Home  |  23ο Συνέδριο ΑΚΕΛ   |  Προσυνεδριακός Διάλογος 23ου Συνεδρίου   |  Τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής, του Μωχάμετ Σιααπαν

Τι σημαίνει να είσαι κομμουνιστής, του Μωχάμετ Σιααπαν

Στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου καταθέτω ένα μεταφρασμένο κείμενο του Andre Vltcheck, φιλόσοφου και συγγραφέα, παραγωγού κινηματογραφικών ταινιών και δημοσιογράφου ως συμβολή στη συζήτηση για το τι πρεσβεύουμε και ποιοι είμαστε:

«Τι να είμαι Λενινιστής, Μαοϊστής  ή Τροτσκιστής? να υιοθετήσω το Σοβιετικό μοντέλο ή το Κινέζικο? Ειλικρινά δεν δίνω καμία σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες. Για μένα ο κομμουνιστής είναι αυτός που αγωνίζεται εναντία του καπιταλισμού – ρατσισμού και του αποικισμού. Ο κομμουνιστής είναι αυτός που πιστεύει στην ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη για όλο τον κόσμο στη Γη.

Στη ζωή μου επισκέφθηκα σχεδόν 160 χώρες και έζησα σε όλες τις ηπείρους και όπου πήγα είδα τις τρομερές και συνεχόμενες λεηλασίες της Δύσης για τον πλανήτη μας.

Ο Ιμπεριαλισμός υποχρεώνει τις χώρες να μπουν σε εμφύλιους πολέμους, ώστε να μπορέσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να λεηλατήσουν πιο εύκολα. Είδα εκατομμύρια πρόσφυγες από χώρες που καταστράφηκαν από την Δύση.

Είδα πολλά μικρά χωριά όπου οι κάτοικοι πέθαιναν από πείνα – αρρώστιες ή και τα δύο μαζί.

Μελετώντας την αδικία τόσο περισσότερο ένιωθα την ανάγκη σαν να είναι χρέος μου να πάρω μέρος πολεμώντας για ένα καλύτερο κόσμο.

Ένας συγγραφέας ή πολιτικός δεν μπορεί να είναι ουδέτερος. Εάν είναι, τότε είναι ψεύτης και δειλός.

Να αγωνίζεσαι για τους άλλους έχει περισσότερη ευτυχία παρά να ζεις μόνο για τον εαυτό σου.

Θαυμάζω την Κούβα για όσα προσφέρει στην ανθρωπότητα, αντιπροσωπεύοντας τον κομμουνισμό. Η Κούβα ξέρει να αγωνίζεται, να αγκαλιάζει, να πολεμάει, να τραγουδάει και να χορεύει και ξέρει να μένει πιστή στις αρχές της. Δεν είναι η ιδανική χώρα, ούτε επιδιώκω να ζήσω σε ιδανική χώρα. Η ζωή μου είναι μακριά από την τελειότητα. Όλοι μας κάνουμε λάθη και κάποτε παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις, το ίδιο γίνεται και με τις χώρες και τους λαούς και ακόμα και οι επαναστάσεις.

Η τελειότητα με φοβίζει στην πραγματικότητα. Είναι ψυχρή και προκατειλημμένη, γι’ αυτό δεν είναι ανθρώπινη, αλλά είναι το αντίθετο, είναι ανώμαλη. 

Δεν πιστεύω στους αγίους. Τα μικρά λάθη και οι ατέλειες κάνουν τον κόσμο και τις χώρες πιο ζεστό, αγαπημένο και πιο ανθρώπινο.

Η πορεία της Κουβανικής Επανάστασης δεν ήταν ποτέ ιδανική, τα θεμέλιά της όμως ήταν βασισμένα στις ανθρωπιστικές αρχές.

Και όταν στάθηκε η Κούβα μόνη της, ή σχεδόν μόνη της, αιμορραγούσε, υπέφερε, πόνεσε από προδοσίες αμέτρητες και όμως δεν έχασε τον προσανατολισμό της, δεν γονάτισε και δεν παρακάλεσε κανένα και σίγουρα δεν παραδόθηκε.

Στην Κούβα λένε: ‘’Patria no se vende’’, δηλαδή ότι η πατρίδα δεν πουλιέται, και πιστεύω πως και η ανθρωπότητα δεν είναι προς πώληση το ίδιο και η αγάπη.

Γι’ αυτό είμαι κομμουνιστής.

Η πραγματική προδοσία είναι η προδοσία στους στόχους και τους πιο αδύναμους ανάμεσά μας και αυτό είναι τόσο τρομακτικό και ακόμα πιο πολύ από την αυτοκτονία και τον θάνατο.

Η Ιμπεριαλιστική Δύση το έκανε αυτό μέσα σε πολλές δεκαετίες. Ζούσε μέσα από την σκλαβιά των άλλων και με το να βιάζει ότι καλό υπάρχει πάνω στη γη.

Αυτή η Δύση κατέστρεψε και ηθικά, οικονομικά και ηθικά εκατομμύρια ανθρώπους στις αποικίες  και μετέτρεψε πολλές χώρες σε συνεργάτες της.

Η Δύση κατάφερε να διδάξει και να εκπαιδεύσει πολλούς στρατούς από προδότες σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Το να ξεχαστεί η προδοσία είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του Ιμπεριαλισμού.

Η Δύση μετέτρεψε τον κόσμο σε ρουφιάνους και υπηρέτες και όποιος αρνηθεί τον μετατρέπει σε φυλακισμένο σκλάβο ή ακόμα και μάρτυρα. Αλλάζουν την ομορφιά όπου υπάρχει με ματωμένες φωτογραφίες.

Μόνο ο Κομμουνισμός μέχρι σήμερα είναι αυτός που μπορεί να αντισταθεί σε αυτές τις δυνάμεις. Αποικισμός – ιμπεριαλισμός – ο πολιτικός φεουδαλισμός – η θρησκευτική ελίτ σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Για μένα να είσαι πραγματικός κομμουνιστής σημαίνει να είσαι ενταγμένος στον συνεχή αγώνα έναντι του συνεχούς βιασμού των μυαλών των ανθρώπων, του κορμιού και της αξιοπρέπειάς τους. Σημαίνει να αγωνίζεσαι εναντίον της κλεψιάς και των χωρών της διαφθοράς.

Οι υπηρέτες του Ιμπεριαλισμού μας λένε: Δείξτε μας μια ιδανική και κομμουνιστική κοινωνία. Εγώ απαντώ ως δεν υπάρχει και ότι ο κόσμος είναι ανίκανος να δημιουργήσει μια τέτοια τέλεια κοινωνία ευτυχώς.

Οι θρησκευτικές και φονταμενταλιστικές κοινωνίες αυτές μόνο επιδιώκουν την τελειότητα. Ο κόσμος θα πεθαίνει όταν ζει σε έναν ιδανικό κόσμο.

Ο Τσε Γκεβάρα είπε μια φορά: ‘’όλες οι θυσίες που έγιναν δεν πρέπει να φαίνονται σαν ταυτότητα. Οι θυσίες είναι μόνο αποφάσεις στις δεσμεύσεις.

Ίσως γι’ αυτό όλες οι κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική –  Ιαπωνία υποφέρουν από κατάθλιψη και απαισιοδοξία. Ζουν μόνο για τον εαυτό τους, θέλουν όλο και περισσότερα εμπορεύματα και τίτλους.  

Γι’ αυτό μισούν τον Κομμουνισμό.

Οι περισσότεροι στη Δύση, ακόμα και αυτοί που δηλώνουν αριστεροί θέλουν τον Κομμουνισμό να εξαφανιστεί. Θέλουν να τον παραμορφώσουν, να τον κατεβάσουν στο επίπεδό τους και τέλος να τον πνίξουν. Θέλουν να πειστούν με κάθε τρόπο ότι ο Κομμουνισμός είναι λάθος, αγνοώντας την ευθύνη για τον θάνατο εκατομμυρίων ψυχών.

Λίγο πριν τον θάνατό του ο μεγάλος αντιστασιακός συγγραφέας Εντουάρντο Γαλλιάνο μου είπε: Σύντομα θα έρθει ο καιρός που ο κόσμος θα ξανά υψώσει τα παλιά του αισθήματα.

Αυτό γίνεται τώρα στην Λατινική Αμερική – την Αφρική – την Ασία και σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ακόμα και στην Κίνα όπου ο κόσμος ζητά περισσότερο Κομμουνισμό.

Δεν ονομάζουν τον Κομμουνισμό πάντα με την ονομασία του, αλλά με την ουσία του: Αλληλεγγύη – Ενθουσιασμός – Συναίσθημα – Κουράγιο μέχρι την αλλαγή του κόσμου με βάση την ισότητα και την παγκόσμια δικαιοσύνη.

Δεν έχω αμφιβολίες ότι θα νικήσουμε και πιστεύω ότι μέχρι να συμβεί αυτό όλες οι χώρες θα πνιγούν στο αίμα.

Η επιθυμία της Δύσης για εξουσία και έλεγχο, την κάνει έτοιμη να σκοτώσει κι άλλα πολλά εκατομμύρια ανθρώπων μέχρι να υλοποιήσει τους στόχους της.

Αυτή την φορά όμως θα νικήσουμε δουλεύοντας μέρα και νύχτα γι’ αυτό.

Γιατί αυτό είναι το καθήκον μας.

Γιατί είμαστε Κομμουνιστές!».

Μωχάμετ Σιααπαν

PREV

Ιδεολογία του ΑΚΕΛ- Οι διακηρύξεις περί Μαρξισμού Λενινισμού, του Αντώνη Αντωνίου

NEXT

Θέσεις - Εισηγήσεις για επανάκαμψη του ΑΚΕΛ, του Ανδρέα Παυλικκά