Avrupa Komisyonu’nun Türkiye Raporu Hakkında
AKEL Basın Sözcüsü Stefanos Stefanu Avrupa Komisyonu’nun Türkiye Raporu’na ilişkin Anastasiadis-DİSİ hükümetinin ortaya koyduğu tutum hakkında yaptığı açıklamada hükümetin tekrar zafer naraları atarak sonucu güzelleştirme taktiğine başvurduğunu belirtti.
Raporda Türkiye’nin Crans Montana’daki tutumu konusunda özünde BM Genel Sekreteri’nin raporunda belirtilenlerin tekrarlandığını söyleyen Stefanu, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin iki gün önceki beyanının da benzer içerikte olmasına rağmen hükümetin bu konuda yorumda bulunmaktan özellikle kaçındığına dikkat çekti. Crans Montana’da yaşananlar hakkında hükümetin dediklerine Avrupa Komisyonu’nun raporuyla bir tokat daha vurulduğunu dile getiren Stefanu uluslararası toplumun, BM ve Avrupa Birliği’nin Crans Montana başarısızlığının sorumluluğunu Türkiye’de görmeyen anlayışının bu raporla bir kez daha teyit edildiğini ifade etti.
Kıbrıs sorununun Crans Montana başarısızlığının ardından çok kritik bir noktada bulunduğuna işaret eden AKEL Basın Sözcüsü, Crans Montana’daki zirvenin başarısızlığı hakkında Türkiye’ye herhangi bir sorumluluk yüklenmeksizin Kıbrıs sorununda yaşanan çıkmazın çok tehlikeli olduğunu hükümetin anlaması gerektiğinin altını çizdi. BM Genel Sekreteri tarafından belirtilen şekilde müzakerelerin yeniden başlaması için Cumhurbaşkanı’nın tutarlı bir biçimde çalışmasının şart olduğunu söyleyen Stefanu, aynı tarihi sorumluluğun Kıbrıslıtürk lider Sn. Akıncı’nın da omuzlarında olduğunu ekledi.
İki liderin de bu tarihi sorumluluğu üstlenmeleri gerektiğini vurgulayan Stefanos Stefanu, bunun pek çok kez BM Genel Sekreteri tarafından belirtildiğini, hatta dün de BM Genel Sekreteri’nin temsilcisi tarafından bunun vurgulandığını söyledi.
19 Nisan 2018