Hükümet yetersiz – Sorunları çözmek yerine yenilerini yaratıyor
AKEL Merkez Komitesi üyesi Marina Savva yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in Poli Hrisofu’da gerçekleştirilen kalkınma projelerinin açılış töreni vesilesiyle büyük projelerin hayata geçirilmesi konusunda yaptığı açıklamalara değinerek “Sayın Anastasiadis’in sağ kolu olarak Sayın Hristodulidis’in görev yaptığı önceki hükümetin yetersizlikleri ve büyük çıkar gruplarına hizmet etmeye yönelik maksatları sonucunda bugünkü hükümete skandal kokan sorunlu projeleri miras bıraktığı bir gerçektir” dedi.
Ancak aynı derecede bir başka gerçeğin de bugünkü hükümetin sadece büyük projeleri tamamlamakta yetersiz kalmayıp, aldığı kararlarla işleri daha da zorlaştırdığını ve halkın sırtına onlarca milyon avro ek yükün eklenmesi tehlikesine yol açtığını kaydeden Marina Savva bu durumun hem Baf–Poli Hrisofu yolu, hem de Vasiliko’daki doğal gaz terminali ile elektrik bağlantısı gibi hayati önemdeki projelerde yaşandığına dikkat çekti.
Vasiliko konusunda hükümetin, Çinli şirketle sözleşmenin feshedilmesinden sonra çözümün hazır olduğunu iddia ettiğini hatırlatan Savva aradan on dört ay geçmesine rağmen hiçbir ilerlemenin olmadığını ve elektrik üretimi için doğal gazın getirilmesi konusunda ciddi gecikmelerin yaşandığını ifade etti.
Kablo projesi konusunda Cumhurbaşkanı’nın zafer havası estirdiğini, güçlü yatırımcıların katılacağı, kalkınmaya katkı ve ucuz enerji sağlayacağı vaatlerinde bulunduğunu da anımsatan Marina Savva “Ancak sonunda hiçbir şey yapılmadı, dahası hükümetin bu konudaki resmi tutumu hâlâ belirsiz, çünkü iki bakan birbirine taban tabana zıt görüşler dile getiriyor. Aynı zamanda hükümet maliyetler konusunda üstlendiği taahhütleri toplumdan gizliyor” dedi.
Tüm bunlar, Anastasiadis–DİSİ hükümeti tarafından yapılan ve Hristodulidis hükümeti tarafından devam ettirilen iki proje anlaşmasına ilişkin Avrupa Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmalarla birleşince, toplumun ve ekonominin sırtına ağır bir mali yük bindirilmesi tehlikesinin doğduğuna işaret eden Savva “Hristodulidis hükümeti yetersizlik konusunda da önceki hükümetin çizgisini sürdürüyor. Projeler ortada yok, ama projelerin faturası giderek daha da kabarıyor” diyerek sözlerini tamamladı.