Home  |  Açıklamalar   |  Kıbrıs iklim krizinden büyük ölçüde etkilenecek

Kıbrıs iklim krizinden büyük ölçüde etkilenecek

Hristodulidis hükümeti etkin önlemler almak yerine, iklim değişikliğine karşı eylem duyurularıyla ve idari araştırmalarla yetiniyor

 

BM İklim Konferansı COP28’in tamamlanmasının ardından AKEL Enerji ve Çevre Bürosu Sorumlusu Hristina Nikolau’nun yaptığı açıklama:

 

Dubai’de düzenlenen dünyanın en büyük iklim konferansı COP28 fosil yakıtların kullanımının aşamalı olarak durdurulması veya azaltılmasına yönelik bir anlaşma hedefiyle başladı. Nihayetinde fosil yakıtlardan diğer enerji türlerine geçiş konusunda kırılgan bir anlaşmayla sona erdi.

 

Küresel düzeyde yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesinin üç katına çıkarılmasına ve 2030 yılına kadar enerji verimliliğinin iki katına çıkarılmasına 200 ülkenin yeşil ışık yakması olumlu bir adımdır.

 

Ancak Paris Anlaşması’nın küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefine ulaşmak için kat edilmesi gereken hala uzun bir yol var. Bununla birlikte iklimle ilgili olası bir acil durumda en büyük sorumluluğa sahip olan zengin ülkelerin kayıp ve zarar fonuna katkısı iklim değişikliği nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde kaydedilen telafi edilemeyecek mali ve mali olmayan zarar ve kayıpların %0,2’sinden daha azına denk düşen bir miktar olan yaklaşık 700 milyon dolar düzeyindedir.

 

Uluslararası toplum iklim krizine anlamlı bir şekilde karşı koymanın hedeflenmesi yönünde önemli bir fırsatı kaçırdı. Bu, uluslararası anlaşma ve iş birliğiyle sağlanamadığı sürece Birleşmiş Milletler iklim zirveleri her zaman aynı şekilde sonuçlanacaktır.

 

Kıbrıs iklim krizinden büyük ölçüde etkilenecek bir ülkedir. Dolayısıyla üzerine düşen oranda ölçüde katkıda bulunmalı, uyum sağlamalı ve kendini korumalıdır. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi oranının artması, önemli ekolojik değere sahip alanların korunması, toplu ulaşımın ve atık yönetiminin kapsamlı bir şekilde planlanması acilen alınması gereken önlemlerden bazılarıdır.

 

Şimdiye kadar, Kıbrıs Cumhuriyeti etkin önlemler almak yerine, iklim değişikliğine karşı eylem duyurularıyla ve idari araştırmalarla yetinen Hristodulidis hükümetiyle atıklar için milyonlarca avro para cezası ödemekte, çevrenin korunmasına yönelik hukuki mevzuatın uygulanmasına ilişkin tablolarda son sırada yer almakta ve Akama’nın çimentolaşmasına izin vermektedir.

 

PREV

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Kukumas'ın Cumhurbaşkanı Hristodulidis'e Cevabı

NEXT

18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü