τραπεζικοί, και να δομηθεί ένα ζωντανό κίνημα επανασύστασης του συνεργατισμού. Να μελετηθεί σοβαρά η περίπτωση της Καρδίτσας, που κατόρθωσε σε συνθήκες ευρωπαϊκών περιορισμών να δομήσει ένα ζωντανό συνεργατικό κύτταρο.

Μία ακόμα ριζοσπαστική θέση που το Συνέδριο πρέπει να υιοθετήσει είναι η επανίδρυση των Ημικρατικών Οργανισμών που είτε έκλεισαν είτε ιδιωτικοποιήθηκαν. Αποδείχτηκε έμπρακτα ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις απέτυχαν και επιβαρύνουν την οικονομία και τους πολίτες. Κυπριακές Αερογραμμές, Λιμάνια, Σφαγείο , Επιτροπή Σιτηρών, Αρχή Κρατικών Εκθέσεων κ.λ.π. Εννοείται η σταθερή στήριξη μας στους παραμένοντες σε λειτουργία Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Θα τολμήσω μια πρόταση που ενδεχομένως ακουστεί απραγματοποίητη. Τα οποιαδήποτε κέρδη από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που πολύ αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν, να κατανέμονται στους  Κύπριους πολίτες , κατά το πρότυπο του Κατάρ. Η κατανομή να γίνεται κλιμακωτά με μεγαλύτερο ποσό  στους οικονομικά ασθενέστερους και να περιλαμβάνει τους Τ/κ πολίτες της ομόσπονδης Κύπρου μετά την λύση. Ανεξάρτητα με το εφικτό της πραγματοποίησης κέρδους από τους υδρογονάνθρακες , η υιοθέτηση της πρότασης , δείχνει την πρόθεση μοιράσματος του πλούτου στους πολίτες και ταυτόχρονα την πρόθεση να ωφεληθούν ισότιμα και οι Τ/κ.

Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδης

Κ.Ο.Β. Χρυσελεούσας Στροβόλου

PREV

Ο παραγοντισμός στο ΑΚΕΛ και η λειτουργία του κόμματος, του Πάμπου Στυλιανού

NEXT

Κάποιες σκέψεις με αφορμή την επέτειο της 16ης  Ιουνίου 1943 και το επικείμενο συνέδριο του ΑΚΕΛ, του Ανδρέα Χρίστου