NİNA YAKOVU’nun Ödüllendirilmesinin Gerekçesi
Heykeltraş ve seramik sanatçısı Nina Yakovu Kıbrıs’ın sanatsal yaratıcılık alanında önemli bir sürece imzasını atmıştır.
60 yılı aşkın bir süre boyunca sanata hizmet ederek, toplumsal ve tarihsel konjonktürü yoğun bir şekilde yaşayarak sahip olduğu düşünceleri Kıbrıs’ın sınırlarını aşan ve uluslararası boyutlara ulaşan eserlerine büyük bir duyarlılıkla yansıtarak, bize sefaletin acısıyla ve aynı zamanda insan ve yaşam sevgisiyle dolu, insan odaklı bir sanat sunmaktadır.
Nina Yakovu 1974’te yurdumuzun yaşadığı trajediyi kendisi de bir göçmen olarak yoğun bir şekilde yaşadı ve eserlerine savaşın dehşetini, göç etmek zorunda kalan insanların acısını ve ıstırabını, kayıpların ve öldürülenlerin dramını yansıtarak bize özünde savaş karşıtı eserler sunmaktadır. Aşk, acı, umutsuzluk ve nostaljinin yansıdığı eserlerinin ana ekseni insanlar ve özellikle kadınlardır.
Geleneksel teknikten aldığı ilhamla görsel sanatçı Nina Yakovu, eserlerinin çoğuna damgasını vuran ve adının özdeşleştirildiği heykeller, Mağusa’nın insan şeklindeki eşsiz testilerinin çeşitli varyasyonları üzerinde çalışarak geleneksel seramik sanatını yaşattı.
Geleneksel Kıbrıs seramik sanatının korunması, sürdürülmesi ve gelişiminde onun katkısı benzersizdir.
Gelişim sürecinde kısa zamanda geleneksel seramikten sadeleştirme ve dışa vurumculuk yönünde ilerledi. Sahip olduğu ileri sanat anlayışı, el becerisi, sonsuz hayal gücü ve tükenmez yaratıcılığıyla farklı malzemeler ve farklı teknikler kullanarak üç boyutlu eserler yaratan sanatçı, kil ve diğer malzemeleri büyük beceri ve ustalıkla işleyerek şekil ve ruh verdiği çalışmalarıyla, öncü yaratıcılığıyla, benzersiz heykeller ve daha modern formlarda duvar kabartmalarıyla yurdumuza zengin eserler bahşetti.
Sürekli yenilenen ve tükenmeyen bir yaratıcılık kaynağı olan Nina Yakovu seramik ve heykel sanatına büyük bir bağlılık ve eşsiz bir şevkle hizmet ederek yaratıcı ve ilham verici eserleriyle Kıbrıs’ın çağdaş sanatsal yaratıcılığına mührünü vurdu.
Yıllar boyu tükenmeyen bu değerli katkısından dolayı AKEL Merkez Komitesi “Tefkros Anthias ve Thodosis Pieridis Kültürel Katkı” Ödülü Komitesi 2021 yılı için bu onur ödülünü kendisine verme kararını aldı.