Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Γιατί στο άκουσμα του Λενινισμού στο κόμμα κάποιοι “εντός” και εκτός πυροβολούν, του Χρίστου Μιχαήλ

Γιατί στο άκουσμα του Λενινισμού στο κόμμα κάποιοι “εντός” και εκτός πυροβολούν, του Χρίστου Μιχαήλ

Ο λενινισμός στο κόμμα είναι η ψυχή και η δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς τα μπροστά, μπορεί να εξηγήσει και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που ταλανίζουν την κοινωνία και την ανθρωπότητα στο σύνολο της, μπορεί να γίνει φάρος και οδηγός για ουσιαστικές αλλαγές τόσο στο πολιτικό κριτήριο των μαζών αλλά και στην ίδια τη ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε ένα κόσμο που θα πνίξει τις βασικές αντιθέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας – 1. κεφάλαιο Vs εργασία 2. Χρηματιστικές ομάδες Vs ιμπεριαλιστικές δυνάμεις 3. Χούφτα κυριάρχων πολιτισμένων εθνών Vs αποικίες – εξαρτημένες χώρες και λαοί.

Ο λενινισμός στο κόμμα είναι η ασταμάτητη πάλη με τον οπορτουνισμό στο ίδιο το κόμμα και στις δυνάμεις που αυτοπαρουσιάζονται ως αριστερές αλλά δεν ήταν σε θέση ποτέ να αποποιηθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και περιορίζουν την ταξική πάλη. Είναι η ασταμάτητη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Είναι η μέθοδος του σχεδιασμού της τακτικής και της στρατηγικής του κόμματος για την ουσιαστική κατάληψη της εξουσίας από την τάξη των εκμεταλλευόμενων και ας αργεί αυτή. Είναι η ψυχή της αλήθειας στο ίδιο το κόμμα που στέκει μπροστά στα λάθη του αποφασιστικά και δεν τα φοβάται δεν τα πνίγει δεν τα βάζει κάτω από το χαλί αντίθετα τα αντιλαμβάνεται ως ευκαιρία διαπαιδαγώγησης των συνειδήσεων. Είναι το ξεκαθάρισμα του ρόλου του κοινοβουλευτισμού και της αποτελεσματικότητας του και το ξεκαθάρισμα ότι αυτό δεν είναι αρκετό και ικανό από μόνο του να οδηγήσει τα πράγματα προς τα μπροστά. Είναι το τέλος της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και του νηφάλιου πολιτικάντισμού και ενός μαραζωμένου μικροαστισμού. Είναι η άρρηκτη σχέση θεωρίας και πράξης και όχι η επίκληση της θεωρίας για να ριχτεί στάχτη στα μάτια της εργατικής τάξης. Είναι η ολοκληρωμένη θεωρία και όχι οι αντιφατικές θέσεις αποσπασμένες από την πάλη των μαζών. Ο λενινισμός διασφαλίζει τη συλλογικότητα και όχι την αρχηγικότητα σε ένα κόμμα. Θεωρεί τη συλλογική σοφία και τη σοφία των πολλών υπεράνω του όποιου προσώπου. Είναι επίσης το ξεκαθάρισμα ότι η επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να είναι δόγμα ότι διαμορφώνεται τελικά μόνο σε στενή σύνδεση με την πρακτική ενός πραγματικά μαζικού κινήματος γιατί η θεωρία πρέπει να απαντά στα ερωτήματα που βάζει η πραχτική γιατί πρέπει να ελέγχεται από τα δεδομένα της πρακτικής.

Ο λενινισμός ως σύνολο αναλύσεων και προσεγγίσεων προφανώς και δεν είναι μόνο αυτά. Ο λενινισμός είναι ένα μεγάλο πεδίο γνώσης και δουλειάς, το πιο φωτεινό εργαλείο. Ο λενινισμός σε συνδυασμό φυσικά με τον μαρξισμό είναι το κλειδί για επαναφορά της ελπίδας στους εργαζόμενους και στους καταπιεσμένους. Ο μαρξισμός χωρίς τον λενινισμό και αντίθετα είναι εργαλεία και θεωρίες ανίκανες να κατακτήσουν και να ενεργοποιήσουν την εργατική τάξη, που είναι το ζητούμενο. Ο μαρξισμός και ο λενινισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι ως καθοδηγητικά εργαλεία. Είναι η κινητήρια δύναμη ουσιαστικής συμμετοχής των μαζών στην εξελικτική διαδικασία της κοινωνίας. Είναι η πεμπτουσία για αφύπνιση των συνειδήσεων και την ενεργή συμμετοχή τους στην αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας που πάντα θα μεταβάλλετε. Προφανώς και ο λενινισμός χρήζει μελέτης, προφανώς και ο λενινισμός χρήζει βασανιστικής και εξουθενωτικής διαδικασίες για εφαρμογή του ως σύνολο σκέψεων και προσεγγίσεων που θα διεμβολίζει τη δράση του κόμματος. Προφανώς και ο λενινισμός δεν θα μπολιάσει το κόμμα στο σύνολο του από την μια μέρα στην άλλη, ωσάν να πατάς το κουμπί και να ανάβει λάμπα, αλλά πρέπει να τεθεί ως φάρος και στόχος επεξήγησης και εφαρμογή από την όποια νέα ηγεσία, όσο επίπονος και αν φαίνεται, όσο βασανιστική και αν είναι αυτή η διαδικασία.

Υ.γ και για να τελειώνουμε με το πιο σαθρό επιχείρημα! Έχεις πολλούς τρόπους να πάεις στο 20% η ουσία είναι αν θα πάεις, να πάεις και να είσαι τουλάχιστον περήφανος για τη μάχη που έδωσες, να ξέρεις ποιος είσαι και γιατί! Και φυσικά ο στόχος είναι η ενδυνάμωση του κόμματος. Και στο κάτω κάτω όλα ξεκίνησαν σε ένα σπίτι στη Λεμεσό μέσα από ένα πυρήνα πρωτοπόρων με ξεκαθαρη ιδεολογία και προσανατολισμό και γιγαντωθήκαμε!

Χρίστος Μιχαήλ

PREV

Κείμενο προσυνεδριακού διαλόγου του Ευστράτιου Νικολαΐδη

NEXT

Αριστερά με ισχυρό ταξικό πρόσημο, της Μαρίας Στρατή