Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Εμείς, του Χριστάκη Αναστασίου

Εμείς, του Χριστάκη Αναστασίου

Σύντροφοι.

Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου και της συζήτησης στις Κ.Ο.Β. για ανάλυση των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου 2021 υποβάλλω τις δικές μου εισηγήσεις .

Με την εμπειρία 49 χρόνων κομματικής ζωής, εκ των οποίων τα πιο πολλά σε θέση Γραμματέα ή μέλους κομματικού γραφείου, εκφράζω την απογοήτευση μου όχι μόνο για το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογής. αλλά όλων των συνεχών πτώσεων της επιρροής μας στον Κυπριακό λαό.

Αυτό το κόμμα γεννήθηκε και καθιερώθηκε ως το ριζοσπαστικό κίνημα για να δώσει ψωμί και αξιοπρέπεια στη δουλειά και τη κοινωνία στους σκλάβους . Το πέτυχε επικεφαλής αγώνων με πλοηγό τη κοσμοθεωρία του Μαρξισμού Λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Η εξέλιξη της κοινωνίας επέβαλε την προσαρμογή του στις πιο ακραίες διώξεις του φεουδαρχικού τύπου καπιταλισμού της Κύπρου.

Κάθε φορά που η προσαρμογή του ήταν προσηλωμένη στις ίδιες αρχές πήγαινε ακόμα πιο μπροστά και αντίστοιχα κάθε φορά που η εξυπηρέτηση ευκαιριακών πολιτικών κυριαρχούσε το πληρώνει ακριβά .

Συγκεκριμένα  κύρια παραδείγματα είναι. Η  φοβία απομόνωσης και η έξω από κάθε έννοια διεθνισμού και αλληλεγγύης συμπόρευση με την φασίζουσα  εθναρχία στο «ενωτικό δημοψήφισμα» που απομάκρυνε δικαίως την Τουρκοκυπριακή κοινότητα από  το κόμμα.

Η συμπόρευση με τον ιδεολόγο του αντικομουνισμού Μακάριο στην εθνικιστική πολιτική του κι όχι απλά η υποστήριξη δίκαιων θέσεων του.

Οι συμμαχίες με τις «πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις» που στην αντικομουνιστική τους θεώρηση δεν είχαν ποτέ κάτι να ζηλέψουν από τη φασίζουσα δεξιά της μεταπολεμικής Ελλάδας απ όπου έχουν τη καθοδήγηση τους.

Η εγκατάλειψη παντελώς της ιδεολογικής υποχρέωσης των μελών και φίλων του κόμματος  να μορφώνονται. Χαρακτηριστικό το ότι η τελευταία έκδοση «Η δική μας αντίληψη για το σοσιαλισμό» είναι του 1991.

Η αξιοπιστία στη κοινωνία, για την ειλικρίνεια μας στις ορθές διαχρονικά θέσεις μας για το Κυπριακό, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τη προτροπή μας για «ΟΧΙ»  στο σχέδιο Ανάν . Την  Τουρκοκυπριακή κοινότητα, αυτό την απομάκρυνε πλήρως από την οποιαδήποτε συμπάθεια σε μας.

Η εξουσιαστική στάση των οργάνων και των εμμίσθων πάνω στις Κ.Ο.Β έχει συρρικνώσει την δημοκρατία και τη λειτουργία τους σε επίπεδο εισπρακτόρων για συντήρηση του πολύπλοκου μηχανισμού του κόμματος και οργανώσεων του.

Η αποφυγή καταπολέμησης των διεφθαρμένων στελεχών με αποφασιστικά αποτρεπτικά μέτρα έχει πλήξει την βασική φυσιογνωμία του κόμματος, των τίμιων πρωτοπόρων.

Στις παραδόσεις του κόμματος που το έκανε να ξεχωρίζει ήταν η γνώση της ανάγκης του κάθε αδικημένου και η προσπάθεια ικανοποίησης της. Αυτό αντικαταστάθηκε από την δημιουργία στρατού επαγγελματιών που ενεργούν εξουσιοδοτημένα και αυθαίρετα όχι πάντα ορθά . Αυτό εκμεταλλεύονται εκκλησία , εθελοντές και οι νεοφασίστες κάνοντας επιτήδεια οπαδούς.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα πιο πάνω διορθώνονται εύκολα . Αντίθετα είμαι επιφυλακτικός ακούοντας τα ρητορική ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε ως κύρια αιτία της πτώσης των ποσοστών μας.  Αυτό συμβαίνει ήδη για έκτη και πλέον φορά αν κοιτάξουμε τα ποσοστά στις τελευταίες 2 βουλευτικές 2 ευρωβουλευτικές , 2 τοπικές και 2 προεδρικές εκλογές που αδικαιολόγητα δε μας απασχόλησαν ή όσα λέχθηκαν δεν λήφθηκαν υπ όψη. Σχετική γραπτή εισήγηση μας για τη πρώτη δραματική αποχή μετά από τις προηγούμενες ευρωεκλογές για άμεση μετεκλογική επαφή με τους δικούς μας που απείχαν αγνοήθηκε όπως και την μόνιμη δραστηριοποίηση των εκλογικών επιτελείων άμεσα μετά τις εκλογές κι όχι σε πανικό πριν τις εκάστοτε εκλογές.

Τέλος την έννοια της κομματικής ηθικής που φαίνεται να έχει υποτιμηθεί είναι αναγκαίο να την επαναφέρουμε στην καθημερινότητα μας.

Χριστάκης Αναστασίου

Κ.Ο. Πέρα Χωριού

PREV

Διαμόρφωση υγειούς Κοινωνικής συνείδησης, του Γιαννάκη Σκορδή

NEXT

ΑΚΕΛ - Κομμουνιστικό Κόμμα ή Σοσιαλδημοκρατία, του Αντώνη Αντωνίου