Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Διαμόρφωση υγειούς Κοινωνικής συνείδησης, του Γιαννάκη Σκορδή

Διαμόρφωση υγειούς Κοινωνικής συνείδησης, του Γιαννάκη Σκορδή

Το είχαν πει οι πατέρες της ιδεολογίας μας: Για να πετύχεις την κοινωνική αλλαγή, προϋπόθεση είναι η δημιουργία σωστής, προοδευτικής συνείδησης στους ανθρώπους.

Αυτό, φαίνεται να το έχει πολύ καλά εμπεδώσει η Δεξιά αστική κυρίαρχη τάξη στις μέρες μας. Φροντίζει με όλα τα μέσα λοιπόν, να αφαιρέσει οποιεσδήποτε ηθικές αξίες από τους ανθρώπους. Πείθει τον κόσμο, πως δεν είναι στην ουσία μεμπτό να εκμεταλλεύεσαι τη θέση σου και να πλουτίζεις, αλλά και πως η ανισότητα είναι κάτι το έμφυτο, άρα και αναπόφευκτο.

Έχει κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο σχεδόν όλα τα Μ.Μ.Ε. Χρησιμοποιεί ασύστολα τον κρατικό μηχανισμό (που εμείς πληρώνουμε), για να κάνει την προπαγάνδα της, ακόμα και την προεκλογική της εκστρατεία. Η σωστή Παιδεία συρρικνώνεται, προωθείται η αποπολιτικοποίηση και το σλόγκαν, πως “όλοι είμαστε οι ίδιοι”.

Ε λοιπόν, δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι σύντροφοι. Μπορεί να μην είμαστε τέλειοι, όχι όμως οι ίδιοι. Εμείς το νοιώθουμε. Η πλατύτερη κοινωνία όμως δεν το νοιώθει. Καθήκον μας είναι να βρούμε τον τρόπο να αποδείξουμε στην κοινωνία τη δική μας αλήθεια. Καθήκον μας είναι να αποδείξουμε, πως οι ζωές των ανθρώπων μπορούν να είναι πιο ευτυχισμένες. Με λίγα λόγια, πως η ιδεολογία μας εξακολουθεί να είναι σωστή και σήμερα.

Κάποτε, το βασικότερο όπλο επικοινωνίας μας με τον κόσμο ήταν η προσωπική επαφή. Στις πρόσφατες εκλογές χάσαμε τελείως αυτό το όπλο λόγω των εγκλεισμών. Αδυνατίσαμε να καλύψουμε αλλιώς το κενό. Τι λοιπόν πρέπει να γίνει;

  1. Η καθημερινή δράση μας να απευθύνεται σε όλη την Κοινωνία και όχι προς τα μέλη μας μόνο. ΟΙ απλοί άνθρωποι προσδοκούν για βοήθεια για όλα τα καθημερινά τους προβλήματα.
  2. Η νεολαία του κόμματος, η ΕΔΟΝ, με τη βοήθεια και της ηγεσίας του κόμματος, να βρει τρόπους προετοιμασίας στελεχών για όλες τις Κ.Ο.Β. Πρέπει να αναχαιτιστεί άμεσα το φαινόμενο, να στηριζόμαστε συνεχώς σε ανθρώπους που ξεπερνούν τα 60, 70, ή και 80 έτη.
  3. Την ίδια στιγμή, και ενώ το κόμμα θα διατηρεί το χαρακτήρα που απορρέει από την ιδεολογία μας, θεωρώ πως χρειάζεται στη βάση κάποιων ελάχιστων κοινών βασικών θέσεων και στόχων, η δημιουργία μιας ευρύτερης Δημοκρατικής Πλατφόρμας.
    Σ αυτή, θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες πέραν από το ΑΚΕΛ. Ένα τέτοιο Κοινωνικό μέτωπο, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά απέναντι στη Νεοφιλελεύθερη Δεξιά, που θέτει κάτω από το κέρδος κάποιων λίγων, το μέλλον της Κύπρου, των ίδιων των ανθρώπων, του Περιβάλλοντος και του πλανήτη γενικά.
  4. Ένα τέτοιο Μέτωπο, θα μπορούσε να περάσει στις πλατιές μάζες, όπου πολλοί άνθρωποι φοβούνται την “ταμπέλα” του ΑΚΕΛικού, θέσεις Δημοκρατικές και γενικά υγιείς. Την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να διεξάγει πιο μαζικά και τις εκλογικές αναμετρήσεις.
  5. Μέσα στα ίδια πλαίσια, πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι και πόροι, για δημιουργία νέων Μ.Μ.Ε, πέραν του “Διαλόγου”, όπως τηλεοπτικού σταθμού. Ταυτόχρονα, να προωθηθεί περισσότερο (έγινε αρκετή καλή δουλειά) η αξιοποίηση του Διαδικτύου.
  6. Μιλώντας για ανανέωση, αυτή πρέπει να απλώνεται σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνον ηλικιακά, αλλά σε ένα βαθμό και στην προσαρμογή των πολιτικών μας για διάφορα θέματα. Σημαντικό είναι να σταματήσει η χωρίς λόγο (γιατί κάποτε υπάρχει ανάγκη) “ανακύκλωση” στελεχών σε διάφορες θέσεις.
    Στην ηλικία των 72 δε διεκδικώ κάτι άλλο, παρά την έκφραση μιας άποψης.

Γιαννάκης Σκορδής – Κ.Ο.Β. Αγίου Ιωάννη – Λεμεσός (πρώην μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ)

PREV

Καθαρά, έντιμα, αριστερά..., του Γιώργου Κ. Γεωργίου

NEXT

Εμείς, του Χριστάκη Αναστασίου