Home  |  Kongreler   |  Parti

Parti

AKEL’in hükümette olması

Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle AKEL yeni, arttırılmış sorumluluklar üstlendi ve ülkenin sosyopolitik konjonktüründe güçlenen bir rolü oynamaktadır. AKEL aşağıdaki anlamlarıyla hükümet partisidir:

a)         Cumhurbaşkanı partinin yakın zamana kadarki lideridir.

b)        Parti kadrolarıyla ve aynı zamanda Yeni Güçler’den dostlarla da hükümette önemli varlığa sahiptir.

c)         Parti kadrolarıyla ve aynı zamanda Yeni Güçler’den dostlarla da yarıkamusal organizasyonlarda, diğer organizasyonlarda ve devlet erkini uygulayan komitelerde önemli varlığa sahiptir.

d)        Dimitris Hristofyas’ın hükümet programı büyük derecede AKEL’in halktan yana felsefesini ve programsal tezlerini temel almaktadır.

Halk AKEL’in güçlenen rolünü bilerek, partimizden büyük beklentiler içerisindedir.

Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin ve ayrıca partinin de bağımsızlığının kesin olması anlamıyla, AKEL, hükümette yer alan partidir ama hükümet partisi değildir. Parti hiçbir şekilde hükümetin yerini almamakta ve hükümet karşısında hiçbir şekilde kendi bağımsız varlığını kaybetmemektedir.

AKEL olarak ana görevimiz bütün gücümüzle Cumhurbaşkanı’nı ve hükümeti desteklemek ve hükümet programının yaşama geçirilmesine her yoldan yardımcı olmaktı ve öyle olmaya da devam etmektedir. AKEL, tüm güçlüklere ve zor koşullara rağmen, hükümet programının hızlı bir biçimde ve başarıyla yaşama geçirildiği değerlendirmesini yapmaktadır. Cumhurbaşkanı Hristofyas’ın halkın karşısında üstlendiği ve AKEL’in taahhütleri de olan iki taahhüt de öne çıkarılmaktadır. Yani adil çözüm ve daha adil bir toplum için sıkı bir biçimde çalışmaktayız.

AKEL, Cumhurbaşkanı’na ve hükümetine tam siyasi destek sunarak, hükümet programının yaşama geçirilmesine yardımcı olmaktadır. Hükümet programının yaşama geçirilmesinde önceliklerin somutlaştırılmasına ve önem sıralarının belirlenmesine yardımcı olan önerilerde bulunmaktadır. Yaşamın ve özellikle de ekonomik krizin gündeme getirdiği sorunlar için çözümler önermektedir. Ülkenin çıkarlarına hizmet etme hedefiyle yasama ve yürütme erkinin işbirliğinin güçlenmesi yönünde AKEL Meclis’te çalışmaktadır.

AKEL, geniş halk kitlelerinin ve özellikle de çalışanların çıkarlarının ve beklentilerinin sözcüsüydü ve öyle olmaya devam etmektedir. Bu açıdan, bu çıkarları savunan güç, halkın kazanımlarının güvence altına alınması ve genişletilmesi için talep ve mücadele eden güç olmaya devam etmektedir. Neoliberalizmin felsefesini ve uygulamalarını benimsemeyen, halktan yana bir hükümetin varlığı sosyal mücadelelerin başarıyla geliştirilmesi için uygun bir ortam yaratmaktadır. Nüfusun çeşitli sosyal katmanlarının ve gruplarının, özellikle de çalışanların haklı sosyoekonomik talepleri AKEL’den her zaman destek ve yardım bulmaktadır. İster devlet bürokrasisinden, ister düzenin koşullarından, isterse de Kıbrıs toplumunun fertlerinin ayrı, ayrı karşı karşıya kaldıkları olumsuz ayrımcılıklardan kaynaklanan sorunlar vardır. Bu konuda da AKEL ve kadroları, her zaman yasalar ve hakkaniyet çerçevesinde, yardımcı olmaya kesinlikle hazırdır.

AKEL ve daha geniş olarak Halk hareketi halktan insanların mesajlarını alır ve hükümete taşır. Diğer yandan AKEL ve kadrolarının ekonomik krizden kaynaklanan güçlükleri gösterme ve bu güçlükleri dikkate alan talepleri ortaya koyma görevi de vardır. Hükümet programının yaşama geçirilmesi beş yıllık bir meseledir ve on yıllar boyunca Kıbrıs toplumunda birikmiş olan sorunların bir, iki yıl içerisinde düzeltilmesinin mümkün olmadığına işaret etme görevleri vardır. AKEL ve kadroları “torpil” ve rüşvet gibi yıpratıcı anlayışlara karşı mücadele etmeli ve hakkaniyet kültürünün yerleşmesi yönünde çalışmalıdırlar. Medya araçlarının büyük bir kesiminde hâkim olan bugünkü durumun koşullarında, AKEL ve kadrolarının gerek günlük temaslarla gerekse örgütlü atılımlarla halkın doğru bilgilendirilmesi için çalışma görevleri vardır.

 

Örgütsel durum

Olumsuz olgulara karşı mücadele, bunların yol açtıkları sorunların çözümü gereksinimi ve araştırma çabasıyla bağlantılı olarak partinin işleyişinin ve verimliliğinin çok yönlü niteliksel olarak geliştirilmesi gereksinimi, partinin örgütsel durumunu ele alacak bir olağanüstü kongrenin 20. ve 21. Kongre arasındaki dönemde gerçekleştirilmesi kararının 20. Kongre tarafından alınmasına yol açtı.

2008 Aralık’ında gerçekleştirilen Örgütsel Kongre’nin kararında “Partinin örgütsel işleyişi öncelikle siyasi ve ideolojik bir meseledir. Partinin sonuç alıcılığı ve ülkede yaşanan siyasi-sosyal gelişmelere müdahale yeteneği, gelişmeleri biçimlendirmesi ve izlenecek yolları belirlemesi örgütsel durumuna büyük oranda bağlıdır” tespiti yapıldı.

“Örgütsel çalışmanın takvime bağlanmış belirli hedeflerin başarılmasıyla sınırlı kalması anlayışı yanlıştır. Örgütsel çalışmanın çok daha geniş önemi ve misyonu vardır. Partiyi her zaman mücadeleci tutma ve çok yönlü siyasi-sosyal görevlerine yanıt verme görevi vardır. Örgütsel durumumuzun sürekli olarak iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi partimizin karakteri, mücadeleleri ve vizyonları ile kopmaz bir biçimde bağlı olan daimi bir hedef olmaya devam etmelidir.

Kongre’nin ve onu izleyen Örgütsel Kongre’nin kararlarına nasıl yanıt verdik? Kararlar ne kadar unutuldu ve ortaya konulan çabaları 21. Kongre ne kadar olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirebilir?

5 yıllık çalışmayı değerlendirirken, parti mekanizmasının pek çok görevi başarmaya çağrıldığını belirtmemiz gerekir. Daha önce görülmemiş derecede, çok yönlü ve özlü çalışmalarla AKEL M.K. Genel Sekreteri yoldaş Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesinin doruk noktasını teşkil ettiği birçok seçim mücadelesine parti kadroları olumlu yanıt verdiler.

Halkla sadece ikamet yerleriyle sınırlı kalmayan temaslarımızda kaydettiğimiz önemli iyileşmeyle, partinin tezlerini, sesini her yere ulaştırmayı başardık. Birçok durumda (Cumhurbaşkanlığı seçiminde ve yerel seçimlerde) kamuoyu yoklamalarını, öngörüleri ve ayrıca çalışmanın sadece medya ile yapıldığı yönündeki görüşleri tersine çevirmeyi başardık.

Geçen yıllar içerisinde partinin temelinin, Parti Temel Örgütleri’nin (PTÖ) çalışmalarının iyileştirilmesi yönünde çalıştık. Büyük PTÖ’lerin bölünmesi ve PTÖ’lerin daha sistemli çalışması, büroların doğru işleyişi, yeni kadrolaşmalar, gençlik ve kadınlar alanından yeni üyelerin kaydı ve toplantılarının içeriğinin yükseltilmesi yönünde çalıştık. PTÖ’lerin faaliyete çağrıldığı alanlarda daha güçlü bir şekilde yer aldık. Partinin varlığı daha belirgin oldu.

Parti üyelerinin bilgisayar sistemine kaydı yönünde ilerledik ve bugün partinin yapısıyla ilgili daha somut verilerle konuşabilecek konumdayız. Hedeflerimizin somutlaştırılmasında ve sonuçları daha iyi kontrol etmede, bu bize yardımcı olmaktadır.

Politik öneriler üretme için Yardımcı Büro’ların ve önemli boşluklarımızın olduğu Parti Grupları’nın doğru ve verimli işleyişi yönünde de özlü adımlar attık. Çeşitli örgütlerde yer alan parti kadroları ve dostlarıyla temaslarımızı iyi bir yola koyduk.

Ancak ortaya koyulan çabalara ve atılan adımlara rağmen, üzerlerine dikkatimizi yoğunlaştırmamız gereken ciddi zaaflar ve eksiklikler var olmaya devam etmektedir. Bu sorunlar nerelerde görülmektedir?

  1. Merkez Komitesi’nden PTÖ bürolarına kadar birimlerin daha iyi çalışması. Partinin tüm düzeylerdeki birimlerinin çalışmalarının içeriğini daha fazla iyileştirmesi gerekmektedir. Örgütsel Kongre’nin kararında “… (Partinin) yönlendirici organları tüm düzeylerde çalışıyorlar ve kararlarını yaşama geçiriyorlar. Ancak bu, farklı derecelerdeki çeşitli zorluklar içinde olmaktadır. Bu zorluklar birimlerin işleyişi ve üyelerinin partinin günlük işlerine yanıt vermeleri dereceleriyle ilişkilidir. Kadro eksikliğinden ve çoğu kez yeni düşüncelerle ve çalışma isteğiyle dolu genç insanlara sorumluluk verilmesinde görülen cesaretsizlikten ortaya çıkan zorluklardır. Partinin saflarında görülmeye devam eden gevşemeden ve çalışmalarımızın nitel ve nicel olarak yükseltilmesi çabasını olumsuz yönde etkileyen bir faktör olan kendini öne çıkarma eğiliminden kaynaklanan sorunlardır” tespiti yapıldı.

Partinin her birimi yapıcı ve özeleştirel bir biçimde, kolektiflikle çalışmalarının her gün iyileştirilmesini, verimliliğin arttırılmasını hedeflemelidir.

  1. Yeni koşullar temelinde Merkez Komitesi’nin ve İlçe Komiteleri’nin yardımcı bürolarının rollerini daha da artırmaları gerekmektedir. Bürolar partinin yönetici organlarına siyasal, sosyal yaşamın ve parti yaşamının çeşitli yanlarıyla ilgili incelemeler ve öneriler sunmakla sorumlu bürolar rollerini arttırmalıdır. Yeni koşullarda kendi alanlarıyla ilgili hükümet programı ve uygulanma süreci hakkında somut ve net bir görüntüye sahip olmaları gerekmektedir. Büroların yeterli ve doğru kadrolandırılması görevlerinin üstesinden gelmelerinde yardımcı olacak özlü faktördür.
  2. Parti Temel Örgütleri’nin (PTÖ) işleyişinde adımlar atıldı. Büyük PTÖ’lerin bölünmesi doğrultusunda, PTÖ bürolarının daha sistemli işleyişi konusunda, PTÖ’lerin faaliyetlerinin ve toplantılarının içeriğinin geliştirilmesi için daha sistematik bir biçimde ilerliyoruz. Bağlantıları kopan üyelerle toplantılara katılım konusu sürekli olarak çalışmalarımızın öncelikleri arasında yer almalıdır. Var olan zorluklara ve çıkan sorunlara rağmen, hedefe odaklanarak ilerlemeliyiz.
  3. Halkla temas ve sistemli iletişimde ve çeşitli örgütlere genel katılımda ve katılımı izlemede zaaflarımız olmaya devam ediyor. Partinin politikasını ve bugün hükümetin politikasını halkın içine her gün ve yaygın olarak taşımak çalışmalarımızda başarının anahtarıdır. Parti bütünü bunu bilinç edinmeli ve daha aktif olmalıdır. Halkla temasa parti kadroları her gün önem vermeli ve özen göstermelidirler.
  4. Kadroların seçilmesi ve yeni üye kaydı. Bu konuda adımlar atılıyor ancak daha kararlı bir biçimde ilerlemeliyiz. Genç insanlara sorumluluk vermede partinin tüm düzeylerinde daha fazla kararlılık göstermeliyiz. Aynı zamanda partinin üye sayısını artırmak için gençlikle ve kadın hareketiyle işbirliği içinde daha sistemli çalışmalar yapılmalıdır. Bu genç üyelerin özümlenmesi ve doğru ve uygun bir şekilde değerlendirilmeleri için de daha sistemli çalışmalar yapılmalıdır.
  5. Örgütsel Kongre’nin kararında şu tespit yapılmıştı: “profesyonel mekanizma partinin politikalarının ve yönetici organlarının kararlarının ileri götürülmesinin günlük manivelasıdır ve dolayısıyla çalışmalarının nitel olarak iyileştirilmesi temel görevdir”… aynı zamanda “toplumun bugünkü gereksinimleri temelinde bütünsel bir incelenmenin yapılması ve hem M.K. hem de partinin İlçe Örgütleri mekanizmalarındaki boşlukların kapatılması yönünde tereddüt etmeksizin derhal ilerlememiz gerekmektedir”. Bazı boşlukların doldurulması için bazı işe alınmaların yapılmasına rağmen, yapılması gereken inceleme temelinde hareket etmedik. Buna paralel olarak,  sürekli olarak güçlendirilmesi ve yenilenmesi gereken ve partinin bel kemiği olan gönüllüler mekanizması her gün düşüncemizde olmalıdır. Birçok kez çalışmaların belli yoldaşlara yüklenmesi sonucunu ortaya çıkaran yorgunluk ve hayal kırıklığı olgularına karşı mücadele etmeliyiz. Partinin sıradan kadroları ve aynı zamanda kamuda ve diğer alanlarda görevli olan kadrolar, herkes gönüllüler mekanizmasına katılmalıdır.
  6. Hala var olmaya devam eden gevşeme ve kendini öne çıkarma olgularına karşı mücadele edilmelidir. Parti, üyelerinin ideolojik-siyasi düzeylerinin güçlendirilmesiyle ve parti tüzük ilkelerine uyulmasına saygıda ısrarla bu yöndeki çabalarını sürdürmelidir.

 

“Haravgi”

“Haravgi” gazetesinin her gün alınması ve incelenmesi gereksinimi daimi bir ideolojik-siyasi görevdir. Bu nedenden dolayı yayın organımızın yaygınlaştırılması ve dağıtımının geliştirilmesi önemli siyasi içerikli örgütsel bir görevdir. Genel gevşeme fenomeni, gazete satıcılarının kaybından ortaya çıkan sorunlar, medya araçlarının ve özellikle elektronik medya araçlarının çokluğu “Haravgi”nin tirajının artırılması konusunda olumsuz etki yapmaktadır. Haravgi’nin tirajının artırılması partinin merkez, ilçe, yerel organlarının tümünün ve tüm parti üyelerinin dikkatinin merkezinde olmalıdır”.

Örgütsel Kongre’nin yukarıdaki kararı, yayın organımızın her gün yurttaşlara ulaşması ve partinin tezlerinin ve önerilerinin günlük propaganda aracına dönüştürülebilmesi için “Haravgi”nin yaygınlaştırılması meselesiyle ilgilenmenin parti mekanizmasının sürekli bir görevi olduğunu içermektedir. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar süreklilik arz etmemekte, boşluklar içermektedir ve daha da fazlası olumlu olarak değerlendirebileceğimiz sonuçları bugüne kadar getirmemiştir.

Tirajının arttırılmasında gerekli ve yardımcı unsurlar olan gazetenin görünümü ve içeriğinin iyileştirilmesi yönünde atılan adımları olumlu buluyoruz. Ne yazık ki bu adımlar gazetenin tirajının artmasını getirmedi. Sorunun daha bütünsel bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Tam da bu hedefe yönelik olarak konunun bütünsel bir şekilde ele alınması amacıyla Haravgi için bir pazar araştırması ve incelemeyi gerçekleştirdik.

Birincil ve temel olarak parti üyelerinin “Haravgi”nin günlük incelenmesi siyasi gereksiniminin bilincine varmaları gerekmektedir. “Haravgi”yi her gün alıp incelemelerinin ne kadar önemli olduğunu hala anlamayan parti üyelerinin hatta kadrolarının olması parti organlarını ve Parti Temel Örgütleri’ni meşgul etmesi gereken ideolojik-siyasi bir sorunu teşkil etmektedir.

Medya araçlarındaki olumsuz ortamı da dikkate alarak, gazetenin günlük abonelerini arttırmanın ve istikrarlı bir hale getirmenin yollarını bulmamız gerekmektedir. Abonelerin gazeteyi büfelerden almalarındaki zaaflar, gazete dağıtımcısı bulmadaki zorluklarla ve daha da doğrusu eski gazete dağıtımcılarının yokluğu ve yerlerinin doldurulamaması sorunuyla bağlantılı olarak, karşı karşıya olduğumuz en büyük örgütsel sorundur. Parti Temel Örgütleri aboneler konusuyla sürekli olarak ilgilenmeli ve “Haravgi”nin tirajıyla ilgili sorunlara çözüm yolları bulma konusunda sürekli olarak düşünmelidirler.

 

AKEL-Sol-Yeni Güçler Meclis Grubu

Partimiz 2008 Şubatı’ndan itibaren hükümette olan partidir ve bu, artan sorumluluklar, görevler ve halkın AKEL’den beklentilerinin artması demektir. Bu çerçevede, hükümet programının aşamalı olarak yaşama geçirilmesi uğraşısında olumlu katkısı ve yansıması göz ününe alındığında, Meclis Grubu’nun meclis içindeki ve dışındaki çalışmaları büyük bir öneme sahiptir.

Temel siyasi görevimiz, Kıbrıs sorunun çözüm uğraşıları ve vatanımızın yeniden birleşmesi için bir araya gelmek ve aynı zamanda hükümetin çalışmalarının, kararlarının ve yaptığı yeniliklerin ortaya konulmasıdır. Buna paralel olarak, DİSİ’nin ve diğerlerinin muhalefet amaçlı saldırılarına karşı koymamız ve eleştirilere argümanlarla yanıt vermeliyiz. Meclis Grubu’nun günlük temel çalışmalarının bir yanı da halkla daha özlü temaslar ve gerek grupların, gerek bireylerin sorunlarını çözmektir ve aynı zamanda adam kayırmacı ve partizan yaklaşımlara karşı mücadeleye devam edeceğimizin mesajını vermektir. Hedefimiz adil toplumdur.

Son Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği seçimlerinin ve yerel seçimlerin sonuçları partimizi ülkenin öncü siyasal gücü olarak tasnif etti ve her yurttaşa, örgütlü yapıya ve organizasyona yönelik olarak ciddiyetle tam da bu sorumluluğun gereklerine yanıt vermeliyiz.  Bu hedeflere ulaşmanın temel önkoşulları Meclis içinde ve dışında çalışmalarımızın sonuç verici olmasının, mücadeleci ve hazırlıklı olmamızın istikrarlı bir biçimde güçlendirilmesidir. Bu başarıları belirleyen iki parametre doğru siyasi ve ideolojik çizgi ile iyi örgütlülüğümüzdür.

Şüphesiz uluslar arası alanda ve içte biçimlenen siyasi ortamın etkileri olmakta ve Meclis’te de özel siyasi koşullar yaratmaktadır.

Tüm yukarıdakiler Meclis yaşamında artık günlük öğeleri teşkil etmektedir ve Meclis Grubu bunların gereklerine yanıt vermeye daima hazır olmalıdır. Bunun için de İlçe Örgütleri, partinin Yardımcı Büroları ve Halk Hareketi’nin örgütleri ile daha sistematik ve somut işbirliği şarttır. Gelişmeler karşısında sadece tepkimizi göstermek değil, gelişmelere yetişecek şekilde hazırlıklı ve tetikte olmamız şarttır.

Ayrıca Meclis çalışmalarının önemli bir kısmı da yasa önerileri aracılığıyla çeşitli konuların düzenlenmesinin daha düzenli bir temelde yapılması olmalıdır. Aynı zamanda, yasama incelemeleri yasanın harfiyle sınırlı kalmamalı ve ciddi iyileştirme olanaklarının olduğu alanlara da yayılmalıdır. Bu çerçevede partinin tezlerinin yeterli ölçüde bilinmesi önem taşımaktadır.

Örgütsel olarak, milletvekillerinin ve yakın çalışma arkadaşlarının partinin ilçe örgütleriyle ve Halk Hareketi’nin kitlesel örgütleriyle daha iyi işbirliğinin gerçekleşmesi beklentisi içerisindeyiz. Bu alanda sağlanan iyileştirmelere rağmen, daha fazla ilerleme kaydetme olanaklarının olduğu kanaatindeyiz. Bu çerçevede yurttaşlarla, toplumla ve örgütlü yapılarla temaslar genel hatlarıyla tatmin edeci düzeydeydi. Bununla birlikte partinin tabanıyla daha fazla temas ve sonuç alıcılığın beklendiği durumlar da mevcuttur.

Somut olarak, grupların, toplulukların ve bireylerin taleplerinin ele alınması ve çözümü konusunda, daima taleplerin mantıki ve haklı olması kaydıyla, milletvekillerinin en ön safta olmaları ortak bir kanaattir. Ancak taleplerin çözümüyle uğraşıların yasama hazırlıklarını olumsuz olarak etkilediği durumların da var olduğu görülmektedir.

Meclis çalışmalarının bilimsel olarak desteklenmesi Meclis Grubu’nun çalışmalarına ve kısmen de Halk Hareketi’nin faaliyetlerine yardımcı olan bir kurumdur. Yer, yer uzman çalışma arkadaşlarının hareketin faaliyetlerine daha aktif katılımının ve daha fazla yardımcı olabilmelerinin sağlanması olanakları mevcuttur. Genel olarak, bu kurumun olumlu katkısının ve sunulan olanakların özellikle yasama faaliyetlerinin hazırlıklarında ve partinin hedeflerinin ileri götürülmesinde daha iyi değerlendirilmesi gerektiği kaydedilmektedir.

Meclis politikaların ve düşüncelerin her gün sert bir biçimde karşı karşıya geldikleri ve en aşırı eleştirilerin ifade edildiği bir alandır. Bu nedenle, sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamda partimizin daima ilerici ve öncü güç olması ve seksen dört yılı aşkın bir süredir yaşamı ve mücadeleleriyle başardığı gibi, özellikle halkın bilincinde yüksekte olmaya devam etmesi için sürekli olarak hazır durumda ve tetikte olmaları Grup üyelerinin tümünün görevidir.

Geçen kongreden bugüne kadar geçen sürede genel hatlarıyla, AKEL-Sol-Yeni Güçler Meclis Grubu’nun mevcudiyeti ve faaliyetleri kolektiflik, ciddiyet, diğer Meclis gruplarına ve Meclis Tüzüğü’ne saygı ile karakterize edilmekteydi. Ancak gerek siyasi gerekse örgütsel faaliyetlerin daha da iyileştirilmesi için olanaklar mevcuttur ve bu, Meclis Grubu’nun yapısıyla da ilgili olarak üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.  Kıbrıs’ın en büyük ve en kitlesel partisi olarak halkın güven oyuna yanıt vermeleri için Meclis Grubu’ndan ve üyelerinden beklentiler büyüktür. Olanaklar ve perspektifler mevcuttur.

Kıbrıs sorununun çözümü yönünde hükümetin büyük uğraşısı ve halk yanlısı ilerici programının yaşama geçirilmesi temel olarak partimiz tarafından desteklenmektedir ve Meclis Grubu bu görevin ciddi bir parçasını yüklenmiş durumdadır. Bu görevi yerine getirmek için hükümet ile daha iyi koordinasyon ve bu yönde karşılıklı çabalar gerekmektedir. Aynı zamanda IV. Başlık’taki konuların tartışılmasının bize verdiği olanakların daha iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Hükümete ve partimize zarar vermeyi hedef alan Meclis’teki geçici muhalif işbirliklerine ve aynı zamanda Meclis’in işleyiş tüzüğünün kabul edilemez bir biçimde ihlal edilmesi ve Meclis Komisyon Başkanları’nın yetkilerini kötüye kullanması olgularına karşı kararlı bir biçimde tepkimizi göstermeliyiz.

 

Yığınsal örgütler- hareketler

Yığınsal örgütler bugün çağdaş Kıbrıs toplumunun tüm yanlarıyla ilgili olarak çok yanlı ve önemli roller oynamaktadırlar. Sayıları kadar müdahaleleri de her gün artmaktadır. Nüfusun sosyal gruplarının gereksinimleri sonucu her gün birlikler, bilimsel ve mesleki örgütler, çevre ve kültür örgütleri ve daha niceleri oluşturulmaktadır.

Partinin yüzlerce kadrosu, üyesi ve dahası dostları geniş ya da uzmanlaşmış bir dizi yığınsal örgütte yerel düzeyde, ilçe ve tüm Kıbrıs çapında faaliyet göstermektedirler. Çalışmalarıyla çok ve çeşitli sorunun ileri götürülmesi ve çözümü yönünde katkıda bulunmaktadırlar.  Yığınsal örgütlerin çalışanlar ve genelde toplum yararına ilerici bir yönelime sahip olmaları için müdahalede bulunmaktadırlar.

Herhangi bir yönetme niyeti olmaksızın parti olarak bu örgütlerde daha örgütlü ve daha sistemli bir biçimde varlığımızı ve müdahalemizi sağlamakla yükümlüyüz. Bu, yığınsal örgütlerin yerine getirdikleri önemli çalışmalara daha fazla katkıda bulunmamız için gereklidir. Diğer yandan bu, özel grupların ve nüfusun bütünün karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili olarak partinin daha iyi bilgi ve anlayışa sahip olmasına yardımcı olacaktır.

Bu yönde geçen kongreden bugüne çok önemli adımlar atıldı. Sistemli çalışmayla birçok mesleki ve bilimsel kuruluşla temaslarımızı ve bu kuruluşlarda örgütlenmeyi ve müdahalede bulunmayı başardık.

Bu alanda olanaklar büyüktür. Çoğu kez çeşitli örgütlere katılan parti üyeleri ve partinin destekleyicileri yeterli temas ve yönlendirme olmaksızın yalnız başlarına faaliyette bulunmaktadırlar. Bu, birçok sosyal ve daha başka sorunlara karşı koymada doğru politikanın biçimlendirilmesi ve bütünsel bilgi olanağından mahrum kılar.

Parti gruplarının kurulması ve faaliyetiyle kolektifliği ve doğru yönlendirmeyi sağlarız. Ayrıca yerinden yönetimi ve çeşitli kitlesel örgütlere katılan yoldaşlarımızın ve dostlarımızın temas biçiminin düzenlemesini ve koordinasyonunu sağlarız.

Partinin mesleki-sendikal alanlarda örgütlü grupları son yıllarda çoğaldılar ve kayda değer başarılar elde ettiler. Fakat faaliyetlerini daha da iyileştirme olanakları mevcuttur. Aynı anda, gereksinimlerin ve olanakların genişlemesiyle yeni alanlarda grupların oluşturulması gereksinimi doğmaktadır.

Bugüne kadarki deneyimden farklı çeşitli grupların işleyişinin ilgili yardımcı büronun işleyiş derecesine bağlı oldu sonucu çıkmaktadır. Partinin yardımcı bürosunun var olduğu ve iyi çalıştığı alanlarda grupların da kayda değer başarılar elde ettiği görülmektedir. Ancak yardımcı büroların çalışmadığı ya da işleyişlerinde zaafların görüldüğü alanlarda parti gruplarını oluşturmayı başaramamaktayız.

Grubun faaliyetini sadece seçim dönemi faaliyetleriyle sınırlamaması ve adeta bir seçim mekanizmasına dönüşmemesi önemlidir. Sürekli faaliyet halinde olması, girişimler üstlenmesi, belli zaman aralıklarında toplanması ve çalışmalarını sürekli olarak geliştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sönmeye ve dağılmaya gidecektir.

Tüm düzeylerde partinin yönetici organları parti gruplarını izlemeli ve yönlendirmelidir. Grupların geliştirdikleri faaliyetlerle ilgili olarak genel bir tabloya sahip olmalı, olası zaafların ve boşlukların aşılmasına yönelik olarak zamanında ve sonuç alıcı bir biçimde müdahale edebilmelidir.

 

……

 

Sivil toplum örgütleri

Özel konu ve faaliyetlerle ilgilenen sivil toplum örgütleri günümüzde giderek daha da büyük rol oynamaktadırlar. Gerek Avrupa Birliği içerisinde gerekse dışında sivil toplum örgütlerinin yaratılmasını ve faaliyetini cesaretlendiren ve destekleyen bir hava mevcuttur. Hâkim çevrelerin örgütlü sosyal ve sınıfsal mücadeleye, partisel ve sendikal eyleme karşılık olacak bir niteliği ve içeriği sivil toplum örgütlerine vermeye teşebbüs etmeleri anlamıyla, bu durumu motive eden unsurlar her zaman temiz, dürüst olmayabilmektedir. AKEL olarak, neoliberalizmin bir ifadesi şeklinde gördüğümüz bu tür eğilimlerle hemfikir değiliz. Ancak elbette ki bu, sivil toplum örgütleri karşısında düşmanca bir eğilim içerisinde olduğumuz anlamına gelmez. Tam tersine, pek çok sivil toplum örgütünün olumlu ve önemli rol oynadıkları ve geleneksel örgütlü yapıların içinde olmadığı alanlardaki boşlukları doldurdukları görüşündeyiz. AKEL parti kadro ve üyelerini sivil toplum örgütlerinde faaliyete ve halk hareketinin ilerici sosyal ve siyasal anlayışlarını sivil toplum örgütlerine taşımaya çağırmaktadır. Sivil toplum örgütleri parti yaratma alanları değildir. Ancak sivil toplum örgütlerinde faaliyet içinde olan parti üyelerinin partiyle iyi temasları sivil toplum örgütlerinin kapsadığı alanlardaki yurttaşlarla parti arasındaki iki yönlü diyaloğa yardımcı olacaktır.

PREV

Yeniden Yakınlaşma

NEXT

20. Kongre (24-27 Kasım 2005)