Yoldaş Dimitris Hristofyas’ı Aramızdan Ayrılışının 1. Yıldönümünde Saygı ve Özlemle Andık
Hristofyas ailesi ve AKEL Merkez Komitesi’nin gerçekleştirdiği siyasi etkinlikle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eski Cumhurbaşkanı ve AKEL eski Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas anıldı.
Lakatamya Belediyesi Amfitiyatrosu’nda gerçekleştirilen anma etkinliğinde konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Hristofyas’ın yıllarca maruz kaldığı saldırılara cevabı onu son yolculuğunda uğurlayan halkın gözünde yaşlarla, gerçek gözyaşlarıyla verdiğini vurguladı. Dimitris Hristofyas’ın emekçi halkın bağrından çıkan bir siyasi şahsiyet olduğunu ve tüm yaşamı boyunca olduğundan farklı görünmeksizin, rol yapmaksızın tüm hayatını başından sonuna kadar emekçilere adadığını hatırlatan Kiprianu, bugün bazı politikacıların iletişim uzmanlarının yönlendirmeleriyle olduklarından farklı görünme çabalarının aksine Hristofyas’ın yaşamında gölgeler olmadığını, onun hiçbir şeyi saklamaksızın, karizmatik özellikleriyle ve kusurlarıyla daima olduğu gibi göründüğünü, sade, mütevazı, dürüst, hakiki, onurlu, dinamik ve duyarlı bir insan olduğunu belirtti.
“Hristofyas AKEL’in ve emekçilerin kendisine gösterdiği güveni en iyi şekilde onurlandırdı. O, kimleri temsil ettiğini biliyordu ve onları haklı çıkardı” diye konuşan Kiprianu, bugün çıkarlara esir olan, kameraların önünde farklı, kapalı kapıların ardında farklı konuşan siyasetçilerin aksine onun tüm siyasi hayatı boyunca elleri temiz, duruşu açık ve net olan dürüst bir siyasi şahsiyet olduğunu kaydetti. Hristofyas’ın her şeyden önce Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin tarihsel misyonuna ve emekçilerin gücüne, Kıbrıs’ın yeniden birleşme perspektifine ve Kıbrıs halkının farklı bir geleceği inşa edebileceğine inandığını ve başkalarını da bu vizyona inandırdığını söyleyen Kiprianu, bu yüzden Hristofyas’ın neslinin diğer yoldaşlarıyla birlikte Sovyetler Birliği’nin dağıldığı yıllarda AKEL’i ayakta tutabilmenin tüm yükünü sırtlandığını ifade etti.
Andros Kiprianu, ülkenin geçirdiği zor yıllarda Dimitris Hristofyas’ın ve AKEL’in kolektif liderliğinin partinin kapılarını topluma açtığını ve bu şekilde halkın geniş kesimlerinin gereksinimlerine hizmet ederek, beklentilerini dile getirerek temsilcisi olmayı başaran sosyal ve siyasal güç olarak geliştiğini, ancak bu büyük çabanın başarıya ulaşması sürecinde Hristofyas’ın ciddi sağlık sorunlarıyla da boğuştuğunu, onun kişisel örneğinin herkese gece gündüz çalışmayı öğrettiğini söyledi. Diğer yoldaşlarıyla birlikte sürekli yenilenmeyle yeni yollar açtığını hatırlatan Kiprianu, Dimitris Hristofyas’ın AKEL’in liderliğinde 20 yıllık mevcudiyetiyle parti içi demokrasinin gelişmesine, hareketin çok yönlü ve çok boyutlu eylemine, ülkenin siyasi, sosyal ve kültürel gelişmesine öncü ve radikal katkısıyla mührünü vurduğunu belirtti.
Kiprianu, Temsilciler Meclisi başkanlığında bulunduğu yıllarda parlamenter diplomasiyi güçlendirdiğini, meclisin kurumsal rolüne ve günlük siyasal işleyişine sınıf atlattığını, yurdumuzda demokrasinin ilerlemesinin yolunu açtığını hatırlattı. Cumhurbaşkanlığı görev süresinin uluslararası alanda patlak veren dev ekonomik krizle çakıştığını ve o dönemde krizin etkilerine karşı koyma için izlediği politika ve Kıbrıs sorununun çözümü için ortaya koyduğu öneriler nedeniyle ülkenin siyasal yaşamında eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya uğradığını vurguladı. Onun şahsına ve AKEL’e yapılan saldırıların özünde ideolojik olduğunu, krizin bedelini kimin ödeyeceğiyle ve Kıbrıs’ta yarım ama Helen bir devlet mi yoksa iki toplumlu ve bütün bir Kıbrıs arasındaki tercihle ilgili olduğunu söyleyen Kiprianu, o dönemde sunulan önerilerin birleştiren öneriler olduğunu, Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin ortak evlerinde birlikte yaşamaları perspektifini veren öneriler olduğunu ifade etti. Bu somut öneriler ve siyasal tezlerle bu vizyonun ete kemiğe büründüğünü ve bizzat yaşamın bunların doğruluğunu kanıtladığını dile getiren Andros Kiprianu, o dönemde başta Anastasiadis olmak üzere Hristofyas’a ve AKEL’e yıkıcı saldırılarda bulunanların bazılarının bu tezlerin doğruluğunu bugün açıkça kabul etmekte olduklarını belirtti.
Ülke ekonomisinin zorluklar yaşadığı bir dönemde Hristofyas’ın doğalgaz perspektifi penceresini de açtığını hatırlatan Kiprianu, hidrokarbonların ülke açısından barış, halk açısından refah faktörü olmasının hedeflendiğini söyledi. Çalışma yaşamında, eğitimde, yerel yönetimlerde, sosyal politikalarda, su konusunda, çevre alanında ve pek çok alanda reformların ve önemli yeniliklerin gerçekleştirildiğine işaret eden Andros Kiprianu, Dimitris Hristofyas’ı anmanın en iyi yolunun farklı bir Kıbrıs’a, farklı bir topluma giden yolu, barışın, adaletin ve sosyalizmin yolunu açması için yılmadan yorulmadan AKEL’i güçlendirmeye çalışmak olduğunu vurguladı.