
Hayvanların, yaban hayatın ve besi hayvanlarının korunması ve refahı
Son yıllarda gezegenimizdeki hayvanlar benzeri görülmemiş bir hızla yok oluyor.
Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Komisyonu’nun son raporunda önümüzdeki birkaç on yıl içinde 500.000 ile 1 milyon arasında bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı tespitinde bulunuluyor.
Bu endişe verici gidişatın sorumlusunun tek bir faktör, insanların faaliyetleri olduğu raporda yinelenerek, tarım ve kalkınma nedeniyle oluşan kirliliğin, ormansızlaşmanın ve habitat kaybının halihazırda kara parçalarının %75’ini ve deniz ortamlarının %40’ını «ciddi şekilde değiştirdiği» kaydediliyor. Ve “İnsan faaliyetleri, artık her zamankinden daha fazla türü küresel yok oluşla tehdit ediyor” diye ekleniyor.
Bu durum karşısında çevreyi, doğayı ve dolayısıyla yaban hayatı korumak için daha fazla eyleme ihtiyaç var.
Tüm bunlara paralele olarak, evcil hayvanların refahına ve korunmasına ilişkin giderek daha fazla sorun gün yüzüne çıkıyor.
Ülkemizde son yıllarda hayvanların sokağa atılması ve istismar edilmesi olgusu büyük bir artış göstermektedir. Daha sıkı tedbirlere ve kontrollere ihtiyaç var ama bunlar tek başına çözüm sağlamayacak.
Ülkede yaşayan herkesin daha duyarlı olması için eyleme, bilgilendirmeye ve bilgiye ihtiyaç vardır.
Hayvan barınaklarının faaliyetiyle ilgili hukuki çerçevede var olan ciddi boşlukları, halkın ilgisizliğini ve hükümetin eksikliklerini hayvan barınaklarındaki gönüllüler doldurmaya çalışıyorlar, bu nedenle mevcut merkezlerin güçlendirilmesi ve hayvan barınaklarına verilen desteğin kanunlarla desteklenmesi de gerekiyor.
Mevcut yasal mevzuatın sıkı bir şekilde uygulanması ve günümüzün uluslararası uygulamaları da dikkate alınarak güçlendirilmesi gerekmektedir.
- Hayvan refahı, hayvanat bahçelerinin ve evcil hayvan satış mağazalarının denetimi ve başıboş hayvan barınaklarını desteklenmesi için diğer şeylerin yanında hukuki çerçevenin doğru uygulanmasını sağlayacak yapıların Çevre Bakanlığı bünyesinde oluşturulması gerekmektedir.
- Bunlara ilaveten, Hayvan Refahı ve Köpekler ile ilgili yasanın sıkı bir şekilde uygulanması için yerel yönetimlerin çalışmalarına destek verilmesi ve aynı zamanda 5 yıllık takvim çerçevesinde tüm sokak kedilerinin ve köpeklerinin kısırlaştırılması planının hayata geçirilmesi gerekmektedir.
- Hayvan Polisi’nin güçlendirilmesi ve uygun niteliklere ve deneyime sahip kişilerden oluşan yeterli kadronun sağlanması bu çabanın önemli bir parçası olmaya devam ediyor.
- Ayrıca duyarlı yurttaşların çabalarına yardımcı olacak ve hayvan refahı için bilgilendirme noktası görevi görecek hizmetlerin ve altyapıların sağlanmasına ve yerel yetkililerin katılımıyla gönüllülere yiyecek tedarik edilerek sokak hayvanlarının beslenmesinin sağlanmasına da ihtiyaç vardır.
- Ülkemizin yabani faunası ile ilgili olarak ise, nüfuslarının hayatta kalmasını ve çoğalmasını sağlamak için sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları arasında sinerji yaratılarak yerel yaban hayatı koruma yapılarının güçlendirilmesine ve göçmen kuşların korunmasına yönelik özel planların acil olarak geliştirilmesine ihtiyaç vardır.
- Hayvancılık alanında da hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlayacak iyi uygulamalar teşvik edilmelidir.