Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Συμμετοχή στον Δημόσιο Διάλογο – Εκτίμηση Βουλευτικών Εκλογών 30/5/2021, του Ανδρέα Λέφα

Συμμετοχή στον Δημόσιο Διάλογο – Εκτίμηση Βουλευτικών Εκλογών 30/5/2021, του Ανδρέα Λέφα

Συντρόφισσες, Σύντροφοι, Αγαπητοί Φίλοι,

Σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα έχει επιφέρει απογοήτευση και προβληματισμό, τόσο στα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ όσο και ευρύτερα, σε όσους προσβλέπουν σε μια ισχυρή παρουσία και παρέμβαση του κόμματος στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου σαν ο κύριος εκφραστής των πτωχών και καταφρονημένων.

Ένα μαρξιστικό – Λενινιστικό κόμμα, όπως είναι το ΑΚΕΛ, και έτσι πρέπει  να παραμείνει οι ευθύνες, οι αποτυχίες και επιτυχίες αγγίζουν όλους. Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα, αλλά κόμμα με συλλογική ηγεσία, με μέλη, καταστατικό, συνεδριακές αποφάσεις, συμμετοχή των μελών στην ζωή και δράση του κόμματος. Και ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ, που καθοδηγείται στην δράση του, από την επιστημονική Μαρξιστική – Λενινιστική κοσμοθεωρία, εκτιμώντας ένα αποτέλεσμα όπως αυτό, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη, τις αντικειμενικές συνθήκες εσωτερικά και Διεθνώς.

Η παγκόσμια κυριαρχία του Καπιταλισμού Ιμπρεριαλισμού, μετά την αντεπανάσταση, την ανατροπή του Σοσιαλισμού, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κοινωνικοοικονομικό πολιτικό περιβάλλον, που έχει αποδυναμώσει το παγκόσμιο Κομμουνιστικό και Εργατικό κίνημα, χωρίς να παρουσιάζονται ακόμη σημάδια ανάκαμψης. Θα έρθει βέβαια η μέρα της ανατροπής. Στην κυπριακή κοινωνία, η άρχουσα καπιταλιστική τάξη το μεγάλο κεφάλαιο, που σήμερα εκφράζεται κύρια πολιτικά από τον ΔΗΣΥ, έχοντας τον έλεγχο όλων των μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, «εκτός από τα αγαπημένα μας, την «Χαραυγή», τον «Αστρα», και την εβδομαδιαία «Γνώμη», την εκκλησιαστική ιεραρχία, και άλλους βασικούς πυλώνες της κοινωνίας, έχει σε μεγάλο βαθμό επιβάλει την απολιτικοποίηση, έχει καλλιεργήσει την απαξίωαη, με την διαφθορά και την σαπίλα που η ίδια είναι πρωταγωνιστής, ότι όλοι είναι το ίδιο. Κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες στην πενταετία της δικής μας διακυβέρνησης, αδυναμίες που ήταν προϊόν της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, και τα τραπεζικά εγκλήματα, και λάθη, που τα φόρτωσαν σκόπιμα, άδικα, στον αξέχαστο αγαπημένο μας σύντροφο Δημήτρη Χριστόφια. Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το πολιτικό περιβάλλον, δρούσε και αγωνιζόταν το κόμμα μας.

Υπήρξαν αδυναμίες και λάθη; Σίγουρα υπήρξαν. Χρειάζεται βελτίωση η επικοινωνιακή και διαφωτιστική μας δουλειά, μέσα στις Λαϊκές μάζες. Να βελτιώσουμε την συνεχή επαφή μας με τον κόσμο που είναι ευθύνη όχι μόνο της Ηγεσίας, αλλά όλων μας, στην γειτονιά μας, τις ενορίες που δρα η κομματική μας ομάδα, στην δουλειά μας συμμετέχοντας στην Συνδικαλιστική Δράση.

Η ανανέωση στις γραμμές του κόμματος, είναι ένα άλλο κεφάλαιο, που ταλανίζει τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα. Μας λείπουν οι νέοι στις κομματικές ομάδες.

Θα πρέπει να δούμε πως προσεγγίζουμε καλύτερα την Νεολαία, και σε επίπεδο καθοδήγησης, αλλά και προσωπικά το κάθε μέλος και στέλεχος του κόμματος, πως προσεγγίζουμε τα νέα παιδιά, πως τα διαπαιδαγωγούμε με τα φωτεινά ανώτερα ιδανικά μας, ξεκινώντας από το σπίτι μας.

Εχω την εκτίμηση σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν δουλέψαμε όπως άλλες φορές, βέβαια μας επηρέασε η πανδημία, εν αντίθεση με τον Συναγερμό που απροκάλυπτα ο Αναστασιάδης και οι  Υπουργοί του μπήκαν στην προεκλογική εκστρατεία, υπέρ του Συναγερμού, με πολλά «Δεσμεύουμαι».

Χωρίς εσωστρέφεια λοιπόν, κοιτάμε μπροστά. Να ανασκουμπωθούμε με δράση και όχι μοιρολατρία. Να υπερασπιστούμε το κόμμα, τις αρχές και τα μεγάλα ιδανικά του, γιατί είναι η μόνη ελπίδα, για να δεί αυτός ο Λαός καλύτερες μέρες. Να υπερασπιστούμε την φυσιογνωμία την Μαρξιστική – Λενινιστική του ιδεολογία.

Σας χαιρετώ με συντροφική Αγάπη.

 

Ανδρέας Λέφας

Νιώθω περήφανος που είμαι Ακελιστής.

Κ.Ο.Β. Αναγέννησης Προσφύγων Λεμεσού

 

PREV

Το ΑΚΕΛ πρέπει να επανεύρει την ταυτότητα του, της Μαρίας Παπαλαζάρου

NEXT

Η Αριστερά και η ΕΕ, του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ