Emperyalizm ve terör birbirlerini besliyor
Orta Doğu’daki kültürel yıkım hakkında AKEL M.K. Kültür Bürosu’nun açıklaması
Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki, antik yıllardan beri Mezopotamya olarak bilinen bölge insanlık kültürünün doğduğu yerdir. Yazının bulunduğu ve ilk organize tarımın yapıldığı yerdir. İlk kentler, ilk medeniyetler burada kurulmuştur. Ancak kendi ekonomik ve jeostratejik çıkarlarına hizmet eden müdahalelerle emperyalistler ve onların bölgedeki işbirlikçileri uluslararası hukuku çiğneyerek bu bölgedeki medeniyet beşiğinin evrensel kültürel mirasına direkt olarak zarar vermeye devam etmektedirler.
AKEL Kültür Bürosu, Orta Doğu’da kültürel mirası hedef alan ve antik eserlere yönelik saldırıları mahkûm etmektedir. Suriye’de yaşanan krizin son dört yılında 900’den fazla tarihi eser ve arkeolojik alan büyük zararlara uğratılmıştır. Uzamanlar ve arkeologlar tarafından da tespit edildiği üzere, tarihi eserler İŞİD üyeleri tarafından yok edilmekte ya da kaçakçılığı yapılarak bu örgüte finansman sağlanmaktadır.
ABD askeri güçlerinin ve müttefiklerinin Afganistan’da ve Irak’ta organize antik eser kaçakçılığı yaparak, bu ülkelerden çaldıkları antik eserlerden tespit edilenlerin sayısı Afganistan’da 170.000’e, Irak’ta 70.000’e ulaşmaktadır. Polonya askeri güçlerinin antik Babil kentinde yaptıkları büyük yıkımlar bilinmektedir. Emperyalizm ve terör bileşik kaplar şeklinde birbirlerini beslemektedirler.
AKEL Kültür Bürosu bu kültürel değerlerin tüm insanlığın mirası olduğunun altını çizmekte ve bu eserlerin yıkıma uğratılmasını ve sömürülmesini kınamaktadır.