Akama’daki Yangınlar İçin Derin Üzüntü Ve Öfke Duyuyoruz
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Akama’daki yangınlar için duyulan derin üzüntüyü ve aynı zamanda ilgili bakanın da kabul ettiği gibi yangınların kasten çıkarılmasından duyulan öfkeyi dile getirdi.
Kiprianu, Akama’nın Karpaz’la birlikte Kıbrıs ve Akdeniz’in en önemli biyotoplarından biri olduğunu ve korunması için bütünlüklü bir planın şart olduğunu kaydetti.
Akama’ya yönelik idari planların 2009’da hazırlandığını ve bölgenin korunması için sıkı önlemleri öngördüğünü söyleyen Kiprianu, bunların yaşama geçirilmesine çatışan çıkarların ne yazık ki izin vermediğini ifade etti.
Her geçen yıl koruma altındaki alanın azaltıldığını ve Bakanlar Kurulu’nun son 7 yılda aldığı kararlarla Akama’nın gerçekten korunmasına ilgi göstermediğini vurgulayan AKEL Genel Sekreteri, Ulusal Orman Parkı planıyla da ormanın çok küçük bir bölümünün koruma altına alındığını, bu planla temel ilke ve yasaların çiğnendiğini ve AKEL’in bu planla hemfikir olmadığını söyledi.
Hükümetin, ilgili bakanlığın ve bakanlık komisyonunun Akama ile ilgili olarak ne yapmak niyetinde olduğunu açıkça ortaya koymasını isteyen AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, AKEL olarak bölgenin korunmasına yönelik çevreci hareketlerin çabalarını desteklediklerini belirtti.
Kiprianu, yılda yaklaşık bir milyon insanın ziyaret ettiği Akama bölgesinin ülkemiz ve sakinleri açısından paha biçilmez bir değerinin olduğunu, Kıbrıs ve Avrupa’nın bu önemli ekotopunun geleceğinin güvence altına alınmasını devletin sağlaması gerektiğini vurguladı.
14 Kasım 2019