Home  |  Açıklamalar   |  Radyo Maratonu: Bir yaklaşım değişikliğiyle engelli bireylerin sesine odaklanılmasının zamanı geldi

Radyo Maratonu: Bir yaklaşım değişikliğiyle engelli bireylerin sesine odaklanılmasının zamanı geldi

 

 

Radyo Maratonu meselesini AKEL bu yıl da yeniden gündeme getirmekte ve engelli bireylere yönelik sosyal politikanın devletin ve hükümetin sorumluluğu ve yükümlülüğü olduğunu, özel girişimlerin ve gönüllülüğün bu sorumluluğun yerini alamayacağını devletin anlaması için çağrıda bulunmaktadır.

 

Devleti Radyo Maratonu’nun geleceği konusunda engelli hakları hareketiyle gerçek ve anlamlı bir diyalog başlatmaya çağırıyoruz. Önyargılardan ve peşinen alınmış kararlardan uzak bir diyalogla, söz konusu kurumun nasıl dönüştürülebileceği ve engellilik ile insan haklarına ilişkin çağdaş anlayışlara nasıl uyum sağlayabileceği ele alınmalıdır. Amaç, engelli bireyleri yılda bir kez hatırlayan bir toplum değil, onların haklarını her gün güvence altına alan bir anlayışı devletin benimsemesidir.

 

Her yıl tartışma yalnızca ne kadar para toplanacağına veya gönüllülerin ve vatandaşların katkılarının takdir edilmesine indirgenemez. Toplumsal dayanışma ve gönüllü katkılar önemlidir; ancak bunlar devletin sorumluluğunun yerini alamaz ve bunlar engelli bireylerin haklarının toplumda algılanma biçiminin temelini oluşturmamalıdır. Her engelli bireyin onurlu ve bağımsız bir yaşam sürdürebilmesi ve eşit fırsatlara sahip olabilmesi için gerekli kaynakları, yapıları ve hizmetleri sağlamak devletin yükümlülüğüdür.

 

Engelli bireylerin birer hayırseverlik nesnesi olmadıklarının bugün her zamankinden daha fazla anlaşılması gerekiyor. Onlar eşit haklara sahip yurttaşlardır. Bu durum Kıbrıs Cumhuriyeti’nin onayladığı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nde de açıkça belirtilmektedir. Ayrıca engelli bireylerin katılımını ve toplumsal yaşama dâhil edilmesini sağlamak amacıyla devletin yakın zamanda oluşturduğu yasal ve kurumsal çerçeve de bu anlayışı teyit etmektedir.

 

AKEL engelli bireylerin, ailelerinin ve engelli hakları hareketinde yer alan örgütlerin yanında olmaya devam edecek; gerçekten erişilebilir ve kapsayıcı bir toplum için yürüttükleri mücadeleyi desteklemeyi sürdürecektir.

 

PREV

AKEL Genel Sekreteri Slovakya’nın Kıbrıs’taki yeni Büyükelçisi ile görüştü