BM Genel Kurulu’nda Golan Tepeleri hakkındaki karar için oylamada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çekimser kalması kabul edilemez
BM Genel Kurulu aldığı kararla İsrail’i Haziran 1967’den bu yana işgali altında tuttuğu ve nüfus taşıyıp yerleştirdiği Suriye’nin Golan Tepeleri’nden çekilmeye çağırıyor. Bilindiği gibi, İsrail devleti 1981’de Suriye’nin Golan Tepeleri’ni ilhak etti ve bunu BM Güvenlik Konseyi kınadı. 2019’da Trump yönetimi uluslararası hukuku ihlal ederek, işgal altındaki bu topraklar üzerinde İsrail egemenliğini tanıma yönünde hareket etti. Kıbrıs Temsilciler Meclisi aldığı kararlarıyla hem bu Suriye topraklarının İsrail tarafından ilhak edilmesini, hem de İsrail’in bu topraklar üzerindeki egemenliğinin ABD tarafından tanınmasını kınadığını hatırlatırız.
Bu koşullarda BM’de yapılan oylamada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin çekimser kalması kabul edilemez. Bu tutum, BM’deki bir dizi oylamada geçmişte Anastasiadis hükümeti ve şimdi de Hristodulidis hükümeti tarafından İsrail’in ve ABD’nin hatırı uğruna ilkesel pozisyonlardan ve uluslararası hukuk ilkelerinden uzak tutumlar ortaya koymasının üzerine eklenmektedir. Hükümet diğer AB üyesi ülkelerin tutumunun arkasına saklanamaz çünkü Kıbrıs, topraklarının işgaliyle ve toprak bütünlüğünün ihlaliyle karşı karşıya olan tek AB üyesi devlettir.
Uluslararası hukukun ihlaline ilişkin tüm konularda Kıbrıs’ın ilkeli tutumlar ortaya koyarak tamamen tutarlı olması için diğer devletlerden daha fazla nedeni olduğunu AKEL bir kez daha vurgulamaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tutarlılığı ve güvenilirliği, Türkiye’nin sürdürdüğü işgali ve kolonizasyon karşısında hakkını arayarak uluslararası destek istediğinde konumunu güçlendirir. Aksi takdirde, ABD ve AB’nin izlediği çifte standart mantığına körü körüne uyması, Kıbrıs’ın güvenirliğini sarsmakta ve zor zamanlarda ülkemize destek veren devlet ve halklardan ülkemizi tecrit eder.